Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Jurnalişti, instituţii şi ONG-uri, în apărarea lui Gabriel Gachi. Freedom House: Sentinţa dată de Judecătoria Iaşi reprezintă încă un pas spre o societate bolnavă

0
30 Jun 2022 15:16:43
Autor: Cristina Morozan
Freedom House: Decizia de la Iaşi nu e definitivă şi sperăm să fie modificată în concordanţă Foto: Arhivă
Freedom House: Decizia de la Iaşi nu e definitivă şi sperăm să fie modificată în concordanţă Foto: Arhivă

Sentinţa pronunţată de Judecătoria Iaşi, prin care se solicită ziaristului Gabriel Gachi şi publicaţiei Reporter de Iaşi să îşi dezvăluie sursele informaţiilor utilizate într-un material editorial, „reprezintă încă un pas spre o societate bolnavă, în care libertatea de exprimare este limitată”, atrage atenţia Freedom House, care şi-a exprimat joi susţinera faţă de jurnalistui ieşean, alături de alţi circa 40 de jurnalişti, instituţii şi ONG-uri.

„Protejarea surselor este una dintre regulile sfinte ale jurnalismului, pe care un reporter o respectă chiar cu riscul de a-şi pierde libertatea. Această regulă e adoptată cu şi mai multă încăpăţânare de jurnalişti în ţările în care regimuri iliberale încearcă să blocheze vocile critice şi orice dezvăluire despre corupţia elitelor conducătoare. Regimuri cum este cel care se instalează tot mai puternic în România. Constatăm cu îngrijorare că derapajele care vizează justiţia sau activitatea serviciilor de informaţii se înmulţesc în ultima vreme.

Nici acum nu am aflat exact cine este responsabil pentru periculoasele „drafturi” ale legilor securităţii naţionale. În schimb, am văzut cum preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, ameninţă, voalat, avertizorul de integritate care le-a „scurs” jurnaliştilor de la G4Media.

Guvernul este condus de un premier asupra căruia planează suspiciuni grave de plagiat. Suspiciuni care nu vor putea fi lămurite, pentru că o combinaţie sulfuroasă în instanţă a dus la blocarea tuturor sesizărilor depuse cu privire la domnul Nicolae Ciucă. Un judecător s-a pensionat rapid, iar preocuparea celui de al doilea a fost ca opoziţia să nu-l atace politic pe prim-ministru”, precizează Freedom House, conform presshub.ro.

Potrivit Freedom House, sentinţa pronunţată de Judecătoria Iaşi, în cazul ziaristului Gabriel Gachi şi al publicaţiei Reporter de Iaşi „reprezintă încă un pas spre o societate bolnavă, în care libertatea de exprimare este limitată”. 
 
„Sentinţa dată de Judecătoria Iaşi împotriva jurnalistului Gabriel Gachi şi a publicaţiei pe care o conduce, Reporter de Iaşi, reprezintă încă un pas spre o societate bolnavă, în care libertatea de exprimare este limitată, iar vocile publice care dezvăluie derapajele politicienilor sunt hărţuite tot mai pe faţă. Judecătoria Iaşi i-a cerut ziaristului Gabriel Gachi şi publicaţiei Reporter de Iaşi „să facă precizări despre sursa informaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menţionate de către reclamanţi”, cu referire la o serie de dezvăluiri despre modul în care europarlamentarul Tudor Ciuhodaru pontează prezenţa în gărzi ca medic.
 
Aşa ceva este de neconceput. Un judecător ar trebui să fie primul care înţelege sau ştie că există acte normative europene şi naţionale care protejează pe avertizorii de integritate şi sursele jurnaliştilor. Un magistrat ar trebui să fie primul care să realizeze importanţa presei în ecosistemul democratic şi, mai ales, primul care să protejeze pe cei care dezvăluie elemente de corupţie. Decizia de la Iaşi nu e definitivă şi sperăm să fie modificată în concordanţă”,adaugă sursa citată.
 
Freedom House este solidară cu jurnalistul Gabriel Gachi şi avertizează cu privire la direcţia spre care se îndreaptă societatea românească. „Suntem solidari cu toţi jurnaliştii şi cu toţi acei cetăţeni care înţeleg că doar arătând unde sunt problemele, ne putem îndrepta”, mai arată Organizaţia. 
 
Alături de Freedom House România şi-au mai exprimat susţinerea: 
 
 1. PressHub
 2. Grupul de Dialog Social
 3. Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică
 4. Emilia Şercan
 5. G4Media
 6. Argeşul Online
 7. Ştiri din Diaspora
 8. Ziarul de Iaşi
 9. Viaţa liberă Galaţi
 10. Năsăudeanul
 11. Jurnalul de Argeş
 12. Vrancea 24
 13. Monitorul de Sălaj
 14. Sud Vest
 15. Reper Media
 16. Monitorul de Botoşani
 17. Ştiri din Banat
 18. Eurobani
 19. arad24.net
 20. stiripebune.news
 21. putereaapatra.ro
 22. Ionuţ Jifcu – Reporter 24
 23. Sebastian Oancea – G4 Media
 24. Marga Bulugean – Cuvântul Libertăţii
 25. Cătălin Gomboş – Asociaţia Kompatibil
 26. Ion Lucian Petraş – Saptamana Online
 27. Prof. univ. dr. Raluca Radu – director al Departamentului de Jurnalism / Universitatea din Bucureşti
 28. Cătălin Doscaş – reporter, Buletin de Bucureşti
 29. Monitorul Express, Braşov
 30. Călin Hera, jurnalist
 31. Gazeta de dimineată, Hunedoara
 32. Brînduşa Armanca, jurnalist
 33. Alin Cristea, debraila.ro
 34. Graţiela Bâzoi, ziarul Gherila
 35. Crişana, Bihor
 36. Paul Niculescu şi Sorin Stanislav, Monitorul de Cluj 
 37. Mesagerul de Sibiu
 38. Oana Stănciulescu, jurnalist
 39. Florin Budescu, Starea Presei
 40. Madalina Hârjoghi – Jurnalul de Brăila
 41. Mihaela Dan – MD Press
 

Reaminitim că şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a atras atenţia miercuri că sentinţa pronunţată de Judecătoria Iaşi, prin care se solicită ziaristului Gabriel Gachi şi publicaţiei Reporter de Iaşi să îşi dezvăluie sursele informaţiilor utilizate într-un material editorial, constituie un grav semnal de alarmă. Potrivit organizaţiei, sentinţa ignoră deciziile CEDO care afirmă că protecţia surselor „este una dintre condiţiile de bază pentru libertatea presei”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările