Judecătorul Bogdan Mateescu, validat de Plen pentru şefia Consiliului Superior al Magistraturii în 2021. Vicepreşedinte va fi procurorul Florin Deac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile pentru şefia CSM. Imagine: Adevărul
Alegerile pentru şefia CSM. Imagine: Adevărul

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost validat de Plenul CSM pentru funcţia de preşedinte al Consiliului în anul 2021 cu 13 voturi „da”, 3 „nu” şi 3 voturi nule, în timp ce pentru funcţia de vicepreşedinte procurorul Florin Deac a obţinut 13 voturi „da” şi 5 voturi „nu”.

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost desemnat, joi, prin vot, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a candida la funcţia de preşedinte al CSM.

Bogdan Mateescu a obţinut 7 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă”, reuşind să obţină mai multe voturi decât judecătoarea Evelina Mirela Oprina.

Procurorul Florin Deac a fost desemnat, joi, cu unanimitate de voturi, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a candida la funcţia de vicepreşedinte al CSM.

Ce mesaj a transmis preşedintele la bilanţul CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la şedinţa de bilanţ a CSM, că, în ciuda anului dificil pe care-l traversăm, justiţia trebuie să asigure în continuare respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

„Ne revedem într-un context total atipic (...) în acest an marcat de pandemia de COVID-19. Confunaaţi cu o criză sanitară de amploare, fără precedent, am fost cu toţii nevoiţi să ne adaptăm. Răspunsul la această situaţie dramatică, în care sănătatea românilor este pe primul loc, nu este deloc simplu. (…) În aceste vremuri dificile, misiunea justiţiei de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor a rămas la fel de actuală şi de importantă. Într-o Românie europeană, nimeni nu este mai presus de lege, iar justiţia trebuie să funcţioneze la întreagasa capacitate (...) Prin votul de la referendumul din 2019, românii au transmis un puternic semnal că independenţa justiţiei şi buna sa funcţionare nu sunt lucruri negociabile, ci coordonatele dezvoltării unei Românii europone”, a declarat preşedintele.

Cum se desfăşoară alegerile şi care este componenţa CSM

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, preşedintele fiind ales dintre judecători, iar vicepreşedintele dintre procurori.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ - Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Din CSM fac parte procurorii Codruţ Olaru - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Victor Alistar şi Romeu Chelariu au fost aleşi de Senat ca membri CSM din partea societăţii civile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite