Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Kovesi, explicaţii după reacţiile la decizia de a ataca la CEDO revocarea din funcţia de şef al DNA: ce a spus despre revenirea la conducerea instituţiei

46
9 Jan 2019 08:33:47
Autor: George-Andrei Cristescu

Laura Codruţa Kovesi a oferit lămuriri, miercuri dimineaţă, după ce a atacat la CEDO decizia de revocare din funcţia de şef al DNA. Fosta şefă de la DNA s-a prezentat la Parchetul General şi le-a declarat jurnaliştilor prezenţi că demersul său nu vizează obţinerea unor despăgubiri şi nici nu urmăreşte repunerea pe funcţie.

„Nu e vorba de bani, nu am cerut asta pentru obţinerea unor despăgubiri. E o chestie de principiu.  Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate, în această procedură de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, dreptul la un recurs efectiv. Într-o procedură în care eu nu eram parte, nu am fost citată şi nu am avut dreptul să îmi fac apărarea, mi s-a aplicat o sancţiune a revocării de către CCR, cu toate că în legea CCR această atribuţie de revocare sau de sancţionare a procurorilor cu funcţii de conducere nu este prevăzută. E o chestiune de principiu. Mai mult, a fost o decizie definitivă, ea nu poate fi atacată. 
 
Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, în acest moment decizia poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deţine o funcţie de conducere. Prin aceste atacuri se încearcă stoparea independenţei procurorilor şi înlăturarea celor care doresc să continue lupta anticorupţie. 
 
Prin această acţiune nu doresc repunerea pe funcţie, nici nu e posibil acest lucru“, a precizat Laura Codruţa Kovesi. 
 
Întrebată ce părere are despre reacţia ministrului Tudorel Toader, Kovesi a răspuns că nu comentează ce zic alţii, ce ceea ce face ea. 
 
Marţi, Kovesi a anunţat că a formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care a arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte revocarea din funcţia de procuror şef al DNA.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

46 Comentarii

pudila pudila
9.01.2019, 08:36:56

Baragladina il va cita pe Coldea la proces,ai fost numita intr-o functie vaco si asa ai si fost demisa e simplu!

-16 (32 voturi)
Sorin Barbul
9.01.2019, 08:55:25

Comentariu considerat abuziv.

ionescu. ionescu
9.01.2019, 09:08:11

Kövesi va avea castig de cauza la CEDO pentruca hotararea CCR este ilegala neintrand in competinta sa. Este incalcarea flagranta a Romaniei a Declaratiei Drepturilor Omului semnata si de Romania.

+10 (26 voturi)
Adycons New
9.01.2019, 09:16:41

pudel pudel, ce dai din codita cand primesti laturi de la masa stapanilor tai psdei! Cere demisia proastei de Veorica sau nu vrei ca este ruda de grad 1 cu tine? :))

+4 (18 voturi)
Michiu Stefan
9.01.2019, 09:16:44

O actiune legitima, inteleapta-pacat ca nu s-a demarat mai devreme!Ii urez din inima, mult succes!Doar asa mai pot fi adusi la bun simt teroristii din CCR-aceasta rusine si dezonoranta curte constitutionala a Europei civilizate!

+12 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (46)