UPDATE VIDEO Kovesi, după audierile de la Secţia Specială: Am cerut recuzarea procurorului de caz şi a procurorului şef de secţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Laura Codruţa Kovesi FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Laura Codruţa Kovesi a ieşit din Secţia pentru anchetarea magistraţilor unde a fost informată că este cercetată penal în urma unei plângeri depusă de fugarul Sebastian Ghiţă. Fosta şefă a DNA este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. „De doi ani şi jumătate sunt hărţuită. Am 18 plângeri penale”, spune Kovesi. Aceasta a explicat că a recuzat-o pe Adina Florea, procurorul care o cercetează.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi pleacă spre Bruxelles. Ea a ajuns la aeroport în jurul orei 15.00, pentru a pleca spre Bruxelles, acolo unde are loc concursul pentru şefia de procuror şef al Parchetului European.

UPDATE Fosta şefă a DNA a spus că a recuzat-o pe Adina Florea, procurorul care o anchetează în acest dosar.

„Mi s-a adus la cunoştinţă învinuirea şi calitatea de suspect. Am depus cerere de recuzare a procurorului de caz şi a procurorului şef secţie. Doamna procuror mi-a spus că îmi va comunica răspunsul privind cererea mea. Motivele sunt cele prevăzute în Codul de Procedură Penală, afectarea imparţialităţii. Nu s-a luat nicio măsură preventivă”, a spus Kovesi la ieşirea din Parchetul General. 

Aceasta a adăugat că în acest moment îi este afectată candidatura pentru şefia Parchetului European. „Voi merge să fiu audiată de Parlamentul European. Mai sunt şi alte acte procedurale de parcurs”, a spus Kovesi. În opinia sa, nu poate fi vorba de o coincidenţă între această audiere şi candidatura sa la conducerea Parchetului European.

Fosta şefă a DNA a arătat că este hărţuită de mai bine de doi ani şi că are 18 plângeri penale pe numele ei. „Nu am discutat niciodată cu Sebastian Ghiţă despre această extrădare. Nu sunt adevărate acuzaţiile de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă”, a spus Kovesi la ieşirea de la audieri.

„Nu am comis niciodată, dar niciodată fapte penale. Acuzaţiile sunt făcute de un inculpat dintr-un dosar DNA. Nu am avut niciun fel de atribuţii legate de extradarea lui Nicolae Popa din Indonezia. Nu am exercitat niciun act abuziv în ceea ce priveşte extradarea, de extrădare s-au ocupat Poliţia şi Ministerul Justiţiei... Nu am discutat niciodată cu Sebastian Ghiţă despre această extrădare", a declarat Kovesi.

Kovesi a negat orice întâlnire neoficială cu Sebastian Ghiţă: Laura Codruţa Kovesi a declarat că pot exista fotografii cu ea de la evenimente la care a participat, însă pot să apară şi fotografii false, aşa cum au fost redate publicităţii şi înregistrări false. Kovesi mai spune că nu a discutat despre dosare în afara instituţiei.

„Dacă există poze de la acele evenimente ale instituţiilor, nu am vorbit niciodată cu Ghiţă nici la telefon, nici prin email, nu am folosit mail cu cuvuceaua sau ştiu eu ce alte mailuri s-au vehiculat în spaţiul public. Pot să apară poze de la aceste evenimente sau pot sa apară poze false asa cum au apărut şi înregistrări falsificate, dar nu exclud să existe inregistrări de la evenimente ale instituţiilor”, a declarat Laura Codruţa Kovesi,

Referitor la cadourile pe care le-ar fi primit de la Elena Udrea, Kovesi a spus că sunt fabulaţii: „Nu am discutat cu nimeni despre dosare penale în afara cadrului instituţional. Ce spunea doamna Udrea sunt fabulaţii“.

„Toţi cei care şi-au făcut treaba în magistratură au probleme”, a continuat ea, citând ca exemplu inclusiv cazul şefei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Laura Codruţa Kovesi a fost aşteptată încă de la primele ore cu flori de câteva zeci de oameni în faţa Parchetului General. 

Fosta şefă a DNA a fost audiată de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Cea care instrumentează dosarul este Adina Florea, care a fost propusă de ministrul Justiţiei Tudorel Toader să-i ia locul lui Kovesi la conducerea DNA, dar care a fost refuzată de preşedintele Iohannis.

Laura Codruţa Kövesi a anunţat miercuri seară că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. 

Adina Florea, procurorul care instrumentează acest dosar, a confirmat joi dimineaţă că dosarul în care este citată fosta şefă DNA este cel al aducerii în ţară, din Indonezia, a fostului şef al FNI, Nicolae Popa, dosar deschis în baza unei plângeri depuse de fugarul Sebastian Ghiţă.

Concret, pe 9 decembrie anul trecut, Sebastian Ghiţă, dat în urmărire internaţională pentru fapte de corupţie, a anunţat, că a reclamat-o la Secţia pentru anchetarea magistraţilor pe Codruţa Kövesi pentru constituire de grup infracţional organizat. Acesta susţinea că Kövesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea lui Nicolae Popa. Poliţia Română îl contrazice însă şi spune că „procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate. Semnarea contractului de prestare servicii şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de  Inspectoratul General al Poliţiei Române, la data de 14.04.2011”.

Parchetul General a mai cercetat această cauză şi a ajuns la concluzia că de extrădarea lui Nicolae Popa s-a ocupat Ministerul de Interne, nu DNA.  

Reamintim că Ambasada SUA a reacţionat dur la cazul Kovesi. „Avem încredere în experienţa profesională a Laurei Codruţa Kovesi în România şi susţinem eforturile ei de a căuta oportunităţi profesionale în comunitatea internaţională. Este extrem de dezamăgitor să vedem încă o încercare aparentă de a o discredita. Îi urăm succes”, a comunicat, ieri, Ambasada SUA. 

La rândul ei, Comisia Europeană (CE) a anunţat că urmăreşte îndeaproape ultimele evenimente. „Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape ultimele evenimente în contextul procedurii de selecţie. Este crucial ca toţi candidaţii, selectaţi de o comisie independentă, să fie trataţi corect în acest proces", a declarat, joi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Favorita la funcţia de şef al Parchetului European

Roberta Metsola, coordonatoarea PPE în Comisia LIBE, forul care o va audia pe Laura Codruţa Kövesi pentru funcţia de şef al Parchetului European, anunţa joi, în ziua în care Kovesi primea citaţia de la Secţia Specială, că fosta şefă a DNA este favorită pentru postul european. 

PPE este cel mai mare grup politic de la Bruxelles. Într-o notă personală, trebuie să recunosc că CV-ul şi determinarea Laurei-Codruţa Kövesi o fac favorită pentru acest post. De fapt, ea s-a plasat deja pe primul loc după selecţia făcută de un panel special. Aştept cu nerăbdare să am ocazia de a discuta despre acest rol cu doamna Kövesi şi cu ceilalţi doi candidaţi”, a spus Roberta Metsola, coordonatoarei PPE în Comisia LIBE. 

Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. Laura Codruţa Kövesi şi ceilalţi doi candidaţi vor fi audiaţi în comisia LIBE pe 26 februarie la ora 15.00 (ora României). Pe 27 februarie se va întruni COREPER, reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe lângă instituţiile europene. Ambasadorul României e Luminiţa Odobescu, iar aceasta va vota în funcţie de mandatul oferit de Guvern.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite