La simularea cutremurului, toate bune. Raed Arafat, la ora 8.04: „Alertă naţională, e Cod roşu de intervenţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de salvatori din toată ţara au fost mobilizaţi marţi dimineaţă când a avut loc o simulare de cutremur de o anvergură fără precedent. Doar trei oficiali ştiau de exerciţiul care a testat viteza de reacţie a forţelor de intervenţie mobilizate către Bucureşti şi Iaşi, oraşele cele mai afectate, potrivit scenariului, de seismul de 7 pe Richter.

Una dintre cele mai ample acţiuni de simulare de cutremur a avut loc marţi în România, după ce Italia a fost lovită de mai multe seisme majore în ultimele luni. Încă de la primele ore ale dimineţii, autorităţile române au dat startul unui exerciţiu fără precedent, care practic a testat conceptul de intervenţie după incendiul de la Colectiv, dar şi timpii de răspuns în cazul unei situaţii de urgenţă. 

Mii de oameni au fost implicati în această operaţiune despre care cu o seară înainte nu ştiau decât trei persoane, respectiv preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache.

Exerciţiul a simulat un seism de peste 7 pe scara Richter care a avut loc în Vrancea la ora 8.04 cele mai afectate oraşe fiind Bucureşti şi Iaşi. Potrivit scenariului bilanţul cutremurului a fost unul înfricoşător: în Capitală s-au înregistrat sute de morţi, peste 3.200 de răniţi şi 1.500 de persoane rămase fără acoperiş deasupra capului. Aici cele mai afectate zone au fost, potrivit scenariului Centrul Vechi, Băneasa şi Republica.

Nici în Iaşi, celălalt judeţ implicat în exerciţiu, situaţia nu a fost mai bună: zeci de morţi, 1.400 de persoane rănite şi 350 de persoane sinistrate, conform bilanţului fictiv al autorităţilor. „Aceste cifre sunt estimări făcute de noi”, a subliniat doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), aflat la Centrul de comandă de la Ciolpani, unitate care teoretic rezistă la un cutremur de 8 pe Richter.

Salvatorii, chemaţi de acasă

De aceea, a fost activat planul Roşu, iar la ora 8.04, mii de pompieri, jandarmi şi medici au fost chemaţi de acasă pentru a participa la exerciţiu. Salvatori din toată ţara au fost detaşaţi, în număr record, să participe la Bucureşti şi Iaşi, la cel mai mare exerciţiu de alarmare. „Un elicopter a decolat de la Iaşi şi un altul la Bucureşti, pentru a evalua situaţia din teren. Totodată, către Iaşi au fost trimise coloane de vehicule şi personal medical, pompieri şi maşini SMURD din judeţele Botoşani şi Bihor, pentru a le sări în ajutor”, a explicat Raed Arafat.

Cel mai rapid către Bucureşti au ajuns forţele de intervenţie din Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu şi Călăraşi. Cel mai îndepărtat echipaj a fost cel din Satu-Mare. În Capitală au fost alese şase puncte în care au fost instalate corturi de campanie, numite baze de operaţie. „Se testează diferite scenarii, se iau în calcul şi drumuri care s-ar fi putut bloca, dar şi clădiri care s-ar fi putut dărâma şi bloca accesul salvatorilor. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a mobilizat toate echipele din întreaga ţară”, mai anunţau oficialii.

Raed Arafat a mai precizat că pentru exerciţiul de ieri Inspectoratul General de Aviaţie a „pus la bătaie” patru elicoptere de mare capacitate, dintre acestea unul fiind în Iaşi şi un altul la Bucureşti. La acestea s-au adăugat cele şapte elicoptere SMURD, dar şi cinci elicoptere ale Ministerului Apărării Naţionale şi un avion Spartan, pus la dispoziţie de aceeaşi instituţie.

Exerciţiul s-a complicat în jurul prânzului

Exerciţiul de mare amploare s-a complicat în jurul prânzului când salvatorii au fost informaţi că scenariul prevede şi faptul că seismul a avut loc o replică, ceea ce a dus la consecinţe şi mai grave şi la situaţii neprevăzute. „Azi şi mâine vrem să încercăm să împingem capacitatea de mobilizare a forţelor noastre la maxim pentru a vedea cât timp ne ia să intervenim", a explicat Tudorache.

Simularea intervenţiei a continuat şi pe timpul nopţii

Exerciţiul a continuat şi în timpul nopţii de marţi spre miercuri, pentru a testa capacităţile de intervenţie în condiţii de vizibilitate scăzută. Astfel, o autospecială de stingere şi un echipaj de descarcerare SMURD au plecat în jurul orei 22.30 din comuna ilfoveană Ciolpani, pornind înspre platforma industrială Chimopar din Capitală, unul dintre obiectivele folosite în exerciţiile de pe parcursul zielei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite