Jurnalişti daţi în judecată de fostul episcop de Huşi. Cornel Onilă cere ştergerea anchetelor despre abuzurile sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Onilă (stânga) şi Sebastian Jitaru Foto: Arhivă
Cornel Onilă (stânga) şi Sebastian Jitaru Foto: Arhivă

Episcopul ortodox retras Cornel Onilă, trimis în judecată pentru viol şi agresiune sexuală, i-a dat în judecată pe jurnaliştii Diana Oncioiu, Vlad Stoicescu şi Ovidiu Vanghele şi solicită judecătorilor să îi oblige să şteargă toate articolele care vizează abuzurile fostului episcop, relatează jurnaliştii din proiectul Să fie lumină, specializat în investigaţii despre cultele din România.

”Simţindu-se prejudiciat de toate materialele de presă referitoare la activitatea sa de episcop de Huşi publicate de Să fie lumină în ultimul an şi jumătate, Cornel Onilă a ales să ne dea în judecată. Nu ştim încă ce ne cere, pentru că nu am fost deocamdată citaţi. Ştim doar că, pe lângă procesul intentat direct celor trei jurnalişti care s-au ocupat de cazul său - Diana Oncioiu, Vlad Stoicescu şi Ovidiu Vanghele -, Onilă solicită prioritar judecătorilor să ne oblige să ştergem toate textele care au demonstrat, cu mijloacele jurnalismului, consecinţele abuzive ale episcopatului său, dar şi toate imaginile abuzurilor”, a anunţat Să Fie Lumină într-o postare pe Facebook. 

În 21 decembrie 2020, episcopul (retras) Cornel Onilă şi fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru au fost trimişi în judecată pentru viol şi alte agresiuni sexuale comise împotriva unor elevi de seminar.

”Pe baza primelor materiale publicate în 2019 de Să fie lumină, procurorii ieşeni au redeschis un dosar de infracţiuni sexuale care-l vizează pe Onilă, dosar în care acesta a fost arestat preventiv şi apoi trimis în judecată pentru viol şi agresiune sexuală. În lipsa acestor prime relatări ale Să fie lumină, Onilă nu ar fi fost vreodată confruntat, formal, cu aceste grave acuzaţii”, mai scrie Să Fie Lumină. 

Era pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un arhiereu este trimis în judecată pentru viol, iar jurnaliştii Să Fie Lumină spun că „ au respectat la virgulă toate regulile meseriei”.

„Prezenţa în faţa unui judecător în calitate de pârât este o premieră pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti Să fie lumină chemaţi în instanţă de episcopul acum retras. Deşi avem, împreună, adunat, apoape 50 de ani de experienţă în meseria asta, niciunul dintre noi nu a mai fost dat până acum în judecată. Suntem traşi într-un război judiciar care se anunţă lung şi costisitor, atât din punct de vede financiar cât şi din punct de vedere al timpului pe care vom fi obligaţi să i-l alocăm. Mizăm, deci, pe ajutorul fiecăruia dintre cititorii noştri. Este, evident, dreptul lui Cornel Onilă să se adreseze justiţiei. În egală măsură, suntem siguri că, atât în documentare cât şi în prezentarea faptelor, am respectat la virgulă toate regulile meseriei noastre. Stăm, aşadar, în spatele fiecărui cuvânt pe care l-am scris şi aşteptăm deciziile justiţiei”, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Să fie lumină: Timp de zece ani, călugărul Sebastian Jitaru a agresat şi violat mai mulţi elevi de la Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur” de la Huşi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite