Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Joc politic periculos la Chişinău. Corupţii, transfugii şi socialiştii s-au unit contra preşedintelui Maia Sandu

30
12 Feb 2021 18:49:33
Deutsche Welle

Criza politică se adânceşte în Republica Moldova. Prima tentativă de învestire a unui nou guvern s-a epuizat joi. După două încercări eşuate, şeful statului poate dizolva Parlamentul.

Preşedintele Maia Sandu şi partidul pro-prezidenţial (PAS), care a înaintat-o pe Natalia Gavriliţă, au pledat exact pentru acest rezultat – ca fiind cea mai scurtă cale de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate.

Candidatul majorităţii formalizate

În timp ce deputaţii dezbăteau în Parlament programul de activitate al guvernului, propus de candidatul desemnat, Natalia Gavriliţă, socialiştii, traseiştii şi deputaţii Partidului Şor au constituit o majoritate parlamentară şi i-au cerut preşedintelui Maia Sandu să o desemneze, în calitate de candidat la funcţia de premier, în cadrul celei de-a doua tentative, pe Mariana Durleşeanu, ex-ministru al finanţelor în perioada guvernării comuniste.

După consultarea fracţiunilor parlamentare însă, preşedintele Maia Sandu a înaintat-o repetat pe Natalia Gavriliţă în calitate de candidat pentru funcţia de premier. Asta chiar dacă o hotărâre a Curţii Constituţionale din 6 august 2020 obligă şeful statului, în cazul în care este constituită „o majoritate parlamentară absolută formalizată”, să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcţia de prim-ministru.

Maia Sandu: Printre semnatari sunt deputaţi care au fost ţinuţi ostatici

Maia Sandu a confirmat că la Preşedinţie a ajuns o scrisoare cu o propunere de candidat la funcţia de prim-ministru semnată de 54 de deputaţi, dar a precizat că în acea listă a „descoperit semnături ale persoanelor în raport cu care există dubii că şi-ar fi exprimat voinţa în mod liber”. „Vorbesc despre persoane care au fost supuse actului răpirii, care au fost ţinute ostatice, de asemenea, persoane care au fost implicate în furtul miliardului şi deputaţi care au schimbat mai multe partide politice şi mai multe grupuri parlamentare şi pe cazul unora dintre aceste acte de traseism politic există suspiciuni rezonabile de corupţie şi de presiune externă”, a explicat Maia Sandu.

Socialiştii au reacţionat imediat. Ei au spus că ceea ce a făcut Maia Sandu se numeşte „tentativă de uzurpare a puterii de stat”: „Decizia anunţată încalcă grav Constituţia şi hotărârile recente ale Curţii Constitutionale, care obligă preşedintele să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară constituită. Preşedintele ţării nu îşi poate permite sa dea calificative subiective deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova, nu îşi poate permite să o facă pe judecătorul, iar într-o democraţie preşedintele nu îşi poate permite să anuleze rolul partidelor şi să ignore voinţa majorităţii parlamentare”, se arată într-o declaraţie emisă de PSRM. Socialiştii au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională ceea ce ei au numit „decretul uzurpator” emis de preşedintele ţării, iar până la pronunţarea unei decizii, vor cere conducerii Parlamentului „să nu accepte convocarea şedinţei pentru audierea persoanei desemnate ilegal pentru funcţia de prim-ministru”.

Dilema corupţilor – sprijinul popular masiv de care se bucură preşedintele

În aceste condiţii se discută inclusiv despre posibila suspendare a şefului statului. Analiştii politici susţin însă că este puţin probabil că se va ajunge la aceasta, deoarece pentru declanşarea mecanismului e nevoie de votul a două treimi din deputaţi, adică 67 de voturi din totalul de 101. Opozanţii Maiei Sandu din Parlament nu au aceste voturi. În plus, în eventualitatea unui referendum (obligatoriu în cazul suspendării şefului statului), cel mai probabil Maia Sandu va fi reconfirmată de popor, momentan ea bucurându-se de un sprijin popular fără precedent în Moldova pe fundalul acţiunilor anticorupţie pe care le întreprinde.

În opinia analistului politic de la Chişinău, Igor Boţan, această situaţie va fi soluţionată de Curtea Constituţională. Potrivit lui, în acest sens, Maia Sandu are argumente puternice: „Ea a invocat Hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013 privind statul de drept şi necesitatea eradicării corupţiei. În acest sens, există foarte mult câmp de manevră. Prin acea hotărâre, Curtea Constituţională a invocat exemplul Franţei (cazul Balladur). În ultimă instanţă, toate acuzaţiile la adresa doamniei Sandu pot fi înlăturate prin convocarea unui referendum, dacă se va ajunge la suspendarea şefului statului. Şi cred că, în actuala conjunctură, aceasta nu este o soluţie fericită pentru oponenţii şefului statului, pentru că, dacă Parlamentul face o astfel de tentativă şi nu reuşeşte, atunci actualul Parlament urmează a fi dizolvat de drept. Aceasta este soluţia. Dacă ataci preşedintele vrând să-l demiţi, dar nu reuşeşti, forul legislativ se dizolvă”, a menţionat Igor Boţan.

Vitalie Călugărenu - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Maximilian Musat
12.02.2021, 20:11:09

Ce fal de oameni sunt moldovenii, indiferent ce limba vorbesc, daca se lasa calcati asa in picioare de mincinosi si de corupti? Pana cand se lasa batjocoriti?

-3 (3 voturi)
Coco
12.02.2021, 20:31:28

Tinand cont ca din aia 54 de deputati 30 is traseisti cunoscuti lingatori de clante pe la cel putin 3 partide, jumatate din cei 24 ramasi sunt legati de furturile lui Shor care a fugit din tara sa-si puna la adapost resturile din miliardul furat facand parte din echipa iar ceilalti 12 tremura la gandul sa nu le fie reparata dentitia de cei care i-au luat ca cu mana durerile de masele ale lui Gatcan singura solutie de iesire ramane in ruptul capului nu poate fi tot un guvern de-al lui Dodon. Sa suspende Presedintele ca sa se ajunga la Referendum ca sa vedem cine mai voteaza cu Dodon.

+3 (5 voturi)
IonIon Codreanu
12.02.2021, 21:00:11

Păi și la noi cei atinși de reformele permise își unesc forțele pentru răsturnarea coaliției de la putere, deși ALTERNATIVĂ la ea pentru reconstrucția țării NU EXISTĂ! Doar nu credeți că reacțiunea capitulează vreodată! Vin lupte grele, acăror rezultat depinde de capacitatea de înțelegere a mulțimii. Și în RM și la noi.

-6 (8 voturi)
mihai radu
12.02.2021, 21:32:51

În Balcani există niște bizarerii pe care eu le numesc niște glume proaste,Kosovo,Bosnia & Herțegovina,Republica Srpska,Republica Moldova și Transnistria,primele trei au făcut parte din Imperiul sârbo-croat,ultimele două din Imperiul țaristo-sovietic.Toate sunt un fel de țări rebutate cu largul concurs al vestului Eur opei,fără mamă,fără tată,fără busolă,fără o speranță în ceva și conduse de clanuri mafiote.Au trecut treizeci de ani de cănd basarabenii s-au declarat independenți,vor mai trece vreo cincizeci poate o sută și ei tot așa vor evolua și nu vor înțelege că unde nu-i unire nu-i nici putere,să le fie de bine !

+2 (4 voturi)
Din Oradea
12.02.2021, 22:19:08

Rep Molotova e o COLONIE a Rusiei tinuta in picioare pe banii prostilor de romani si europeni. Prostii de romani isi finanteaza singuri dusmanii, de 30 de ani incoace COLONIA Rusiei R.Molotova... ce urmeaza, ca Romania sa finanteze Ungaria si Rusia ? E posibil la ce conducatori avem.

-11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările