Jurnaliştii de la Reuters au mers pe teren cu şeful Gărzii de Mediu pentru a vedea una dintre sursele poluării de la marginea Bucureştiului FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Aerul de multe ori irespirabil din Bucureşti a atras atenţia presei internaţionale. Reuters a descris capitala României ca fiind locul unde există cele mai mari costuri pe cap de locuitor din Europa, din cauza poluării. Jurnaliştii au mers pe teren cu şeful Gărzii de Mediu pentru a depista una din sursele poluării de la marginea Capitalei, dar şi cum poate asigura ţara un aer curat pentru locuitorii ei.

În satele din jurul Bucureştiului, focurile care ard părţi de maşină sau alte electronice, nu se opresc niciodată. Într-o lună de urmăriri aproape zilnice, jurnaliştii de la Reuters au scos la iveală ceea ce pare a fi existenţa unei reţele de crimă organizată.

Şeful Gărzii de Mediu a spus că reţeaua ar recruta săteni săraci pentru a arde deşeurile. Acesta a mai adăugat că, comisarii instituţiei ar fi văzut zeci de incendii ilegale în curţi, câmpuri acoperite cu gunoi şi deşeuri în apropierea albiilor râurilor.

GALERIE FOTO

„Am găsit oameni foarte săraci, cu probleme sociale majore, cum ar fi lipsa accesului la instalaţii sanitare, electricitate şi drumuri pavate", a declarat noul comisar şef al Gărzii, Octavian Berceanu, agenţiei Reuters.

„Ei sunt cei care fac munca de jos. În spatele lor avem oameni şi companii care aduc camioane de cabluri, anvelope, ceea ce ne sugerează că ne uităm la structurile de crimă organizată care acţionează în gestionarea deşeurilor".

Octavian Berceanu a spus jurnaliştilor de la Reuters că echipa sa a dat buzna într-o curte ascunsă în spatele unui gard metalic, din satul Sinteşti, unde a găsit piese şi cabluri de calculator încendiate.

O tânără care locuia în acea casă a spus că pentru a încălzi apa, a aprins focul, neştiind că este ilegal.

Octavian Berceanu a mai spus că, Garda de Mediu poate da amenzi şi confisca fier vechi şi vehicule care transportă deşeuri Ei pot colabora cu poliţia şi autorităţile locale şi astfel pot umări mai uşor lanţul reţelei criminale.

„Suntem dotaţi la nivelul anilor '90, cumva în prima linie a frontului, cu briceagul în mână, ceea ce nu aduce randament şi nici nu pune în faţă această instituţie ca fiind una puternică în combaterea infracţionalităţii. Combaterea infracţionalităţii presupune să ai cel puţin aceeaşi tehnologie ca a adversarului, ori noi nu o avem deocamdată. Dar, sper că lucrurile astea se vor îndrepta într-un interval foarte scurt".

Potrivit Reuters, Bucureştiul s-a situat anul trecut pe primul loc în topurile europene pentru cele mai mari costuri de poluare pe cap de locuitor, în total 6,3 miliarde de euro, potrivit unui raport al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică, care cuantifică decesele, tratamentele medicale, zilele lucrătoare pierdute şi alte impacturi asupra sănătăţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite