Jandarmi care au salvat vieţi sau au luptat în Afganistan, decoraţi de Ziua Jandarmeriei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ziua Jandarmeriei Române, cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la înfiinţarea primului regiment, vicepremierul Gabriel Oprea i-a acordat premiul Jandarmul anului lui Alexandru Stan, care a salvat o fată de la viol. De asemenea, au mai fost decoraţi alţi doi jandarmi care au salvat doi copii de la înec şi opt jandarmi care au participat la misiunea NATO din Afganistan.

Vicepremierul Gabriel Oprea a acordat titlul onorific de „Jandarmul Anului” plutonierului major Alexandru Petre Stan care, aflat în timpul liber, a intervenit la strigătele de ajutor ale unei minore agresate de un individ. Acesta intrase prin efracţie în casă, dar jandarmul a reuşit prinderea şi predarea agresorului către poliţie.

În cadrul ceremoniei, care marchează aniversarea a 164 de ani de la înfiinţarea primului regiment de jandarmi, alţi patru subofiţeri jandarmi din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj au fost înaintaţi în gradul următor, în mod excepţional, pentru curajul de care au dat dovadă în misiunea de salvare de la înec a doi copii de 6 şi, respectiv, 10 ani, căzuţi în apele îngheţate ale lacului Filiaşi, judeţul Dolj.

“Sunt convins că în fiecare zi, în orice colţ din ţară există camarazi de-ai dumneavoastră, la fel de merituoşi, pe care probabil nu o să-i cunoaştem niciodată, dar care la fel de justificat ar putea fi aici, în sală, alături de noi” a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul afacerilor interne.

Totodată, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, prin ordin al viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, au fost înaintaţi în grad, înaintea expirării stagiului minim, 140 de ofiţeri jandarmi şi 356 de subofiţeri din întreaga ţară.

Jandarmi care au luptat în Afganistan au fost decoraţi

O distincţie aparte au primit din partea inspectorului general al Jandarmeriei Române, general maior dr. Mircea Olaru, opt jandarmi dislocaţi în cadrul misiunii internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan, aceştia fiind medaliaţi cu emblema de merit „În slujba păcii” – clasa a II-a, pentru contribuţia adusă la îndeplinirea obiectivelor misiunii şi implicarea activă în demersurile demarate de Alianţa Nord-Atlantică în promovarea stabilităţii şi securităţii în teatrul de operaţii.

Jandarmul anului a salvat o fată de la viol

În dimineaţa zilei de 27 februarie 2014, în jurul orei 5.00, în timp ce se afla în locuinţa sa, situată în oraşul Titu, judeţul Dâmboviţa, plutonierul major Alexandru Petre Stan, subofiţer operativ în cadrul Grupei de Jandarmi Supraveghere şi Ordine Publică Răcari, Secţia Jandarmi Tărtăşeşti din I.J.J. Dâmboviţa, a auzit strigătele de ajutor ale unei tinere aflată singură acasă într-un apartamentul vecin.

Jandarmul a anunţat telefonic Poliţia Oraşului Titu şi a intervenit prompt imobilizând un bărbat suspect care tocmai ieşise din apartamentul de unde se auzeau strigatele.

În urma verificărilor efectuate ulterior, s-a stabilit că individul este cunoscut cu antecedente penale, fiind prezentat Judecătoriei Răcari, cu propunere de arestare preventivă pentru infracţiunile de tentativă de viol şi violare de domiciliu.

Jandarmi care au salvat doi copii de la înec, decoraţi

În cursul zilei de 9 februarie 2014, un cetăţean a văzut că doi copii au căzut în apele îngheţate ale unui lac din apropriere şi au nevoie urgentă de ajutor pentru a fi salvaţi de la înec.

La auzul celor relatate, patru jandarmi, plutonier adjutant Nicolae Nedelcu, plutonier major Irinel-Alin Tudorică, plutonier Ionuţ Pâslan şi plutonier Valentin-Cristian Şotea, s-au deplasat de urgenţă la faţa locului unde se aflau cei doi copii de 6 si, respectiv, 10 ani, căzuţi în apa îngheţată.

Jandarmii au improvizat două sănii din scuturile de protecţie aflate în dotare, le-au asigurat cu frânghii şi au alunecat pe suprafaţa îngheţata a lacului până la locul unde se aflau cei doi copii minori care se agăţau cu disperare de sloiurile de gheaţă încercând să se ridice din apă.

După mai multe încercări, jandarmii au reuşit să îi prindă de mână pe copii şi să îi ridice pe stratul fragil de gheaţă. Imediat după aceasta, copiii au fost aşezaţi pe scuturi, fiind traşi cu ajutorul frânghiilor la malul lacului şi salvaţi de la moarte.


Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO  Bulevard din centrul Slatinei, blocat de o bandă de scandalagii de Ziua Jandarmeriei

Sărbătoare cu avansări în grad. 164 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei

Doi ofiţeri şi trei subofiţeri înaintaţi în grad de Ziua Jandarmeriei Române

FOTO Ofiţeri şi subofiţeri, avansaţi în grad înainte de termen de Ziua Jandarmeriei Române

FOTO Ziua Jandarmeriei, sărbătorită şi la Timişoara

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite