Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Judecătorul Dănileţ, sistemul mafiot şi cine mai trebuie să se teamă

10
26 May 2022 17:38:28
Deutsche Welle

Judecătorul Cristian Dănileţ a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică proiecte controversate de lege.

Merge în licee, se întâlneşte cu elevi de orice vârstă şi îi învaţă ce e un stat de drept. Face comparaţii, ce e diferit între o ţară în care justiţia e independentă, faţă de una în care mereu e implicat politicul. De ce statele în care politicienii nu se ating de justiţie sunt prospere, iar celelalte, nu prea. 
 
Cristian Dănileţ, 46 de ani, a deranjat multă lume cu stilul lui direct de a vorbi despre legi, cu lipsa de inhibiţie pe reţelele sociale, cu pasiunile sale extraprofesionale cu care, uneori, făcea paradă pe Facebook sau TikTok. Popularitatea lui în creştere i-a enervat pe mulţi dintre colegii magistraţi, exerciţiile sale didactice din şcoli a supărat adesea elitele locale, în vreme ce ascensiunea sa civică a îngrijorat sistemul. Cineva care poate aduna în jurul lui simpatie, care devine cunoscut în rândul tinerilor, care la o adică, poate crea o mişcare pro-justiţie, e considerat periculos. Insistenţa lui Cristian Dănileţ pentru îndepărtarea politicului din justiţie, a lobby-ului dur pro-reformist pe care îl făcea, a avut efecte directe asupra carierei sale.
 
A fost exclus din magistratură pentru a doua oară, o tautologie a sistemului juridic autohton. Prima dată, pe 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru „manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare". Ulterior, Dănileţ a mărturisit că pe colegii săi din CSM i-ar fi deranjat două mici clipuri video postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăţă piscina.
 
Pe 25 mai 2022, judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii a decis din nou să-l dea afară pe Dănileţ. Să se înveţe minte. Să nu-şi mai dorească niciodată să fie judecător în România, să nu mai îndrăznească să protesteze vreodată când o majoritate vrea să-i graţieze pe corupţi, aşa cum s-a întâmplat în 2017-2018, să nu-i mai treacă prin cap să-i certe pe politicieni că nu reformează şi pe magistraţi că se complac în apa călduţă în care sunt ţinuţi. A doua oară, a fost exclus pentru că ar fi membru în două organizaţii politice care ar face politică: VeDem Just şi Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană. Ambele organizaţii s-au revoltat încă de anul trecut de când Inspecţia Judiciară a anunţat că a început cercetarea lui Dănileţ, atrăgând atenţia că în acest caz se încalcă drepturile constituţionale de liberă exprimare şi de asociere, mai ales că cele două asociaţii nu fac politică şi că singurul lor contact în această zonă sunt criticile pe care le-au adus guvernelor pentru diverse derapaje.
 
Inspecţia Judiciară este văzută în ultima vreme ca pârghie pentru hărţuirea magistraţilor incomozi, cei care critică autorităţile, legile şi măsurile luate de politicieni în domeniul justiţiei. În rapoartele Comisiei Europene (Mecanismul de Verificare şi Cooperare), Inspecţia Judiciară nu a luat aproape niciodată note de trecere din pricina „utilizării subiective a procedurilor disciplinare împotriva magistraţilor”.
 
Inspecţia Judiciară funcţionează pe lângă CSM şi cercetează abaterile disciplinare ale procurorilor şi judecătorilor. Majoritatea celor care ajung subiecţi ai acestei instanţe sunt, printr-o coincidenţă suspectă, oameni incomozi, care nu înghit ordine politice, care înţeleg ţesătura care se face pe dedesubt împotriva statului de drept. Apoi, circa 80% dintre cei găsiţi vinovaţi de Inspecţia Judiciară rămân vinovaţi şi prin alianţa antireformistă a judecătorilor din Consiliul Superior al Magistraturii.
 
Cristian Dănileţ e, poate, doar cea mai cunoscută victimă a acestui sistem subteran care manevrează justiţia din România în sensul invers mersului european, împotriva statului de drept, împotriva transparenţei.  
 
Au mai fost însă sacrificaţi şi alţi magistraţi celebri. Judecătoarea Camelia Bogdan, cunoscută pentru verdictul de condamnare definitivă la 10 de ani de închisoare a fondatorului Antenelor, Dan Voiculescu, a fost şi ea exclusă din magistratură prin două decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii. După procese lungi şi sinuoase, epopeea ei s-a sfârşit prin eliminarea din justiţia autohtonă. Tânăra judecătoare a primit o lecţie în stil mafiot, cu sprijinul foştilor ei colegi. Laura Codruţa Kövesi a fost demisă din fruntea procuraturii anti-corupţie în acelaşi fel. Procurori curajoşi au fost pedepsiţi sau se află în procese prelungite pentru a-şi apăra onoarea. Judecători siguri pe ei, care au acceptat să aplice deciziile Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene împotriva secţiei speciale, sunt şi ei pe lista neagră.
 
Jurnaliştii care intră prea adânc în investigaţii din care ies la iveală iţele încâlcite ale legăturilor dintre justiţie, politică şi afaceri sunt intimidaţi.
   
Statul devine tăcut, uniform şi ameninţător. Semnalul pe care îl trimite sistemul prin pedepsirea lui Cristian Dănileţ, dat fără motive serioase din magistratură, este foarte clar: nu e loc pentru nemulţumiţi, pentru critici, pentru cei care fac prozelitism pro-reformism.

Sabina Fati - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Rost
26.05.2022, 18:17:38

"Merge în licee, se întâlneşte cu elevi de orice vârstă şi îi învaţă ce e un stat de drept." Da cum poate un penal sa mearga in scoli ca sa-si promoveze ideile ? Poate auzim ca si Basescu se plimba prin Licee ca sa explice despre Comunism si Flota !

-7 (9 voturi)
Vanatorul/dc
26.05.2022, 18:38:39

Cristi Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj are sanse mai mari sa fie dat afara din magistratura si a 3 oara, de data asta pentru “exercitarea functiei cu grava neglijenta”. Danilet a fost trimis in judecata disciplinara intr-un nou dosar disciplinar. Inspectia Judiciara il acuza de comiterea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor constand in “exercitarea functiei cu grava neglijenta”. Cazul priveste dezvaluirile facute de Lumea Justitiei privind modul in care trei traficanti de droguri au fost pusi in libertate dupa ce Danilet a uitat sa treaca in hotarare durata arestului preventiv si nu si-a motivat incheierea prin care dispusese arestarea acestora. Informatia referitoare la trimiterea in judecata disciplinara a lui Danilet a fost oferita de Inspectia Judiciara joi, 14 aprilie 2022, in urma unei solicitari formulate de Lumea Justitiei in 7 aprilie 2022.

-28 (36 voturi)
Vanatorul/dc
26.05.2022, 19:03:46

Intrebarea care se pune e doar una: cum de a fost posibil ca exhibitionistul ăsta circar sa profezese ca ..judecator(!!!) in timp ce facea clar si fara nici un fel de retinere politica actualului regim putred de corupt, regim a carui preocupare de capatai a fost sa-si subordoneze si sa mafiotizeze Justitia numindu-si slugile in fruntea parchetelor si tribunalelor ..!

-30 (38 voturi)
andrei ispas
26.05.2022, 21:28:38

Lasa vrajeala vanatrollule. Stii bine ca a avut dreptate cand a spus: " Traian Băsescu trebuie să fie pedepsit cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă penală pentru fals în declarații" in legatura cu cazul "Petrov" Asta-i cauza pentru care îl denigrezi pe Cristi Danilet de câte ori ai ocazia pe forumul asta si nu numai.

0 (8 voturi)
andrei ispas
26.05.2022, 22:02:20

Se pare ca ficusul reuseste sa duca la îndeplinire idealul psdragnea, de data asta impreuna cu Statul Paralel si centrul de reflecție de la Grivco. In curand va schimba macazul si in relatia cu UE, care nu va tolera instaurarea unui regim iliberal in România. Totul se face fara proteste din partea romanilor, pe care Sistemul are grija sa-i ciomageasca din cand in cand ca sa nu mai aiba curaj sa se revolte.

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările