Judecătoarea Elena Burlan trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti, Elena Burlan, trimisă în judecată de procurorii anticorupţie. Ea este acuzată că ar fi luat 63.000 de euro mită de la un clan de interlopi.

DNA a anunţat vineri trimiterea în judecată a fostei judecătoare Elena Burlan pentru comiterea a patru infracţiuni de luare de mită.

Procurorii DNA susţin că în perioada 2009-2010, în contextul judecării unui dosar penal privind infracţiuni cu violenţă, judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş a primit suma totală de 63.000 euro de la de la patru dintre inculpaţi, dintre care doi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat.

Potrivit DNA, banii au fost primiţi de magistrat pentru a dispune faţă de cei doi inculpaţi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a şi întâmplat în perioada 01 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluţii au fost desfiinţate de instanţa superioară de control judiciar. „Astfel, în legătură cu o cauză penală pe care inculpata a avut-o spre judecată, aceasta a primit suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 30.000 de euro pentru a dispune pronunţarea unei hotărâri de condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei faţă de toţi cei nouă inculpaţi judecaţi”, se arată într-un comunicat al DNA.

În acelaşi context, pentru aceeaşi sumă de bani, printr-o sentinţă din luna februarie 2010, judecătoarea Burlan-Puşcaş a pronunţat pedepse cu suspendarea executării faţă de toţi inculpaţii din dosarul respectiv. În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentinţă a fost desfiinţată în parte, Curtea de Apel Bucureşti pronunţând pedepse cu executare, de 5 şi 8 ani respectiv, faţă de autorii infracţiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de opt ani, respectiv şapte ani şi jumătate.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, în luna mai, ca judecătoarea să fie plasată în arest la domiciliu, decizie revocată joi de magistraţii de la Curtea Supremă, şi înlocuită cu măsura controlului judiciar.

Elena Burlan-Puşcaş le-a declarat jurnaliştilor la acea dată că nu este vinovată şi că a fost tot timpul ”un judecător corect”. ”Dacă un denunţ al unui condamnat care vrea să-şi uşureze situaţia poate să îngroape cariera unui judecător, atunci asta este ţara în care trăim şi ne merităm soarta”, a spus Elena Burlan-Puşcaş. 

Numele judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş a fost legat de mai multe dosare cunoscute, printre care cel în care a fost achitat medicul Şerban Brădişteanu, acuzat de abuz în serviciu şi primirea de foloase necuvenite, după ce ar fi primit mită patru milioane şi jumătate de euro în legătură cu o licitaţie pentru echiparea spitalelor penitenciar.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite