La loc comanda. Românii nu mai sunt obligaţi să meargă la mediator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu mai sunt obligaţi să meargă la şedinţele de informare privind medierea
Românii nu mai sunt obligaţi să meargă la şedinţele de informare privind medierea

La doar un an de la intrarea în vigoare a legii medierii, prin care părţile dintr-un proces erau obligate să se informeze despre avantajele medierii înainte de a se prezenta în instanţă, Curtea Constituţională a hotărât că două articole din această lege sunt neconstituţionale.

Unul dintre ele este chiar cel care spune că părţile interesate de un proces trebuie să se înfăţişeze înainte la un mediator care să le prezinte avantajele unei medieri faţă de procesul în justiţie. 

Al doilea articol declarat neconstituţional este cel care dădea dreptul instanţei să respingă procesul în care părţile nu făceau dovada participării la această primă şedinţă de mediere.

Concret, săptămâna trecută judecătorii Curţii Constituţionale declarau neconstituţional articolul care spune că „dacă legea nu prevede altfel, părţile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la şedinţa de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanşarea unui proces în faţa instanţelor competente, în vederea soluţionării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum şi în alte materii, în condiţiile prevăzute de lege”. 

Al doilea articol neconstituţional este cel conform căruia „instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop”. Decizia este definitivă şi general obligatorie, iar Parlamentul şi Guvernul sunt obligate să modifice legea.  

Multe birouri de mediatori se vor închide

Mediatorul Nicolae Dediu susţine că atât el, cât şi colegii săi au fost luaţi prin surprindere de decizia Curţii Constituţionale. „Suntem cu toţii şocaţi de această decizie, profesia noastră este într-un moment de cumpănă. Sunt convins că într-un fel sau altul va afecta această tagmă. Spre exemplu, sunt convins că o mare parte dintre birourile de mediere se vor închide”, susţine mediatorul. 

Specialistul a mai spus că singura modalitate prin care populaţiei i se putea aduce la cunoştinţă faptul că anumite conflicte pot fi soluţionate la mediator era prin lege. „Informarea obligatorie era, de fapt, modalitatea prin care această profesie era promovată. Însă, având în vedere că justiţiabilii români sunt conflictuali, nu văd un viitor prea strălucit pentru această meserie. Totuşi, sfatul meu pentru persoanele care vor să soluţioneze un anumit conflict este să vină la mediator. Sunt foarte rare cazurile în care un judecător trimite părţile la mediator”, a completat Dediu. 

Decizia este total neinspirată

Şi reprezentantul Consiliului de Mediere, Gabriela Mihuţ admite că decizia luată de Curtea Constituţională este una total neinspirată. Specialista susţine însă că medierea a ajuns să fie suficient de cunoscută încât piaţa să nu aibă de suferit foarte mult în viitorul apropiat. 

„Informarea vine numai în sprijinul cetăţeanului, care câştigă timp şi bani. Prin urmare, noi sperăm ca aceştia să apeleze în continuare la mediere pentru că oferă soluţii convenabile pentru ambele părţi”, a declarat Mihuţ. 

Păreri împărţite între mediatori  

În schimb, mediatorul Luminiţa Hosu spune că decizia luată de magistraţii Curţii Constituţionale nu îi va afecta direct pe mediatori, cei care vor avea de pierdut fiind, în opinia acesteia, justiţiabilii. 

„Pe noi nu ne afectează decizia. Prin mediere părţile dintr-un proces beneficiază de scutirea taxei de timbru şi câştigă timpul pierdut efectiv în instanţă. Judecătorul poate îndruma şi în acest moment, la începutul sau în timpul desfăşurării procesului, persoanele implicate către mediator. Mai mult, justiţiabilii trebuie să ştie că în orice fază a procesului, părţilor li se restituie taxa de timbru şi cheltuielile dacă aleg să meargă la mediator”, a precizat Hosu.

De aceeaşi părere este şi mediatorul Valentin Bortas care explică însă faptul că de acum cine va alege să meargă la mediator va plăti inclusiv informările care până acum erau gratuite. 

„Nu mă afectează pe mine, ci pe justiţiabili pe care îi privează de o informare gratuită despre beneficiile medierii. Noi făceam o muncă pe gratis, acum oamenii nu vor mai beneficia de acest avantaj, informarea va trebui să se facă contra cost”, a completat mediatorul.

Cazanciuc: Degeaba o reglementezi, dacă oamenii n-au încredere

La rândul lui, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, imediat după decizia Curţii Constituţionale, că „degeaba încerci să reglementezi prin lege ceva, dacă oamenii nu au încredere în această instituţie“.

„Medierea este o cale alternativă de soluţionare a unor conflicte. Până la urmă, dacă medierea are sau nu succes, ţine cumva şi de cultura unei naţii. Noi am încercat să punem într-un act normativ un sistem care funcţionează în alte ţări. Poate nu întotdeauna noi suntem conştienţi de această cale, poate nu întotdeauna avem încredere în ea. Am încercat să stabilim, într-o lege, o procedură prealabilă obligatorie, tocmai în încercarea de a degreva puţin instanţele“, a explicat Robert Cazaniciuc.

Ministrul Justiţiei a subliniat, în acelaşi context, că oamenii trebuie să aibă încredere în mediere, întrucât aceasta poate soluţiona alternativ anumite 

conflicte.

Unde găsim mediatorii

Românii pot apela la un cabinet de mediere aflat în apropierea locuinţei lor, unul din tabloul mediatorilor, sau în funcţie de domeniul de specializare al mediatorilor. De exemplu, dacă o persoană nu vrea să ajungă în instanţă pentru un proces de malpraxis, dar vrea să tragă la răspundere un medic pe care îl acuză de săvârşirea acestei infracţiuni, poate selecta din tabloul mediatorilor autorizaţi un medic care a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor. Acesta va fi în măsură să rezolve un conflict medical. 

Ce a fost şi ce-a rămas din mediere

Începând cu data de 15 februarie 2013 a devenit obligatorie procedura prealabilă de informare privind avantajele medierii. Practic, înainte de intentarea unui proces, părţile interesate trebuiau să se înfăţişeze la mediator care urma să prezinte avantajele unei medieri faţă de procesul în justiţie. 

Această şedinţă de informare era gratuită, iar în urma ei, justiţiabilii primeau un certificat de informare eliberat de către mediator, în vederea depunerii la instanţă. Fără acest document, instanţa putea respinge cererea de chemare în judecată. Pentru această primă şedinţă de informare, părţile din proces puteau merge atât la cabinete specializate, cât şi la notar, judecător, consilier juridic sau avocat. 

Modificarea legii nu înseamnă că justiţiabilii nu vor mai putea fi informaţi asupra medierii sau că nu vor mai putea suspenda un proces dacă aleg această modalitate de soluţionare a conflictului. 

La mediator pot ajunge disputele comerciale cu mize mici, desfacerea căsătoriei, succesiuni sau partaje în cazul moştenirilor, neînţelegeri care vizează terenuri, construcţii, locuinţe, dar şi malpraxisul.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Curtea Constituţională: Obligativitatea participării la şedinţe de informare privind medierea este neconstituţională 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite