Judecătorii Marianei Rarinca, încă o achitare suspectă. Fostul director al RADET, Ion Voicu, iertat de puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii care au achitat-o pe Mariana Rarinca l-au absolvit de orice vină şi pe fostul director al RADET, Ion Voicu, acuzat de o şpagă de 600.000 de lei. Voicu fusese condamnat iniţial la 8 ani de închisoare. În schimb, la puşcărie vor ajunge alţi doi directori ai RADET, în cazul cărora magistraţii doar au micşorat pedepsele.

Magistraţii Curţii de Apel s-au arătat indulgenţi faţă de foştii directori ai RADET Ion Voicu, Dan Mavrodin şi Daniel Ovidiu Gărduş, trimişi în judecată, în 2013, de procurorii DNA, după ce ar fi pretins unei firme o şpagă de 600.000 de lei. Suma reprezenta 10% din banii pe care RADET Bucureşti trebuia să-i plătească societăţii respective în urma derulării unui contract.
Cel mai norocos dintre inculpaţi a fost Ion Voicu. Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, într-un complet de divergenţă, achitarea fostului director general al RADET. Asta după ce Voicu fusese condamnat de instanţa de fond - Tribunalul Bucureşti la 8 ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă.

Dan Mavrodin, fost director economic şi comercial al RADET, va merge la închisoare, dar va sta acolo doar 6 ani, faţă de 9 ani cât decisese prima instanţă. Mavrodin nu va merge singur la puşcărie, ci însoţit de fostul său coleg, Ovidiu Daniel Gărduş, fost director al Direcţiei Exploatare şi Mentenanţă, căruia magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au ajustat pedeapsa iniţială de la 7 ani la 4 ani.

Pentru că l-a găsit nevinovat pe Ion Voicu, instanţa a decis ridicarea sechestrului asigurator pus pe imobilele acestuia, dar şi restituirea mai multor sume de bani: 18.335 de euro, 131.200 de lei, 6.460 dolari şi 80 lire sterline. Ion Voicu a fost arestat în perioada  25 iunie 2013 - 3 iulie 2013.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit rechizitoriului DNA, în februarie 2013, Ion Voicu şi Dan Mavrodin au cerut de la reprezentantul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, 600.000 de lei. În schimbul banilor, cei doi s-au angajat să înceapă efectuarea plăţilor aferente materialelor livrate de către această societate.

„În perioada februarie-martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranşe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remişi lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion“, au precizat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Procurorii îl acuză pe Ovidiu Daniel Gărduş că, în 25 februarie 2013, a primit de la reprezentantul aceleiaşi firme 5.000 de lei, bani ceruţi anterior „pentru a nu exercita unele atribuţii de serviciu ce ar fi avut consecinţe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET Bucureşti cu respectiva societate“.
Ulterior, la locuinţa lui Ion Voicu au fost găsite sumele de 131.200 lei, 18.335 euro, 6460 dolari şi 80 de lire sterline. În autoturismul folosit de acesta, anchetatorii au descoperit un plic de culoare albă, cu inscripţia olografă „Voicu + Mavrodin“, în care fusese pusă şpaga, exact aşa cum a descris în denunţ reprezentantul firmei respective.

Şi la Dan Mavrodin acasă au fost găsiţi bani în plicurile descrise de denunţător. La fel ca şi Voicu, Mavrodin a omis să se descotorosească măcar de plicurile în care a primit banii, inscripţionate cu „Unicredit Ţiriac Bank“.

Cine l-a iertat pe Voicu

Sentinţa în cazul celor trei directori RADET a fost dată de un complet de divergenţă, după ce completul format din judecătorii Damian Dolache (preşedinte) şi Risantea Găgescu nu a ajuns la o decizie comună. Dolache propusese achitarea tuturor celor trei inculpaţi, în baza articolului care arată că „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea“, iar Risantea Găgescu era de acord doar pentru achitarea lui Voicu, nu şi a celorlalţi doi directori, pentru care propusese micşorarea pedepselor. Un al treilea judecător care a intrat în acet caz, Adina Radu, a avut aceeaşi opinie ca Risantea Găgescu.

Judecătoarea Risantea Găgescu şi Damian Dolache au devenit cunoscuţi după ce decizia lor de achitare a Marianei Rarinca - femeia judecată pentru şantajarea preşedintei Curţii Supreme, Livia Stanciu - a declanţat un scandal-monstru.

Ulterior, DNA a cerut anularea deciziei de achitare, procurorii motivând că judecătoarea Risantea Găgescu, care a făcut parte din completul de judecată, a fost în incompatibilitate.
Judecătoarea Risantea Găgescu a candidat în 2014 pentru un post de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar a fost respinsă de o comisie din care făcea parte şi şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu. În cadrul interviului, cele două judecătoare ar fi avut un schimb dur de opinii juridice, după ce Risantea Găgescu ar fi afirmat că nu se oboseşte să facă cercetare judecătorească şi să administreze probe şi mai bine achită un inculpat dacă nu este sută la sută sigură de vinovăţia lui.

În final, Curtea de Apel Bucureşti a decis să menţină sentinţa iniţială a Tribunalului Bucureşti de a o condamna pe Mariana Rarinca la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite