Judecătorul din Rădăuţi care ar fi luat mită ciocolată, ouă şi carne află luni dacă va fi arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Costică Bărbuţă a fost reţinut de procurorii anticorupţie FOTO: Dinu ZARĂ
Judecătorul Costică Bărbuţă a fost reţinut de procurorii anticorupţie FOTO: Dinu ZARĂ

Magistratul Costică Ilarion Bărbuţă, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, reţinut în dosarul în care este acuzat că luat mită ciocolată, ouă şi carne află luni dacă va fi arestat preventiv. Curtea de Apel Bucureşti urmează să ia în discuţie propunerea procurorilor Direcţiei Naţinoale Anticorupţie (DNA).

Costică Bărbuţă a fost reţinut luni dimineaţă de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu şi compliciate la şantaj. 

Tot în acest dosar au fost reţinuţi şi Dumitru Dîmbu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind acuzat de trafic de influenţă, complicitate la şantaj, favorizarea făptuitorului şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei,  dar şi omul de afaceri Gavril Constantin Babiuc, acuzat de şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă,  influenţarea declaraţiilor şi instigare la mărturie mincinoasă.

Concret, anchetatorii îl acuză pe judecător că, în intervalul 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, ar fi pronunţat ilegal, sprijinit de un om de afaceri, 69 de hotărâri judecătoreşti. Prin aceste hotărâri, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 ha, pe care vândut-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4.000.000 lei.

Suprafaţa respectivă era iniţial împărţită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situaţie specifică nordului Bucovinei.

„Având în vedere această situaţie, omul de afaceri a întâmpinat greutăţi în a obţinere cele 79 parcele ,având o suprafaţă totală de 41,59 hectare, al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară”, notează anchetatorii.

Astfel, pentru a rezolva situaţia, procurorii susţin că omul de afaceri a apelat la judecător, căruia i-a cerut, iar acesta din urmă a acceptat să emită în datele de 22 martie 2005, un număr de 21 de hotărâri judecătoreşti, în  23 mai 2005, un număr de 25 hotărâri judecătoreşti, în 30 septembrie 2005, un număr de 12 hotărâri judecătoreşti şi pe 18 octombrie 2005, un număr de 11 hotărâri judecătoreşti.  

„ Cele 69 de hotărâri au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Costică Bărbuţă  împreună cu omul de afaceri”, mai arată procurorii.

În acest sens, judecătorul a pronunţat hotărârile fără a respecta dispoziţiile prevăzute de lege, respeciv, nu a solicitat pentru a fi depus la dosar extrasul de Carte funciară şi planul de situaţie/identificare topocadastrală a suprafeţei de teren ce făcea obiectul actului de vânzare-cumpărare; nu a verificat dacă antecontractul de vânzare-cumpărare (convenţia) îndeplinea condiţiile de valabilitate prevăzute de Codul civil, respectiv, obiectul actului juridic civil să existe, să fie în circuitul civil; nu a verificat dacă vânzătorul era titularul dreptului de proprietate;  a pronunţat hotărârile fără finalizarea procedurii partajului succesoral, în condiţiile în care, în titlul de proprietate, pe lângă vânzător, sunt trecute şi alte persoane; la emiterea hotărârilor au fost avute în vedere copii ale convenţiilor, un număr de 6 nefiind semnate de către vânzător; într-unul dintre cazuri vânzătorul decedase cu 11 ani înainte de data încheierii convenţiei de vânzare-cumpărare; o serie de convenţii au fost falsificate de către omul de afaceri, iar într-un număr de 11 hotărâri s-a atestat, în fals, că la apelul nominal, cu ocazia soluţionării dosarelor, au fost prezente părţile.

Ciocolată, ouă, carne şi sejur pe litoral pentru sentinţe favorabile

În data de 22 februarie 2014, omul de afaceri i-a promis judecătorului care avea de soluţionat cauza, prin intermediul lui Costică Bărbuţă, achiziţionarea unui sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie 2014 – începutul lunii august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului.

De asemenea, anchetatorii susţin că în data de 15 martie 2014, Costică Bărbuţă a primit de la o persoană bunuri alimentare (o cutie de ciocolată marca Milka şi o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano) şi a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de către aceasta, a sumei de 1.000 euro, în schimbul intervenţiei pe care judecătorul a promis că o va face la un alt magistrat de la Judecătoria Rădăuţi, pentru soluţionarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influenţă avea interes.

Totodată, în intervalul 2013 – 12 mai 2014, judecătorul Costică Bărbuţă a primit de la o altă persoană suma de 500 euro şi produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), bunuri în schimbul cărora a soluţionat în mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi, totodată dând asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluţionarea recursului pentru a menţine soluţia favorabilă emisă în fond.

Mai mult, în data de 19 martie 2014, respectiv, 16 aprilie 2014, o altă persoană i-a înmânat judecătorului Costică Bărbuţă produse alimentare (35 ouă şi miere), respectiv, suma de 1.000 euro, în schimbul promisiunii că acesta din urmă va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, învestit cu soluţionarea unui dosarul în care fiul cumpărătoarei de influenţă avea calitatea de reclamant.

Tot în acest dosar, procurorii susţin că omul de afaceri Constantin Babiuc i-ar fi dat 92.000 procurorului Dumitru Dîmbu, urmărind să se pună la „adăpost”.

„În data de 27 ianuarie 2014, Dumitru Dîmbu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, i-a solicitat omului de afaceri Constantin Babiuc suma de 92.000 euro, pentru un apropiat al său, sumă pe care Babiuc i-a dat-o, în aceeaşi zi, persoanei indicate de procuror. Astfel, cunoscând influenţa procurorului, omul de afaceri  a urmărit să se pună la adăpost, atât el, cât şi persoane din anturajul său, de problemele judiciare prezente şi viitoare”, notează anchetatorii.

Judecătorul, procurorul şi omul de afaceri vor fi duşi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Judecători şi procurori suceveni, suspectaţi de retrocedări ilegale făcute în cârdăşie cu avocaţi şi afacerişti, au fost săltaţi de DNA

Doi judecători, un procuror, cu comisar şef de poliţie de frontieră, avocaţi şi doi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Suceava au fost „săltaţi” de procurorii DNA într-un dosar care vizează fapte de corupţie judiciară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite