Judecători: „DNA a susţinut că există riscul falsificării sau ascunderii de documente în dosarul Apa Nova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inculpaţii din dosarul Apa Nova se află sub control judiciar FOTO Adevărul
Inculpaţii din dosarul Apa Nova se află sub control judiciar FOTO Adevărul

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au susţinut în instanţă că există riscul ca unele documente din dosarul Apa Nova să fie falsificate sau chiar ascunse, arată motivarea prin care Curtea de Apel Ploieşti a decis să menţină controlul judiciar în cazul inculpaţilor Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu.

Potrivit DNA, există „pericolul de a fi plăsmuite documente care să fie prezentate drept justificare pentru plăţile efectuate şi care să confere un caracter de legalitate acestora”, în condiţiile în care respectivele documente nu au existat la momentul descinderii şi ridicării de înscrisuri de la sediul societăţilor Apa Nova şi Veolia Apă Servicii.

Totodată, reprezentantul DNA a precizat că „probele au relevat posibilitatea ascunderii unor documente în baza cărora au fost efectuate plăţi presupus nelegale”, notează Agerpres. 

„Nu există însă riscul ca inculpaţii să influenţeze ancheta prin distrugere”

Potrivit instanţei, nu există însă riscul ca inculpaţii să influenţeze ancheta prin distrugerea sau falsificarea unor documente. 

„În ceea ce priveşte înscrisurile, rezultă din probatoriile administrate până în prezent că acestea au fost ridicate de la domiciliile inculpaţilor şi cele două societăţi comerciale implicate, cu ocazia percheziţiilor domiciliare, efectuate cu autorizarea judecătorului de drepturi şi libertăţi, şi prin urmare nu există riscul distrugerii acestora, fiind în posesia şi la dispoziţia organelor de urmărire penală”, arată motivarea. 

Instanţa a considerat că nici riscul plăsmuirii unor documente nu mai este actual, motivând că probele pe care se bazau suspiciunile procurorilor, respectiv o discuţie interceptată la data de 26 august 2015 şi declaraţia unui martor, se referă la momente anterioare celei de-a doua descinderi a organelor de anchetă. „În plus, se constată că niciunul dintre inculpaţi nu deţine o funcţie în cadrul vreuneia dintre societăţile menţionate implicate, aşa încât riscul este unul prezumat iar nu dovedit”, potrivit sursei citate. 

Propunerea de arestare preventivă, respinsă de Curtea de Apel Ploieşti 

Curtea de Apel Ploieşti a respins pe 30 septembrie, ca nefondată contestaţia formulată de procurorii DNA faţă de decizia Tribunalului Prahova care a respins propunerea de arestare a celor trei inculpaţi, plasându-i sub control judiciar.

Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influenţă (2 infracţiuni) şi cumpărare de influenţă (2 infracţiuni), iar fostul trezorier PNL Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu, consilier personal al primarului Sorin Oprescu în perioada 2008 — 2015, sunt acuzaţi de trafic de influenţă.

În perioada 2008 — 2015, cei trei şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal la Primăria Generală, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite