Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache rămân în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă FOTO Adevărul
Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă FOTO Adevărul

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti, acuzate de fapte de corupţie, rămân în arest, după ce instanţa supremă le-a respins, miercuri seară, recursurile la măsura preventivă dată de Curtea de Apel Bucureşti.

Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut măsura arestării preventive în cazul altor patru inculpaţi din acelaşi dosar, respectiv avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu.

De asemenea, instanţa supremă a admis recursul procurorilor în privinţa lui Marian Catrin, hotărând arestarea preventivă a acestuia.

Decizia ICCJ este definitivă.

La judecarea recursurilor, procurorul anticorupţie a arătat că judecătoarele nu mai au ce declara acum, pentru că tot ce au avut de spus au spus în convorbirile interceptate.

Anchetatorul a mai spus în faţa instanţei că cele două magistrate practicau o formă de corupţie agresivă, activă şi continuă, lărgind filiera şi implicând şi magistraţi de la instanţa superioară, respectiv de la Curtea de Apel Bucureşti. „Astfel, se asigurau servicii complete pentru soluţii definitive favorabile pentru cumpărătorii de influenţă. Atitudinea procesuală a celor două, care au optat să nu facă nicio declaraţie în faţa dumneavoastră (a judecătorilor ICCJ - n.r.) este lesne de înţeles. Au spus tot ce era de spus în convorbirile telefonice. Încrederea în actul de justiţie a slăbit foarte mult după ce omul de rând a putut vedea la televizor cum au fost judecate unele dintre cauzele Tribunalului Bucureşti. Jocurile de la tribunal ale acestor judecătoare au dus la slăbirea încrederii populaţiei în justiţie“, a conchis procurorul DNA.

În ultimul cuvânt, judecătoarea Antonela Costache a arătat că regretă că se află în boxa condamnaţilor şi a rugat magistraţii să ia act că se face o presiune mediatică negativă cu privire la persoana ei.

Judecătoarea Costache a mai arătat că un control al Inspecţiei Judiciare din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar fi stabilit că sistemul ECRIS nu a fost fraudat sau eludat şi că repartizarea aleatorie a judecătorilor la procese s-a făcut în condiţii legale.

Costache a mai spus că nu cunoaşte pe nimeni din acest dosar în afară de judecătoarea Dinu şi a rugat magistraţii ICCJ să aprecieze dacă se impune menţinerea ei în stare de arest pe motiv că reprezintă un pericol public.

Viorica Dinu nu a făcut nicio declaraţie în faţa instanţei supreme, arătând doar că este mulţumită de apărarea expusă de avocaţii ei. 

Avocaţii celor două judecătoare au arătat că denunţurile, precum şi declaraţiile celor trei persoane lăsate în libertate, respectiv ale avocatului Dan Petre, ale soţiei acestuia şi ale arhivarului Vasilescu, nu sunt credibile şi, în mare parte, sunt mincinoase, existând din partea acestora interesul de a fi cercetaţi în libertate. Apărătorii au mai spus că cei trei ar fi clădit o poveste care să le implice pe cele două judecătoare, pentru a diminua faptele ce apăsau pe umerii lor. 

În acest context, avocaţii au cerut eliberarea celor două judecătoare, arătând că doar interceptările nu dovedesc acuzaţiile DNA.

În 15 martie, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, suspendate de CSM din funcţiile de la Tribunalul Bucureşti după ce au fost acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu (fost Staicu).

Alături de acestea au mai fost arestaţi avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu. Instanţa a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicţie de a părăsi ţara. Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată atât de cei şase arestaţi, cât şi de procurorii anticorupţie, în cazul lui Marian Catrin.

Potrivit DNA, în acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, Daniel Petre, avocat în Baroul Bucureşti şi soţia acestuia, Daniela Petre, pentru care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, precum şi fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu.

Judecătoarele Dinu şi Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu şi pentru a interveni şi în alte dosare.

Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mitã, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, a precizat DNA.

CSM le-a suspendat pe cele două din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averea judecătoarelor Viorica Dinu şi Antoanela Costache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite