Eveniment

articolul anterior articolul urmator

La moartea lui Pacepa, fondator al corupţiei contemporane în politica românească

30
16 Feb 2021 10:40:51
George Damian
Generalul de Securitate Ion Mihai Pacepa în anul 1975.
Generalul de Securitate Ion Mihai Pacepa în anul 1975.

Povestea lui Pacepa este simplă şi complicată în acelaşi timp. Pentru mulţi din ziua de azi moartea anunţată a lui Pacepa nu înseamnă nimic, asta pentru că în realitate influenţa lui asupra istoriei şi societăţii româneşti a fost diferită faţă de ceea ce se scrie şi ştie despre elî n spaţiul public.

Teza general acceptată este că fostul general de Securitate Ion Mihai Pacepa a fost unul dintre cei mai importanţi fugari din blocul comunist care a contribuit esenţial la căderea regimului comunist din România. Eu văd puţin diferit importanţa lui Pacepa şi însemnătatea lui pentru România.
 
Părerea mea este că Pacepa a fost unul dintre fondatorii sistemului de corupţie politică din România. Cartea istoricului Liviu Ţăranu „Ion Mihai Pacepa în dosarele Securităţii” a scos la lumină mai multe documente extrem de vesele. Pacepa a fugit din România nu pentru că ura regimul comunist sau dorea căderea lui Ceauşescu, nici pe departe, Pacepa a fugit din România comunistă deoarece era coordonatorul unei reţele de corupţie şi nişte băieţi începuseră să-i coasă un dosar ţapăn. Drept dovadă că Pacepa nu avea nimic împotriva comunismului şi a structurii aflate la putere în România apar în cartea amintită mai multe documente care prezintă sforăriile lui Pacepa pentru a reuşi să urce cât mai mult şi mai rapid pe scara ierarhică a regimului comunist. (Ştiu, există argumentul că dorea să dinamiteze regimul din interior.)
 
Însă cele mai vesele documente sunt cele care indică sistemul de corupţie pus pe picioare de Pacepa. În România comunistă a anilor `60 şi `70 noua generaţie de comunişti în ascensiune (dar şi mulţi din garda veche) se dedulciseră la produse occidentale, de la băuturi fine la articole de îmbrăcăminte şi produse electronice. Cum aceste lucruri nu prea puteau intra oficial în ţară, Pacepa patrona o reţea de spioni români care pe lângă lupta împotriva duşmanului capitalist se ocupau cu aducerea în ţară a produselor de lux occidentale. Pacepa se ocupa cu distribuirea acestora printre tovarăşii cu funcţii de conducere care îl recompensau cu favoruri politice. Mărturiile adjutantului lui Pacepa arată că în majoritatea timpului tovarăşul general era preocupat cu selecţia, atribuirea şi împachetarea cadourilor occidentale aduse ilegal de spionii români, deveniţi contrabandişti în toată legea.
 
Şi aici avem un alt element al schizofreniei regimului comunist din România: pe de o parte tovarăşii luptau cu Occidentul decadent, pe de alta îşi doreau combine şi boxe Philips, televizoare Grundig şi frigidere Bosch. La un moment dat obrăznicia lui Pacepa a ajuns la un aşa nivel încât a început să organizeze aducerea în ţară a cadourilor de lux pentru tovarăşii cu munci de răspundere cu tirul. Fără acte de însoţire şi fără să plătească vamă, ceea ce i-a şi pus pe urme nişte băieţi hotărâţi. Când a simţit că i-a ajuns funia la par în cazul unui tir cu produse electronice aduse ilegal din Liban şi oprit la graniţă, Pacepa a pus mâna pe lista spionilor sub acoperire din străinătate, a falsificat nişte documente ca să poată ieşi din ţară şi a fugit.
 
Sistemul corupţiei patronat de Pacepa i-a supravieţuit şi s-a dezvoltat până la ceea ce vedem în ziua de azi. Regimul comunist a fost un paravan, băieţii şmecheri trăgeau tunuri serioase de pe vremea lui Ceauşescu, corupţia a fost o permanenţă a sistemului politic românesc. Sunt extrem de amuzante observaţiile unui diplomat american la Bucureşti care îşi nota că pachetele de ţigări Kent sau Camel (o nimica toată dincolo de graniţe) aveau putere de valută forte în România alături de pachetele de cafea. Copii din ziua de azi ar rămâne uimiţi dacă le-ai spune că 10 pachete de ţigări Kent făceau diferenţa dintre viaţă şi moarte în România anului 1989 când venea vorba de o operaţie de apendicită.
 
Şi aşa se încheie prima etapă a vieţii lui Pacepa în calitate de patron al unei reţele de corupţie. Partea a doua a vieţii lui, cea de super spion anti-comunist, este cel puţin la fel de dubioasă din punctul meu de vedere. Fără îndoială că CIA l-a considerat o achiziţie importantă, a adus cu el lista spionilor români şi le-a povestit tot ce ştia despre culisele politicii româneşti şi metodele Securităţii. Dar nu cred că dezvăluirile lui au fost cu adevărat surprinzătoare pentru americani, le-a adus nişte lămuriri suplimentare şi le-a confirmat nişte bănuieli. Problema americanilor în acea perioadă era Uniunea Sovietică, România comunistă era o ţintă secundară, tratată la pachet cu celelalte state din blocul comunist. Am mari îndoieli că Pacepa le-a putut furniza americanilor ceva informaţii cu adevărat importante despre Uniunea Sovietică, la data la care a fugit în 1978 România era de multă vreme pe lista neagră a Moscovei în urma episodului din 1968 când Ceauşescu a condamnat invazia Cehoslovaciei.
 
Pacepa a fost reactivat după aproape un deceniu, în 1987 când i-a apărut cartea „Orizonturi roşii” care este o chestie destul de dubioasă, în esenţă un rechizitoriu împotriva lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului său tiranic de la Bucureşti. Ceauşescu asta a fost în anii `80, un tiran care patrona un sistem cu faţadă de socialism. Cartea lui Pacepa îmi pare o operaţiune de propagandă neagră care a pus în circulaţie o serie de zvonuri negative despre Ceauşescu şi obiceiurile lui, multe dintre ele fără vreo acoperire în realitate. Cartea lui Pacepa are talentul de a se modifica de la o ediţie la alta, unele istorioare dispar, altele sunt modificate, apar unele noi, nu este foarte clar ce este adevărat şi ce nu.
 
Fuga lui Pacepa a generat erori fundamentale în politica lui Ceauşescu, de departe cea mai gravă fiind contactarea teroristului Carlos Şacalul care ar fi trebuit să-l asasineze pe Pacepa. Contactarea şi contractarea unui terorist căutat internaţional este un gest lipsit de raţiune din partea unui stat, un gest care îţi aduce eticheta de terorist. (Din documentele despre cazul Carlos Şacalul pe care le-am citit transpare în câteva ocazii reticenţa securiştilor de a aduce la Bucureşti şi încerca să ţină sub control un terorist internaţional, unii nu erau foarte fericiţi că aveau de-a face de pe poziţia de „prieteni” cu unul din personajele pe care în mod normal ar fi trebuit să le bage după gratii). Una peste alta numele lui Pacepa a jucat un rol într-o campanie de demonizare a lui Ceauşescu la nivel internaţional (nu sunt sigur că Pacepa personal a scris cartea „Orizonturi roşii”, cel mai probabil a furnizat o parte din informaţii, au fost adăugate unele de actualitate pe care nu avea de unde să le ştie în 1987, manuscrisul a fost redactat şi editat de o echipă de specialişti în comunicare, cam aşa se fac lucrurile astea; până la urmă Pacepa nu a fost Soljeniţîn sau Goma). Pentru precizie: Ceauşescu a fost un tiran care în realitate nu a înţeles mecanismele economice, nu a înţeles schimbările economice majore din anii `80, modificările politice şi sociale de la nivelul continentului european; sistemul politic patronat de el era unul anchilozat şi incapabil de vreo reformă sau adaptare, măcinat de corupţie şi nepotism. Decontul l-am achitat noi şi părinţii noştri, moştenirea a fost constituită de auto-reproducerea unei clase politice corupte şi hrăpăreţe până în ziua de azi.
 
Pacepa a fost un personaj care a ştiu să îşi asigure permanent o poziţie profitabilă. Din punct de vedere personal a fost un supravieţuitor, pentru istoria românilor a jucat un rol oarecum important în mecanismele propagandistice care au dus la schimbarea aparentă din decembrie 1989. Regimul comunist din România era condamnat cu sau fără Pacepa, gânditori profunzi precum Anton Golopenţia sau Petre Pandrea au prezis căderea regimurilor comuniste şi apariţia unei federaţii europene sub umbrela de securitate americană încă din anii `50.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Pop Max
16.02.2021, 10:55:25

Bravo Damiane, ai pus punctul pe i cu Pacepa ăsta. Cred că e doliu la USR, că doară Pacepa și sistemul lui corupt i-a făcut oameni pe părinții useriștilor de azi, plus modelul trădării de țară pe care l-a patentat Pacepa și pe care îl perfecționează alde Cioloș și gașca lui.

-12 (20 voturi)
inuendo
16.02.2021, 10:57:42

Foarte bun articol. Da, este adevărată faza cu rețeaua lui de contrabandă. Ciudat la ce se dedau câteodată oamenii. Poziția lui privilegiată în cadrul securității ar fi trebuit să-l tempereze, dar, beția puterii și arivismul dâmbovițean specific, l-au transformat în capul unei rețele de contrabandiști. Contribuția lui la promovarea corupției endemice care ne bântuie de când lumea este de netăgăduit.

+7 (17 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
16.02.2021, 12:39:57

Oare unde am auzit eu expresia "arivismul dambovitean"? la sedinte Fidesz sau ale UDMR?

-4 (14 voturi)
TrexMaster
16.02.2021, 15:23:56

Dacă Pacepa trăia până la adânci bătrâneți, fără să „trădeze” sistemul, era rău. Din moment ce Pacepa și-a riscat viața, cu toate riscurile secundare împletite, la dărâmarea sistemului comunist, înseamnă că a fost un om bun. Până la urmă, fapta e următoarea: toți care îl înjură că a trădat (bine a făcut, câți nu voiau să trădeze sistemul comunist?), le produc osanale & fericiri securiștilor de tip vechi și noi (care au ales să creadă minciunile legate de Pacepa). Se poate așa ceva? +30 de ani mai târziu, acuzăm „trădătorii” sistemului comunist de tot felul? Foarte bine că a trădat! Republica Socialistă România a fost un lagăr pentru majoritatea dominantă! Cine îl înjură pe Pacepa, înjură morții din comunism, pe descendenții lor și-și face un autodenunț.

-2 (12 voturi)
vladone
16.02.2021, 16:23:12

Nea Georgica Damian, Articolul tau este cea mai buna dovada ca Nea Pacepa a dat coltul catre locul cu verdeata . Nu dovedeste DATA reala a decolarii catre o lume fara intristare ci DOAR decolarea! Faptul ca ai primit OK .ul ptr. a-l arata pe escrocul Pacepa in lumina lui de bisnitar cu epoleti de Secu. arata ca Gata (!) , nu mai e nevoie sa fie tinut la fereastra Democratiei pseudoanticeausiste pentru postasul cu pensia iar comentariile antiRO, anti Ceaus, antiSecu, anti whatever ce i se puneau in pix au devenit desuete. SI ....Mai arata ceva in text, ceva care va incrimineaza pe voi , toti cei ce ati cunoscut de fapt Adevarul si nu l-ati revelat cititorului ignorant ! Iesiti abia ACUM cu revelarea Coruptiei politice promovata de nemernic dar pana Astazi ce-at facut ?? N-ati stiut de ea ?? Articolul arata CLAR ca ati stiut ! Cu regret , dom' Georgica dar esti varza ! Oricum un Vierme , atunci si Acum si ptr. totdeauna ! De Pacepa e vorba ! Cu ziaristica si Onestitatea , a ne scuti, please !

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările