Kovesi: DNA a contestat decizia de condamnare dispusă de instanţa supremă în dosarul „Microsoft”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA,  a declarat, vineri, că a contestat decizia Curţii Supreme în dosarul „Microsoft”, în care fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş au primit câte doi ani de închisoare cu executare, iar Nicolae Dumitru, un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

”În cursul zilei de vineri a fost înregistrată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea de apel. Urmează să motivăm în zilele următoare după ce o să analizăm şi motivarea instanţei”, a afirmat Kovesi.

Întrebată cum comentează decizia instanţei, ea a răspuns: ”Nu pot să comentez soluţia instanţei, ce avem de comentat o să comentăm în scris atunci când vom depune pentru cererea de apel”.

Completul de judecată din dosarul "Microsoft", format din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban, i-a condamnat, joi, pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pe Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi pe Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar.

Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape şase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.

Procurorii DNA ceruseră instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

La ultimul termen, cei patru inculpaţi din dosarul "Microsoft" au spus că îşi regretă faptele şi au cerut să primească pedepse cu suspendare, inclusiv cu prestare de muncă în folosul comunităţii, în timp ce DNA a cerut condamnarea lor la închisoare cu executare.

Judecarea în dosarul "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite