Lăsaţi clasa zero la şcoală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scoala

Premierul Victor Ponta a anunţat că părinţii vor fi cei care vor decide unde-şi vor trimite copiii în toamnă: la grădiniţă sau la şcoală. Psihologi, educatori şi specialişti în educaţie susţin menţinerea clasei pregătitoare în formula actuală, în şcoli.

După o perioadă în care clasa pregătitoare a trecut, în discursul public cel puţin, de la grădiniţă la şcoală şi înapoi, părinţii au primit o misiune dificilă de la premierul Victor Ponta, care a anunţat luni seara că anul acesta ei vor fi cei care vor decide dacă îşi trimit copiii de şase ani la şcoală sau dacă preferă să rămână la grădiniţă încă un an.

„Nu cred că trebuie să îi forţăm pe părinţi să îşi ducă copiii la şcoală la grupa pregătitoare, nici nu trebuie să îi împiedici pe cei care vor să meargă să îşi ducă copiii mai repede la şcoală, şi atunci am stabilit împreună un sistem pe care îl definitivăm în zilele următoare: până pe 31 martie, fiecare părinte care are un copil în grupa mare să spună dacă vrea să rămână la grădiniţă încă un an, în grupa pregătitoare, sau vrea să meargă la şcoală în grupa pregătitoare“, a spus Ponta.

Părerea exprimată public de premier nu a fost continuată sau susţinută vădit de ministrul său de la Educaţie, Remus Pricopie, care s-a abţinut de la comentarii până când vede raportul de evaluare al ministerului privind funcţionarea clasei pregătitoare în primul semestru din acest an şcolar.

„Vă voi da toate informaţiile atunci când voi avea raportul“, a declarat ieri scurt ministrul. De altfel, Pricopie a susţinut încă din primele zile de mandat că preferă să menţină clasa pregătitoare „unde este şi acum“, adică la şcoală.

A fost ulterior mustrat public de şeful Executivului, care a cerut mutarea ei înapoi la grădiniţă, declaraţie urmată de o revenire în care Ponta sugera că ar fi mai bine să rămână în şcoli ca locaţie, dar cu metoda de educare de la grădiniţă. Schimbul de păreri a culminat cu declaraţia premierului de marţi seară, care a ales să lase problema în mâna părinţilor.

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a fost cel care a reacţionat ieri şi a spus că modificarea anunţată de Ponta ar afecta zeci de mii de copii, grădiniţele ar fi „supraîncărcate“ din nou, iar România ar fi „singura ţară din UE care nu are învăţământ obligatoriu de la 6 ani, în condiţiile în care succesul şcolar al elevului depinde preponderent de educaţia pe care o primeşte la această vârstă“.

Acomodare mai uşoară

Şi psihologii, educatorii şi specialiştii în educaţie consultaţi de „Adevărul“ susţin menţinerea clasei pregătitoare în formula actuală, adică în şcoli. „Acomodarea este mai uşoară pentru copii dacă ei petrec acel an pregătitor în cadrul unei şcoli, şi nu la grădiniţă. În plus, stabilirea unor criterii diferenţiate, la alegerea părinţilor, care oricum sunt bulversaţi acum, va crea diferenţe în rândul aceleiaşi generaţii de copii când vor ajunge toţi în clasa întâi“, este de părere psihologul specializat pe copii, Daniela Gheorghe.

„Pe copil îl ajută să se acomodeze cu şcoala şi cu învăţătoarea pentru clasa I, iar cadrului didactic îi va fi mult mai uşor să-şi predea materia unei clase pe care o cunoaşte deja“, explică şi educatoarea Tatiana Tone, din Bucureşti. De aceeaşi părere este şi Liliana, o învăţătoare din Capitală care anul acesta a preluat clasa zero.

„Copiii s-au adaptat foarte bine la clasa pregătitoare, nu au avut probleme. Ar trebui s-o păstreze, dar să îmbunătăţească infrastructura“, arată învăţătoarea.

La rândul ei, dr. Ana Maria Sandi, fost specialist pe educaţie al Băncii Mondiale, susţine că  educaţia timpurie este esenţială şi Banca Mondială a făcut calcule financiare care arată că „cu cât investeşti mai mult în educaţia timpurie, cu atât economiseşti mai mult după aceea“.

Elevii de clasa zero învaţă cu cei de 15 ani

Există însă şi sceptici, care nu pun la îndoială educaţia primită de copii în clasa zero, ci mai degrabă amintesc dificultăţile legate de infrastructura deficitară din unele şcoli pe care le-au întâmpinat anul trecut copiii. „Multe şcoli nu pot asigura supravegherea copiilor după-amiaza, iar elevii din clasele zero învaţă în aceleaşi şcoli cu elevi de până la 15 ani, folosesc aceleaşi grupuri sanitare“, explică Elena Dumitru, o educatoare cu vechime de 38 de ani. Dumitru adaugă şi că „sistemul se aplică într-adevăr cu succes în alte state europene, dar acolo se respectă alte condiţii: o clasă nu are mai mult de 15-17 copii, care sunt însoţiţi în permanenţă de două cadre didactice.“ 

Până pe 31 martie, fiecare părinte care are un copil în grupa mare să spună dacă vrea să rămână la grădiniţă încă un an, în grupa pregătitoare, sau vrea să meargă la şcoală în grupa pregătitoare. Victor Ponta, premier 
Vă voi da toate informaţiile atunci când voi avea raportul. Remus Pricopie, ministrul Educaţiei 

EPOPEEA CLASEI PREGĂTITOARE

17 septembrie 2012
Încă din prima zi de şcoală, premierul Victor Ponta a anunţat că această clasă pregătitoare trebuie să rămână obligatorie, însă ar urma să fie mutată, cel mai probabil din 2013, înapoi la grădiniţă şi i-a cerut ministrului de atunci, Ecaterina Andronescu, să găsească o soluţie.

10 ianuarie 2013
Noul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că nu schimbă sistemul în anul şcolar 2013-2014, iar „clasa pregătitoare rămâne acolo unde este anul acesta”.

14 ianuarie 2013
Premierul Victor Ponta îşi contrazice ministrul: clasa zero trebuie să revină la grădiniţă.

16 ianuarie 2013
onta susţine într-o emisiune TV că este de acord ca, anul viitor, clasa pregătitoare să rămână în continuare la şcoală, motivând că nu există destule locuri în grădiniţe.

21 ianuarie 2012
Într-o altă emisiune TV, premierul anunţă că părinţii vor avea de ales până pe 31 martie dacă vor să-şi înscrie copiii la grădiniţă sau la şcoală.

Copiii s-au adaptat foarte bine la clasa pregătitoare. Ar trebui s-o păstreze, dar să îmbunătăţească infrastructura. Liliana, Învăţătoare 
Pe copil îl ajută să se acomodeze cu şcoala şi cu învăţătoarea pentru clasa I, iar cadrului didactic îi va fi mult mai uşor să-şi predea materia unei clase pe care o cunoaşte deja. Tatiana Tone, Educatoare 
Ceea ce ştiu foarte sigur este că educaţia timpurie este esenţială şi Banca Mondială a făcut calcule financiare care arată următorul lucru: cu cât investeşti mai mult în educaţia timpurie, cu atât economiseşti mai mult după aceea. doctor Ana Maria Sandi, fost specialist pe educaţie al Băncii Mondiale
Acomodarea este mai uşoară pentru copii dacă ei petrec acel an pregătitor în cadrul unei şcoli şi nu la grădiniţă. În plus, stabilirea unor criterii diferenţiate, la alegerea părinţilor, va crea diferenţe în rândul aceleiaşi generaţii de copii când vor ajunge toţi în clasa întâi. Daniela Gheorghe, psiholog
Sistemul se aplică într-adevăr cu succes în alte state europene, dar acolo se respectă alte condiţii: o clasă nu are mai mult de 15-17 copii. Elena Dumitru, educatoare
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite