Karadzic: Islamiştii veniţi în Bosnia intenţionau să creeze un stat musulman în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karadzic: Islamiştii veniţi în Bosnia intenţionau să creeze un stat musulman în Europa
Karadzic: Islamiştii veniţi în Bosnia intenţionau să creeze un stat musulman în Europa

Fostul lider al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, a afirmat că numeroşi fundamentalişti islamici au venit în Bosnia-Herţegovina în timpul războiului din anii 1992-1995 pentru a lupta alături de musulmanii bosniaci, cu scopul de a crea un stat musulman în Europa, precum şi o bază pentru atacuri teroriste, aşa cum a fost cel de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Această informaţie a fost făcută publică astăzi de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, relatează Agerpres.

Majoritatea fundamentaliştilor islamici au avut un rol activ în luptă, alături de bosniacii musulmani, fiind pregătiţi să declanşeze războiul sfânt, se arată într-o declaraţie scrisă a lui Karadzic depusă la instanţa de judecată.

Fostul lider al sârbilor bosniaci a cerut Curţii să solicite guvernelor din Egipt şi Iordania documentele de care are nevoie pentru a-şi pregăti apărarea, documente care se referă la participarea grupurilor islamice la confruntările din Bosnia-Herţegovina.

Potrivit lui Karadzic, islamiştii au venit în Bosnia-Herţegovina din toate părţile lumii, inclusiv din Egipt şi Iordania. Poliţia secretă din Aman i-a supravegheat pe cei mai cunoscuţi iordanieni bosniaci, printre care se numără şi cei mai duri islamişti, de teamă că se vor întoarce în Iordania pentru a răspândi terorismul şi pentru a crea haos, a mai spus Karadzic.

Fostul şef al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic (63 ani) a fost arestat în iulie 2008 la Belgrad după 12 ani de căutări. El este acuzat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru ex-Iugoslavia de implicare în două genocide în cursul războiului din Bosnia-Herzegovina din 1992-199. Primul include crimele comise în Bosnia-Herzegovina în 1992, iar al doilea - masacrul de la Srebrenica, în iulie 1995.

În prezent este încarcerat la închisoarea din periferia Hagăi, aşteptându-şi procesul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite