Judecătorul din dosarul „Colectiv” vrea să se pensioneze. Procesul ar putea fi reluat de la zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Magistratul care judecă dosarul Colectiv a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să iasă la pensie. O astfel de măsură ar presupune reluarea cercetării judecătoreşti în dosarul care a fost trimis instanţei din 2016. Un numar de 139 de persoane, 11 unitati spitalicesti şi 5 instituţii s-au constituit părti civile în acest dosar.

UPDATE: Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Iancu Eugen, a transmis un mesaj de indignare la auzul veştii că magistratul care trebuia să soluţioneze acest dosar şi-a depus cererea de pensionare.

„Justiţia în România nu este nici oarbă, nici dreaptă.

Citesc despre drept: "dreptul este arta binelui şi a echităţii ". Oare ce naiv a putut gândi asta? 

Ai un dezastru cu 64 de morţi si o sută de grav răniţi, iar tu justiţie, de la procurori la judecători, ne demonstrezi zilnic că eşti asemeni statului roman; corupt, laş, criminal”, a scris într-un mesaj Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv.

Acesta a declarat ulterior că, în acest context, nu se aşteaptă

ca până la sfârşitul anului să se mai întâmple ceva în dosarul Colectiv.

„Cererea judecătorului de a ieşi la pensie este una firească, în condiţiile în care li s-a pus la dispoziţie ca în cazul în care ies la pensie (judecătorii – n.red.) să iasă în condiţii foarte avantajoase. Ce mi se pare anormal este fapul că există pericolul ca acest dosar să se reia de la zero. Iar aici avem o mare problemă, pentru că mai sunt trei luni şi se fac trei ani de la această tragedie, iar procesul stă pe loc. Am stat doi ani şi jumătate ca să înceapă procesul, care are două înfăţişări pe fond, iar acum a apărut această lovitură, mai ales că în septembrie trebuia să fie următoarea înfăţişare. Aştept să văd ce răspuns dă CSM”, a declarat, citat de Mediafax, Eugenu Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, şi tatăl unui tânăr decedat după incendiul de la Colectiv.

***

Ştirea iniţială: Judecătorul Valeriu Mihail Terceanu a depus o cerere de pensionare înaintată către CSM. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturi urmeaza sa discute solicitarea magistratului în data de 24 iulie.

Potrivit legislaţiei în vigoare, judecătorii care dispun hotărârea trebuie să fie aceiaşi cu cei care au participat la administrarea probelor din cursul procesului. În caz contrar se impune reluarea cercetării judecătoreşti.

Acest lucru se poate întâmpla şi în cazul procesului de la Colectiv, ce se află pe rol de peste de doi ani de zile la Tribunalul Bucureşti, în cazul în care CSM va decide pensionarea lui Valeriu Terceanu. Astfel, probele - declaraţiile date de inculpaţi şi martori, vor trebui readministrate.

Dosarul a avut pe rolul Tribunalului Bucureşti deja aproape 20 de termene, iar următoarea înfăţişare este stabilită pentru data de 10 septembrie. 

Unde s-a ajuns în dosarul Colectiv

Incendiul din clubul Colectiv, izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015, a durat, potrivit datelor oficiale, 153 de secunde. În tragedia care zguduit România şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, 27 în incendiul propriu-zis iar restul ulterior, în spitalele din ţară şi din străinătate, iar alte 146 au fost rănite.

Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv pe 28 aprilie 2016. Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks.

În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanţe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care erau cercetaţi doi angajaţi ai ISU, Antonina Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar este judecat şi judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în timp ce patronii Cristian Niţă şi Daniela Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.

Alin Anastasescu, unul dintre acţionarii clubului Colectiv, a susţinut în faţa magistraţilor şi a zecilor de părinţi prezenţi în sala de judecată la termenul anterior, că vina pentru tragedia din seara de 30 octombrie ar trebui să cadă şi pe organizatorii concertului.

„După semnarea contractului şi interzicerea clară de a folosi efectele pirotehnice în spaţiu, eu am părăsit incinta clubului, la acel moment ambele uşi ale containerului fiind larg deschise. Ţin să precizez că spaţiul dispunea şi de alte uşi de evacuare ce puteau fi deschise la cererea organizatorului şi fac referire la uşile originale ale containerului, care au fost deschise la evenimente anterioare. Inspectorii ISU care ne-au controlat au intrat pe aceeaşi uşă, au văzut pereţii, au văzut buretele şi tavanul fals de lemn. Au văzut în amănunt tot spaţiul”, declara Anastasescu în faţa judecătorilor.

 În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

La doi ani şi jumătate de la tragedia din Colectiv - în urma căreia 64 de persoane au murit, iar alte 146 au fost rănite, acest procesul se derulează anevoios. Din cauza faptului că în proces sunt implicate sute de părţi civile, doar strigarea cauzei durează mai bine de o oră, iar uneori, lipsa de procedură cu una sau două dintre aceste părţi civile, conduce la amânarea cauzei, termenele fiind acordate la o diferenţă de trei sau patru săptămâni. În acest context, desfăşurarea şedintelor de judecată este extrem de anevoioasă, iar dată fiind complexitatea cauzei există temerea ca procesul să dureze ani buni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite