Kovesi critică Parlamentul pentru modificările propuse la Codurile penale: DNA are o vulnerabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, duminică, la Pro TV, că a avut de multe ori "surpriza" ca Parlamentul să modifice legi care afectează activitatea instituţiei pe care o conduce, iar DNA are, din această perspectivă, "o vulnerabilitate".

Principalele declaraţii

Laura Codruţa Kovesi: „Este o vulnerabilitate dacă ne referim la durata anchetelor. Sunt situaţii în care o anchetă poate fi finalizată în trei săptămâni sau în trei luni, dar sunt şi situaţii în care o anchetă poate dura şi un an sau doi ani. (...) Anul trecut numărul de procurori al DNA a fost majorat cu 50 de persoane, dar volumul de activitate tot a crescut. Poate cred că se impune şi o soluţie legislativă care să rezolve această problemă“.

"Există foarte des riscul ca anumite instrumente legislative pe care noi le folosim să fie modificate. Anumite competenţe pe care procurorii şi magistraţii în general le au să fie modificate. Există foarte multe proiecte de legi care se află în Parlament, unele în Comisiile juridice, în care se pun în discuţie aceste chestiuni care vizează direct şi activitatea DNA", a spus Kovesi la emisiunea "După 20 de ani".

Procurorul şef al DNA a explicat că a avut "surpriza" ca proiecte care nu erau pe ordinea de zi a Parlamentului să fie trecute fără a fi anunţate prealabil sau ca deputaţii şi senatorii să adopte "amendamente necunoscute" la diferite legi.

Despre tentativa de spionare a firmei de investigaţii private Black Cube

Laura Codruţa Kovesi: „Au sunat o zi şi jumătate la apropiaţi de-ai mei. Contul de mail nu a fost atacat. Este la fel de sigur ca orice cont de mail. Sunt un om extrem de corect, nu am niciun fel de emoţii că ar fi găsit ceva despre mine. Întotdeauna am respectat legea“.

Laura Codruţa Kovesi: „Potrivit legii, DNA cooperează cu alte institituţii din alte state, dar nu private. Nu colaborăm decât cu instituţii de stat, din România sau alte state. Nu-mi place să fac supoziţii. Sunt convinsă că procurorii DIICOT vor afla adevărul. Sigur m-am întrebat de ce. Cred că anchetele DNA au arătat că procurorii sunt curajoşi şi investighează orice persoană. Probabil că anchetele deranjează multe persoane, au fost şi sunt încă presiuni. Chiar şi respingerea de către Parlament a cererilor de arestare e o formă de presiune. S-a încercat şi modificarea legii. Nu ne lăsăm intimidaţi. Procurorii îşi fac doar datoria“.

Despre dosarul Microsoft

Laura Codruţa Kovesi: „S-a decis la nivel de DNA să atacăm decizia judecătorilor. Dosarul este încă în cercetare. Trebuie să stabilim cu exactitate prejudiciul cauzat în dauna statului. Se fac expertize financiare. Vom vedea dacă se va modifica prejudiciul. Volumul documentelor este realtiv mare. Investigaţia este extinsă cu privire la infracţiunea de spălare de bani.

Despre dosarul EADS

Laura Codruţa Kovesi: „Se verifică aceleaşi suspiciuni. Vorbim de abuz în serviciu, sunt analize financiare. Aceeaşi procurori mai au în lucru 110 dosare, de aceea anchetac merge mai dificil. Am tras de multe ori un semnal de alarmă asupra volumului imens de lucru. Un procuror nu poate investiga în acelaşi timp 100 de dosare. Este foarte dificil ca procuror să lucrezi atâtea dosare“.

Laura Codruţa Kovesi: „Fondurile pentru Serviciul tehnic sunt insuficiente. Am primit cele 40 de posturi de poliţişti cerute. Am cerut şi alte resurse, aşteptăm să vedem dacă vom primi“.

Laura Codruţa Kovesi: „Înfiinţarea agenţiei de confiscare este un pas înainte. Am făcut nişte declaraţii publice despre sumele de bani din dosarele DNA care trebuie indisponibilizate de ANAF. Nu a fost o formă de presiune. Aceştia sunt banii statului. Nu este datoria DNA să execute aceste hotărâri de indisponibilizare. Mă aştept ca numărul hotârârilor judecătoreşti rămase definitive să fie mult mai mare“.

Despre modificarea legislaţiei

Laura Codruţa Kovesi: „Ar trebui o modificare legislativă prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu mai poată exercita în continuare funcţia de care s-au folosit sau în care au comis faptele de corupţie. În primii 3 ani, am văzut de foarte multe ori presiuni directe sau indirecte, presiuni exercitate prin declaraţii publice date de persoane care deţin funcţii importante, am văzut presiuni prin încercarea de a modifica legea, chiar şi respingerea cererilor de arestare în Parlament o putem considera o forma de presiune. Obligaţia noastră este să sesizăm, atunci când aplicăm legea, că anumite dispoziţii trebuie modificate şi semnalăm Ministerul Justiţiei“.

Laura Codruţa Kovesi: „Nu voi intra în politică niciodată, nu voi candida nici la Preşedinţie, nici la altă funcţie în stat. Nu mă pricep la altceva. Nu vreau să mă folosesc de funcţia de la DNA pentru a accede într-o altă funcţie. Nu voi activa decât în mediul juridic“.

Despre Panama Papers

Laura Codruţa Kovesi: „Suntem atenţi la tot ce apare în spaţiul public. Sunt situaţii în care folosim informaţii ce apar din spaţiul public pentru a deschide anumite investigaţii, folosim informaţii din spaţiul public care pot fi verificate ulterior prin diverse mijloace probatorii pe care noi le putem administra“.

Şefa DNA a spus că DNA poate cere informaţii, inclusiv din Panama, atunci când se consideră că astfel de date ar fi utile într-un dosar, şi, în plus, DNA poate confisca bani sau bunuri din străinătate.

„Putem confisca în general bani sau orice venituri obţinute în mod ilegal, atunci când dovedim că s-a comis o infracţiune şi, da, putem confisca bunuri şi sume de bani care nu se află pe teritoriul României“, a explicat procurorul şef al DNA.

Despre interceptări

Laura Codruţa Kovesi, a declara că ar fi "un pericol foarte mare" dacă Parlamentul modifică actualele dispoziţii din OUG privind interceptările în privinţa folosirii de către DNA a Centrului Naţional de Interceptări, susţinând actuala formă a actului normativ.

"Dacă dispoziţia din OUG care vizează posibilitatea Serviciului Tehnic şi a procurorilor de a folosi Centrul Naţional de Interceptări nu rămâne în această variantă, cu siguranţă este un pericol foarte mare", a comentat Kovesi posibilitatea modificării Ordonanţei în Parlament.

Procurorul şef al DNA a explicat că în acest moment există un cadru legislativ foarte bun pentru activitatea DNA, toate măsurile de supraveghere tehnică - interceptări telefonice, electronice, accesul în sistemele informatice, localizarea unor persoane sau posturi telefonice sau filajul - fiind asigurate de către Serviciul Tehnic al DNA, prin infrastructura altor organe ale statului.
 


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite