VIDEO CSM a respins cererea de demitere a Laurei Codruţa Kovesi. Procurorul şef DNA a respins punct cu punct Raportul ministrului Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost audiată astăzi de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în contextul solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a şefei DNA. La finalul şedinţei tensionate, CSM a dat aviz negativ Raportului întocmit de ministrul Toader.

UPDATE 18.19 Reacţia Parchetului General în legătură cu avizul dat de CSM. „Avizul negativ dat de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerii ministrului justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)  confirmă punctul de vedere exprimat constant de conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) privind inexistenţa unui temei legal pentru luarea unei asemenea măsuri. Revocarea din funcţie a unui procuror nu poate opera decât în condiţiile clar stabilite de lege, atât sub aspectul motivelor cât şi al procedurilor, prevăzute de lege şi de Regulamentul de organizare şi funcţionare al CSM, aprobat prin Hotărârea nr. 326/2005, astfel încât să nu se aducă atingere independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei magistratului vizat. În acelaşi sens, obligaţia ministrului justiţiei de a motiva temeinic solicitarea de revocare trebuie să constituie o garanţie împotriva abuzurilor si arbitrariului, ignorarea acestui principiu fiind de natură să creeze un precedent periculos în privinţa interferenţei politicului în activitatea sistemului judiciar”, arată reprezentanţii Parchetului General.

UPDATE 17.00 Secţia de Procurori a CSM a respins Raportul ministrului Justiţiei de revocare a procurorului şef DNA,  Laura Codruţa Kovesi. 

Votul în sedinţa Secţiei pentru procurori a CSM a fost 6-1 „împotriva“ cererii de revocare, votul „pentru“ fiind din partea ministrului Justiţiei.

„Secţia a decis respingerea solicitării ministrului Justiţiei cu privire la posibilitatea revocării procurorului şef, prin urmare avizul este unul negativ“, a anunţat vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru. El a precizat că urmează ca Secţia să motiveze aceste aviz: „În perioada imediat următoare, hotărârea va fi motivată şi transmisă decidenţilor“.

UPDATE Kovesi: Motivele invocate de ministrul Justiţiei sunt nereale

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că motivele invocate de ministrul Justiţiei în raport sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate

Ea a spus, la începutul şedinţei, că a pregătit un material cu activitatea DNA începând din 2016, iar câte un exemplar le va da membrilor CSM şi ministrului Justiţiei.

Kovesi a arătat, la şedinţa CSM, că, de când a preluat conducerea DNA, Direcţia a avut cele mai bune rezultate de la înfiinţare: "De la preluarea mandatului, DNA a ânregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei".

Procurorul şef DNA a răspuns şi motivului invocat de Tudorel Toader cum că Direcţia a suferit mai mutle condamnări la CEDO pe dosarele instrumentate.„Nu există nicio condamanare la CEDO în cazurile instrumentate de DNA din 2013 până în prezent, în perioada în care am ocupat funcţia de procuror-şef. Nu există. Nu se poate cere revocarea mea din acest punct de vedere, nu există nimic la CEDO. Sunt 12 cauze pierdute la CEDO, în dosare făcute anterior mandatului meu. Lipsa condiţiilor de detenţie, depăşirea procedurilor 2001-2009, dreptul la viaţă privată etc. Suma totală de plată este de 42.000 de euro", a explicat Koveşi.

„În DNA nu se falsifică probe. Şi nu s-au falsificat convorbiri telefonice. S-au înregistrat erori în transcriere unor inregistrări, însă nu procurorul şef al DNA face transcriile. Procurorul de caz se ocupă de acest lucru. În plus, nu există nicio probă, nicio decizie a curţii care să stabilească faptul că procurorii au falsificat vrep probă”, a răspuns şefa DNA unui al motiv invocat de către ministrul Justiţiei.

După ce ministrul Toader i-a spus procurorului şef DNA că răspunsul acesteia nu l-a convins, Laura C. Kovesi a răspuns dur că „eu nu sunt aici să vă conving pe dumneavoastră”. „Dacă aţi fi dorit să fiţi convins, atunci aţi fi acţionat pe cale instituţională în elaborarea Raportului dumneavoastră”, a specificat Koveşi.

FOTO Inquam / Bogdan Buda 

image

UPDATE  Ministrul Justiţiei: Rezultatul este previzibil pentru mine, dar nu este problemă

Ministrul Justiţiei susţine că prin raportul său a scos la suprafaţă tot ce a crezut necesar de evidenţiat, adăugând că dacă prezenta aceste lucruri anul trecut nu îl lua nimeni în seamă. Toader a declarat că, din punctul său de vedere, rezultatul şedinţei este previzibil, dar „nu este problemă”.

„Eu mi-am făcut datoria ca ministru. Sigur, nu neg lucrurile bune care se fac. Categoric nu le neg, dar spuneam în raport şi repet, alea bune nu le justifică pe cele rele. Luând în considerare lucrurile bune, datoria mea este să scot la suprafaţă aceste lucruri, să le spunem public, să determinăm interpretarea legii în sesnsul bun”, a declarat Tudorel Toader marţi, în secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministrul Justiţiei a explicat că anul trecut nu a considerat necesară revocarea procurorului şef al DNA.

„Am concluzionat că nu este momentul să cer revocarea şi că nu se exclude o evaluare continuă şi o repunere în discuţie a comportamentului constituţional. Am arătat încălcările. A mai trecut un an. S-au adăugat şi alte încălcări. Am enumerat 19, că unul era deja. Acum nu mai pot spune că este inoportun”, a subliniat Toader.

Acum susţine că pe lângă cele 20 de motive prezentate în raport, mai există şi altele, pe care nu a vrut să le introducă în document. A prezentat însă câteva dintre ele în faţa magistraţilor.

"Aveam şi alte motive pe care nu le-am scris, dar aş putea să fac o referire. Interpretarea legii cu bună credinţă, loialitate. Cum e posibil ca textul din procedura penală să spună că dosarul de prelungire se depune la instanţă cu cel puţin 5 zile înainte de expirare, ca să aibă ăla drept la apărare, şi procurorii să spună că e un termen de recomandare. Dacă legea spune imperativ, trebuie să fii român, nu procuror să înţelegi. Procurorii au dus la prelungire într-un timp mai mic de 5 zile, CCR a respins, procurorii au prins curaj şi au spus că pot duce şi cu cel putin o zi înainte. Până ce CCR a zis da, este de interpretare, dar că modul de interpretare tinde să dea instituţiei caracter neconstituţional. Nu m-am referit în raport la demnitatea de multe ori încălcată şi prezumţia de nevinovăţie. Doamna procuror şef, a venit la mine cineva şi vă trimit scris să îmi răspundeţi. Mi-a spus: „Mi-au început de 2 ani dosarul, nu îmi fac nimic”. Asta e justiţie în sensul respectării drepturilor?", a declarat ministrul Justiţiei.

FOTO Inquam / Bogdan Buda

image

UPDATE Sunt discuţii în contradictoriu între ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general, Augustin Lazăr.

UPDATE A început şedinţa în care se va da avizul la cererea de revocare din funcţie a şefei DNA.

UPDATE Şefa DNA, procurorul general al României şi ministrul Justiţiei au ajuns la sediul CSM.

image

„În întâmpinarea interesului general suscitat de avizul consultativ solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori informează opinia publică cu privire la faptul că urmează să ia în discuţie solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în şedinţa stabilită pentru ziua de marţi, 27 februarie 2018, ora 14.00, la sediul Consiliului“, a comunicat ieri CSM.

image

În faţa CSM se află şi un susţinător al şefei CSM, Laura Codruţa Kovesi FOTO Laurenţiu Sîrbu

Comunicatul CSM vine după ce ministrul Justiţiei a anunţat joi seară declanşarea procedurilor de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kövesi,motivând această decizie pe baza unui raport de 36 de pagini cu 20 de puncte ce prezintă 20 de „categorii de acte şi fapte“ din perioada februarie 2017 – februarie 2018, pe care Toader i le impută şefei DNA. În replică, procurorul-şef al DNA a spus că se va prezenta, oricând este nevoie, „pentru a răspunde tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei“.

De altfel, vineri după prânz pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei a fost publicat raportul privind activitatea managerială de la DNA. Pe lângă raport, Ministerul Justiţiei a publicat şi 11 anexe care conţin rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, decizii ale Curţii Constituţionale şi alte avize. 

Printre aceste documente, Toader este acuzat că a dat publicităţii un raport confidenţial de la Inspecţia Judiciară prin care se cerea cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kövesi şi a adjunctului acesteia, Marius Iacob. Foştii membri CSM, judecătorii Cristi Danileţ şi Horaţiu Dumbravă au caracterizat ca „foarte gravă” publicarea de către Tudorel Toader a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară. Danileţ a susţinut că şi  dacă ar avea contact cu aceste documente, nici ministrul Justiţiei, nici vreun alt membru al Inspecţiei sau CSM nu au dreptul să publice vreun document din dosarul disciplinar, pentru că doar hotărârea CSM este publică şi nu orice document din dosar. „Magistratul se bucură de prezumţia de nevinovăţie disciplinară, trebuind să se evite a fi supus unui linşaj public în timpul cercetării sau judecării disciplinare”, a subliniat acesta. „CSM şi Inspecţia Judiciară nu pot rămâne pasive la încălcarea independenţei sistemului judiciar prin publicarea unor documente care nu sunt publice. E mult prea grav ce s-a întâmplat”, a fost de părere şi judecătorul Horaţiu Dumbravă. 

Ministrul Justiţiei susţine însă că raportul Inspecţiei Judiciare privind cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kövesi este finalizat şi nu are caracter confidenţial.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a procurorului- şef al DNA, secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, urmând ca decizia să o ia şeful statului. 

Audierea se desfăşoară cu mai puţin de 24 de ore înainte ca DNA să îşi prezinte, într-o ceremonie organizată la Cercul Militar din Bucureşti, bilanţul pentru anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite