Justiţia română a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia română a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huşi.

Imaginile video, posibil ilustrative pentru faptele penale ale episcopului Onilă, au acţionat ca monedă de schimb în bătălia pentru supremaţie a multiplelor grupuri de influenţă din proximitatea acestuia, toate interesate în extragerea de beneficii materiale şi profesionale, scriu jurnaliştii Ovidiu Vanghele şi Vlad Stoicescu de la proiectul independent "Să fie lumină”. 

Cornel Onilă a condus între 1999 şi 2017 una dintre cele mai vechi eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române, Episcopia Huşilor. Înfiinţată în urmă cu 420 de ani, dizolvată în perioada comunistă şi reapărută în 1996, structura eparhială şi-a organizat după reînfiinţare şi o şcoală teologică – Seminarul Ioan Gură de Aur din Huşi – prin care au trecut sute de elevi. 

Şcolit pe afară şi întors în România cu gânduri de mărire, Onilă este tuns în monahism în a doua jumătate a anilor 1990 şi arde etapă după etapă în devenirea sa clericală. Anul 1999 îl găseşte membru în Sfântul Sinod al BOR, cu numele de monah Corneliu Bârlădeanu, în calitate de episcop-vicar al Huşilor (funcţie în care este confirmat prin decret prezidenţial, primind rang de demnitar de stat). 

Zece ani mai târziu, Bârlădeanu devine arhiereu (episcop) „plin” al locului. În tot acest timp se preocupă îndeaproape de viaţa seminarului din Huşi, mânat – în mai multe cazuri – de intenţii obscure, contrare moralei, legilor canonice şi chiar prevederilor legale, scriu jurnaliştii "Să fie lumină”. Deceniul de domnie episcopală al Preasfinţitului Corneliu a fost marcat profund de zvonul existenţei unor filmări compromiţătoare care îl surprindeau pe ierarhul BOR de la Huşi întreţinând relaţii sexuale cu elevi din seminar. 

Prima înregistrare video a fost realizată în toamna anului 2007. Între timp, au mai fost produse şi altele. Între 2009 şi 2017, conţinutul filmărilor a devenit piatra de temelie a vieţii bisericeşti din judeţul Vaslui, arată o amplă documentare "Să fie lumină", în cadrul căreia au strâns informaţii şi fapte şase reporteri, vreme de aproape un an. 

Citeşte şi:

Presupusul iubit al fostului episcop de Huşi a vrut să facă publice filmele compromiţătoare în 2016. „Tu fă ce spunem noi ca să fie bine...“

Condamnare fără precedent: cei trei preoţi care l-au şantajat pe fostul episcop de Huşi cu înregistrările pornografice ajung în închisoare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite