Eveniment

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Je suis Channel 4. Reacţiile penibile la un documentar despre români

100
22 Feb 2015 17:17:43
Liviu Iolu

Channel 4 difuzează un prim episod dintr-un serial cu români care îşi caută de muncă în Marea Britanie. Jignită la sentimentul naţional, comunitatea românească din insulă ia foc şi face miting „la costum“ în faţa televiziunii, iar ambasadorul nostru la Londra, dezamăgit de conţinutul filmului, îi trimite producătoarei o scrisoare. Aşadar, libertate de exprimare să fie, băi, europenilor, „Je suis Charlie“, dar până vă luaţi de români.

După reacţia diasporei şi a ambasadorului mai că îţi vine să crezi că suntem cel mai deştept popor de pe lume şi cu siguranţă singurii muncitori din Marea Britanie care au doar calificări înalte: medici, ingineri şi specialişti în fizică atomică. Nu putem accepta când englezii ne arată altfel decât îmbrăcaţi business şi lucrând cu spor prin Canary Wharf. Pentru că, nu-i aşa, românii nu cerşesc, nu muncesc la curăţat mizeria de pe străzile Londrei şi nu acceptă ajutoare sociale deoarece sunt mândri, deştepţi şi frumoşi.  

Asta rămâne să înţelegi din reacţia românilor care protestează împotriva unei serii de documentare numită „The Romanians Are Coming/ Vin românii“, de altfel filme care prezintă în clar doar perspectiva muncitorilor care ajung în Marea Britanie, până şi naratorul fiind tot un român.

În documentar găseşti vocea acestor muncitori, lumea lor în detaliu, poveştile lor şi zbaterea lor într-o lume pe care o descoperă pas cu pas.  Cei care vor urmări cu atenţie primul episod al documentarului au şansa să empatizeze cu personajele alese, să trăiască împreună cu muncitorul abia ajuns la Londra dezamăgirea faptului că nu-şi poate găsi o slujbă pentru că nu cunoaşte limba şi apoi să se bucure odată cu el – după ce acesta ia cursuri de engleză – că reuşeşte să se angajeze măturător. Telespectatorul suferă împreună cu personajele pentru că află şi poveştile lor de acasă, motivele care-i împing pe aceşti oameni spre o lume mai bogată, dramele din spatele clişeului „Vin românii“.

În schimb mitingurile „la costum“ şi scrisorile deschise sunt reacţii de curcani zburliţi care trăiesc în lumea lor imaginară, se consideră elite şi refuză realitatea care-i înconjoară. Românii din Marea Britanie nu sunt doar „elitele“, studenţii la Oxford, minţile sclipitoare şi medicii brilianţi. Sunt şi cei care ajung în Victoria station fără să ştie o boabă de engleză sau cei care dorm perioade lungi sub cerul liber până îşi găsesc de lucru.

Dar realitatea nu-l împiedică pe E.S. Dr. ambasador Ion Jinga să trimită o scrisoare cu îndemnuri penibile către producătoarea documentarului în care – după ce ambasada a văzut doar un trailer din toată seria de filme – îi cere casei de producţie să se gândească mai bine şi „să înlocuiţi fotografiile“ , să ”ajustaţi textul de prezentare“ pentru că producţia ar fi „discriminatoare“ şi „nedreaptă“ faţă de comunitatea românească.  Pot înţelege  că domnul ambasador nu poate citi o producţie de televiziune în toate subtilităţile ei dar să ceri unei instituţii de presă din Londra să-şi „ajusteze“ textele după dorinţele tale – doar pentru că nu-ţi convine realitatea prezentată - e dovadă de neînţelegere profundă a democraţiei, a sensului ei şi a libertăţii de exprimare.

Duminică românii care s-au simţit jigniţi de primul episod al documentarului Channel 4 au pus de-un protest mut. „Considerăm nedreaptă abordarea din documentarul celor de la Channel 4 «The Romanians are Coming» faţă de cetăţenii români care lucrează şi studiază în Marea Britanie”, scria pe Facebook grupul Silent protest @Channel4. Tot acolo exista şi un fel de manual al protestatarului jignit care, la punctul doi, dezvelea tot penibilul acţiunii: „Ţinuta să fie oarecum business“.

Am înţeles din acest punct că, dacă te îmbraci „business“, le-ai dat peste bot nenorociţilor care te-au făcut de râs prezentând nişte români care-şi caută de lucru.

Sigur că reacţiile grave şi titlurile supărate nu puteau lipsi nici din presa noastră care speculează orice „atentat“ la fiinţa naţională: „O nouă „ţigănie” a presei britanice“, „Filmul care ne pătează imaginea“, „Românii, denigraţi într-un reportaj difuzat în Marea Britanie“. Titluri care nu ne spun decât că n-am văzut documentarul dar ce-ar fi să inflamez publicul oleacă.

La Londra, în comunitatea de români şi la ambasadă,  dar şi în presa noastră, „Je suis Charlie“ a durat puţin şi a fost înlocuit cu „I am român“ şi vă rog să scrieţi frumos de noi că altfel vă umplem de scrisori deschise şi facem şi miting dacă nu sunteţi cuminţi.

Dacă acest film este jignitor şi ofensator înseamnă că viaţa este de fapt ofensatoare şi jignitoare şi n-avem, ca români frumoşi şi deştepţi ce suntem, ce să căutăm în ea.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Alynx
22.02.2015, 17:51:43

Bine ca Tamisa e poluata, ca le mâncau tziganii lebedele pana acum,ce mai friptane făceau. Noroc ca ploua cam des, nespalatilor ăstora nu le place ploaia ca ii curata! Asa ca stato linistiti dragi english

-12 (18 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.02.2015, 18:06:20

Da..Poate ca e e un pic de.."amatorism" in reactia baietilor din Anglia precum si cea a ambasadorului Jinga. Ca deh, nu toti au..profesionalismul puslamaleor rasiste, care-i prezentau pe romani ca pe niste barbari pusi pe cotropirea si jefuirea maretului Imperiu britanic si-a Occidentului, in general..! Pe de alta parte, chiar e ..bine..! E bine ca romanii reactioneza, pentru ca prea au..indurat multe sub aspectul denigrarii lor ca natiune si ca indivizi..! Oare e perfect democratic si se inscrie in spiritul libertatii de expresie, ca o televiziune sa dedice timp si bani unuui material (subiectiv din start), care are ca subiect emigranti romani, emigranti considerati de catre multi imbecili englezi, primejdiosi pentru existetele lor..tembelizate de drogurile traficate si vandute la colt de strada de catre emigrantii islamisti, emigranti islamisti care, din cand in cand, le mai pun si cate o bomba sub dosurile lor infatuate..? Sigur ca da, e democratic si in spiritul libertatii de expresie..! Cum sa nu..? Insa la el fel de democratic si in spiritul libertatii de expresie sunt si reactiile emigrantilor romani..!

+11 (25 voturi)
Canadezul
22.02.2015, 18:09:55

Le cam amestecati. In primul rind, "Je suis Charlie" inseamna libertatea de expresie care se aplica si celor jigniti de acest documentar. Dv. ati vrea ca ei sa taca in numele lui Charlie, ceea ce este absurd. Am dat click pe trailerul atasat articolului. Documentarul se numeste "Vin romanii", dar comentatorul este tigan si de la bun inceput situeaza dezabaterea in planul tiganimii. Care vine in Mara Britanie orientata pe citeva ocupatii de baza: cersetoria si muncile "de jos" (fiindca nu au calificare pentru altele). Este normal ca romanii civilizati sa fie deranjati si sa atraga atenia ca tiganii nu sint singurii cetateni romani care vin in Anglia.

+12 (16 voturi)
Nicholas Kazan
22.02.2015, 18:19:56

Un film deloc părtinitor, dimpotrivă, umanismul este pregnant, cu necazul evident pe care acești câțiva români îl trăiesc. Realismul este încărcat nu cu batjocură, ci cu empatie. Oamenii ăștia sunt oameni, nu animale, sunt oameni cărora soarta le-a fost mai rea, dar care toți au speranță. Este un film extraordinar de pilduitor..., ar vrea Cristian Mungiu să poate face un astfel de film. Un film care ne ajută, nu ne denigrează, pentru că deși nu pretinde să adreseze soarta tuturor românilor sau a celor de condiție care ne face cinste, este totuși o privire în viața a câtorva, cu care milioane de ființe umane vor simpatiza. Filmul este plin de empatie, de lacrimi, de speranță. Je suis Channel 4!

-4 (26 voturi)
M.C
22.02.2015, 18:23:08

la ce iti mai trebuie ruble ca oricum o sa dispara in curand

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările