Kovesi a discutat cu şeful FBI despre criminalitatea informatică şi confiscarea extinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul General al României  Laura Codruţa Kovesi, a avut astăzi o întâlnire de lucru cu directorul FBI, Robert S. Mueller III şi au discutat despre legislaţie şi criminalitatea informatică.

Demnitarul american a mai fost însoţit de către Joseph M. Demarest Jr., Director adjunct al Diviziei de operaţiuni speciale a FBI.
Din partea Ministerul Public a mai fost prezent la întâlnire Codruţ Olaru, procurorul- şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Public în cursul întrevederii au fost purtate discuţii referitoare la aspecte vizând legislaţia, precum principiul oportunităţii şi confiscarea extinsă. „Totodată, s-a subliniat faptul că o atenţie sporită este acordată criminalităţii informatice, domeniu ce constituie o prioritate, atât pentru partea americană, cât şi pentru cea română”, potrivit sursei citate.

FBI a mulţumit pentru „cooperarea eficientă”

Întâlnirea de astăzi este cea de-a treia pe care conducerea Ministerului Public o are cu reprezentanţi FBI, context în care reprezentanţii acestei autorităţi au adresat mulţumiri pentru cooperarea eficientă pe care au avut-o cu instituţia noastră.

Săptâmîna aceasta DIICOT a finalizat două dosare având ca obiect fraudele informatice inetrnaţionale.

Cum îi păcăleau studenţii eminenţi pe cetăţenii străini? Îi agăţau cu „chilipiruri” pe site-urile Amazon, Craiglist, Alibaba şi Secundamano

Hackerul clujean care a spart serverele NASA a fost trimis în judecată. El este acuzat şi de pornografie infantilă

Ce înseamnă confiscare extinsă

Procurorii români au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro de la inculpaţi şi învinuiţi, în lipsa unor instrumente eficiente, cum ar fi confiscarea extinsă - propusă de Ministerul Justiţiei într-un proiect de lege de modificare a Codului penal -, prevedere care ar creşte numărul bunurilor indiponibilizate, implicit cea a contribuţiei la stat.

"În prezent, procurorii pot indisponilbiliza doar bunurile care aparţin inculpaţilor, aşa cum e prevăzut în Codul de procedură penală. Aţi văzut cazuri de funcţionari publici sau alte persoane implicate în fapte de crimă organizată, care primesc pedepse, dar cărora nu li se confiscă averea", declara, într-o conferinţă de presa din iulie, procurorul general Codruţa Kovesi.

Confiscarea extinsă nu vizează orice cetăţean al României. "Confiscarea extinsă se aplică doar persoanelor care sunt condamnate prin hotărâri judecătoreşti, pentru infracţiuni, întrucât nu-şi pot justifica averea", mai spunea Kovesi.

Ca atare, continua şeful Ministerului Public, introducerea acestei confiscări extinse nu va afecta toţi cetăţenii, ci doar pe aceia care au comis fapte penale şi care, în mod ilicit, au obţinut bunuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite