Judecătorul Ion Popa, proaspăt secretar de stat la Justiţie: Femeia magistrat este o vulnerabilitate a justiţiei. Are puţine opţiuni decente de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Ion Popa FOTO youtube/ Universul Juridic
Judecătorul Ion Popa FOTO youtube/ Universul Juridic

Judecătorul Ion Popa, proaspăt numit de premierul Dăncilă în funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei, a elaborat în 2013 un studiu în care susţinea că femeia judecător sau procuror este o vulnerabilitate pentru justiţie din cauză că femeile magistrat au „foarte puţine opţiuni decente de cuplu”, ajungând apoi să cadă pradă „unei eventuale oferte de nerefuzat venită din partea unui bărbat”.

Studiul elaborat de Ion Popa a fost publicat în numărul 7 din 2013 al revistei ”Curierul judiciar”, femeile magistrat sunt incluse la categoria vulenrabilităţi ale sistemuluid e justiţie pentru că, având „foarte puţine opţiuni decente de cuplu”, ele cad pradă ”unei eventuale oferte de nerefuzat venită din partea unui bărbat”, iar relaţia ”capătă progresiv valenţe infracţionale, finalul fiind previzibil”.

„În acest context restrictiv, femeia judecător/procuror are foarte puţine opţiuni decente de cuplu şi tocmai de aceea vulnerabilitatea sa se concretizează în faţa unei eventuale propuneri de nerefuzat venită din partea unui bărbat care: are posibilităţi financiare, normal fizic, are aparent însuşiri morale şi afective de apreciat, atent, tandru, receptiv, are un cerc relaţional de invidiat, acces, eventual, în cercuri diverse ale lumii artistice, sportive, politice, etc. şi mai ales, nu pare a fi interesat de aspectele vieţii profesionale ale femeii judecător/procuror. Acceptând o astfel de relaţie care îi asigură un cel puţin rezonabil nivel de trai, un tonus deosebit în rândul colegilor, o viaţă socială de o mare diversitate, preocupări recreative acaparante, toate fără costuri financiare, un loc central de interes din partea partenerului şi/sau a grupului, ţinta devine dependentă şi în acelaşi timp temătoare că ar putea pierde un atare statut, eventualitatea revenirii la situaţia anterioară relaţiei devenind greu sau imposibil de conceput. Este motivul pentru care la acest moment al relaţiei judecătoarea/procuroarea este dispusă la compromisuri profesionale pe care mesianicul partener i le propune gradual (procedeul „startului mic” prin tehnica „aruncarii mingiei joase-low-balling, ori tehnica „piciorului în usa”),relaţia capătă progresiv valenţe infracţionale, finalul fiind previzibil”, se arată în studiul citat.

„Femeia judecator/procuror, structural nu se deosebeste de tipologia standard a unei femei, dar accede si mai apoi traieste cotidian intr-un cadru pretentios, material si intelectual, constituit din magistratii colegi, la care se adauga inevitabil si contactele profesionale sau amicale cu avocati ori cadre didactice din invatamantul superior juridic. Dorinta de a face fata onorabil unui astfel de anturaj, de a fi primita si apreciata, ca sa nu mai amintim de ipoteza in care subiectul tine sa epateze, presupune eforturi, dintre acestea retinandu-le doar pe cele materiale si financiare, singurele relevante pentru tema de fata. imbracaminte de firma, bijuterii, accesorii, cosmetice, toate costa. Sigur ca parte dintre bunurile enumerate pot fi acoperite financiar din salariu, dar acel salariu, care nu este chiar atat de mare pe cat spune folclorul despre el, mai trebuie folosit si pentru alte cheltuieli ce nu pot fi omise: hrana, telefon, facturi, transport, etc. Pe baza unui simplu calcul lunar, femeia judecator/procuror constata de regula ca veniturile salariale sunt mai mici decat cheltuielile”, este o altă concluzie a studiului realizat de judecătorul Ion Popa.

Judecătorul scrie că prin studiul citat nu se aduce atingere sub nicio forma demnitatii, statutului ori capacitatii profesionale a femeilor magistrat, ci „doar releva riscurile la care femeile magistrat pot fi expuse, in lipsa unei atentionari institutionale specifice de natura psihologica, sociologica si de persuasiune mascata, prin suprapunerea planului afectiv si sentimental al vietii personale, precum si al nevoii de socializare, peste planul rigid si restrictiv al vietii profesionale”.

Numit secretar de stat în ministerul Justiţiei

Judecătorul Ion Popa a fost numit miercuri de premierul Viorica Dăncilă secretar de stat în Ministerul Justiţiei, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Ion Popa (60 de ani) s-a pensionat din magistratura in iulie 2018. Ultima instanta la care a activat a fost Curtea de Apel Bucuresti. ,

El este cunoscut ca un apropiat al Rodicai Stanoiu si a lucrat in Ministerul Justitiei cand aceasta a condus institutia (2000-2004). Popa a ocupat succesiv functiile de inspector general judecatoresc in cadrul Inspectiei Generale din Ministerului Justitiei (2001-2002) si director Directia Organizare Judiciara, resurse umane si statistica judiciara din MJ (2002-2004).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite