La film cu poliţiştii, sau cum să scapi de punctele de penalizare rutieră! Propunere legislativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a dat, recent, raport favorabil unui proiect de lege care prevede suspendarea permisului de conducere la cumularea a 45 de puncte de penalizare, şi nu 15 cât prevede legislaţia actuală, o altă iniţiativă legislativă vine să relaxeze pedepsele care vor fi aplicate şoferilor periculoşi în trafic.

Este vorba de proiect de lege conform căruia cei care greşesc la volan şi sunt penalizaţi cu două puncte pot scăpa de pedeapsă în anumite condiţii. 

“În cazul aplicării a 2 puncte de penalizare, altele  decât cele două premergătoare suspendării permisului de conducere, titularul acestuia poate cere anularea acestor 2 puncte în urma prezentării dovezii faptului că a participat la vizionarea unui film educativ realizat de Poliţia Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic. Vizionarea acestor filme educative din domeniul siguranţei rutiere se va face în structurile şi la partenerii aprobaţi de Poliţia Română, cu drept de eliberare a dovezii de participare la vizionare”, se arată în proiectul de modificare.

Sfânta educaţie rutieră

Autor al iniţiativei de modificare legislativă, senatorul Mario Ovidiu Oprea îşi motivează propunerea susţinând că educaţia rutieră are un rol deciziv în ridicarea gradului de siguranţă în trafic. „Comportamentul nostru în trafic atrage consecinţe pe care de multe ori nu le putem anticipa, de aceea educaţia rutieră trebuie să fie temeinică şi continuă”, arată senatorul în expunerea de motive.

Experţii în siguranţa traficului atrag însă atenţia că astfel de programe nu dau rezultatul scontat.  „Agresivitatea în trafic a ajuns să fie contagioasă şi numai o consiliere psihologică de specialiate o poate combate. Nu mai este loc de măsuri populiste. O prevedere mult mai severă din lege ar fi avut un rol de a descuraja devierile. Astfel de propuneri legislative elaborate fără o fundamentare stiinţifică nu sunt benefice”, este de părere Ionel Simionca, psiholog şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ. 

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, în anul 2017, 1.951 de persoane şi-au pierdut viaţa pe şoselele din România, situând ţara noastră pe primul loc în Europa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite