Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Laura Codruţa Kovesi, delegată la Parchetul General

37
11 Jul 2018 16:48:59
Autor: Sorin Ghica
Laura Codruţa Kovesi a fost detaşată la Parchetul General
Laura Codruţa Kovesi a fost detaşată la Parchetul General

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a fost delegată de procurorul general Augustin Lazăr la Ministerul Public, unde va avea atribuţii în implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016-2020.

„Urmare a deciziei Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la continuarea activităţii doamnei Laura Codruţa Kovesi după revocarea din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, prin Ordinul nr. 1412 din data de 11 iulie 2018, a dispus delegarea acesteia în funcţia procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu data de 11 iulie 2018.

Având în vedere experienţa profesională dobândită până în prezent, doamna procuror va avea atribuţii privind implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016 - 2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 583 din 2016, respectiv actualizarea strategiilor de combatere a corupţiei, precum şi elaborarea de strategii sectoriale la nivelul unităţilor de parchet, în conformitate cu obiectivele strategice şi domeniile prioritare ale instituţiei, astfel cum sunt acestea exprimate în Stategia Ministerului Public pentru perioada 2016 – 2020”, se arată în comunicatul PÎCCJ.

Secţia pentru procurori a CSM decisese miercuri ca Laura Codruţa Kovesi să îşi continue activitatea de procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Sibiu. 
 
Procurorul general Augustin Lazăr declarase, la începutul şedinţei că, indiferent ce va decide secţia de procurori a CSM cu privire la locul în care îşi va desfăşura în continuare activitatea fosta şefă a DNA, Kovesi va rămâne un procuror cu un nivel de experienţă considerabil în DNA. Lazăr a spus că nu va fi consiler la Ministerul Public, întrucât toate posturile sunt ocupate.
 
Printre atribuţiile procurorilor din cadrul Serviciului de Îndrumare şi Control, acolo unde Laura Codruţa Kovesi va activa, se numără mai multe atribuţii de control ierarhic. Printre acestea se numără: 

1) analizează plângerile formulate împotriva măsurilor dispuse şi a actelor de urmărire penală efectuate de procurorii şefi direcţii şi secţii, precum şi plângerile formulate împotriva măsurilor dispuse şi a actelor de urmărire penală efectuate de procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel ori a soluţiilor dispuse de către aceştia, supuse controlului ierarhic al procurorului general, şi propun măsuri de soluţionare, potrivit legii;

2) analizează conflictele de competenţă apărute între procurori şi propun măsuri de soluţionare, potrivit legii;

3) analizează cererile privind abţinerea şi recuzarea procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, precum şi a procurorilor şefi din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de competenţa procurorului general, şi propun măsuri de soluţionare, potrivit legii;

4) analizează propunerile de acordare/retragere a avizului conform pentru lucrătorii poliţiei judiciare şi întocmesc documentaţia aferentă;

5) analizează propunerile de acordare/retragere a avizului conform pentru numirea ca organe de cercetare penală speciale a ofiţerilor anume desemnaţi şi întocmesc documentaţia aferentă;

6) analizează propunerile de emitere a avizului necesar numirii inspectorilor antifraudă în cadrul Direcţiei generale de combatere a fraudelor, întocmesc documentaţia aferentă avizării, precum şi a detaşării acestora la parchete; analizează propunerile de revocare din funcţie a inspectorilor antifraudă şi întocmesc documentaţia aferentă măsurii;

7) în conformitate cu dispoziţiile art. 65 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, efectuează activităţi de coordonare şi control la parchete şi propun măsuri de înlăturare a deficienţelor constatate, inclusiv sesizarea Inspecţiei judiciare;
efectuează actele prevăzute în art. 44-49 şi art. 51 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care derivă din calitatea procurorului general de titular al acţiunii disciplinare;

8) analizează cererile de trimitere a unei cauze penale de la un parchet la un alt parchet egal în grad şi propun măsuri de soluţionare, potrivit legii;

Revocată de Iohannis
 
Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA luni, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.
 
Laura Codruţa Kovesi - care a condus DNA timp de peste cinci ani - a spus că decretul de revocare "lasă un mare semn de întrebare" - dacă va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei. "Nu comentez decizia CCR, dar motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei", a afirmat Kovesi.
 
De asemenea, ea a afirmat că DNA a demonstrat că legea este egală pentru toţi şi nimeni nu e prea puternic pentru a se sustrage din faţa legii, a contribuit la conştientizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţiei şi a arătat că poate fi înfrântă corupţia. Kovesi a afirmat că voinţa politică acum este pentru blocarea justiţiei şi că modul brutal în care se forţează modificarea legilor penale arată că vor protecţie pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor şi şi-a îndemnat colegii procurori să nu abandoneze lupta.
 
Laura Codruţa Kovesi a mai spus, în declaraţia de presă care a durat câteva minute, că începând de luni nu va mai lucra în DNA şi va rămâne procuror: "De astăzi nu voi mai lucra în DNA, voi rămâne procuror". 
 
La finalul declaraţiei de presă pe care a susţinut-o la sediul DNA, Kovesi a transmis şi un mesaj "către cetăţeni şi societate": "Corupţia poate fi învinsă. Nu abandonaţi!".

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Radu Mircea
11.07.2018, 17:13:32

# Tocmai s-a trezit Varanu' din betia de ieri.... Shampania a cazut greu , greu de tot ... Au scapat de dracu' si au dat de tac-su .... hi hi hi hi ...

+1 (5 voturi)
Un cititor
11.07.2018, 17:14:32

Exceptional ! Intr-un fel sau altul mafiotii nu au scapat de severitatea doamnei Kovesi. Le va face cadou mafiotilor, macar politicile anticoruptiei. Depinde acum, cine le va pune in aplicare din Fruntea DNA, cu ce responsabilitate si perseverenta ?!

+2 (6 voturi)
Manole Scarlat
11.07.2018, 17:20:10

Basmele românilor ne spune că degeaba îi taie Făt Frumos balaurului un cap, că îi creşte altul în loc. Cu paloşul nu mai ţine figura, trebuie folosit buldozerul.

-6 (12 voturi)
Jean Maurer
11.07.2018, 17:44:27

"Basmele romanilor ne spune ...... !!!???? Ne spun baaaaiiiiii, ca este mai multe ! Vai de mama ta !

+5 (11 voturi)
Index 4.3
11.07.2018, 17:24:22

Transferã-te într-un oras mic Domana Kodruta, unde legile au încã un sens. Aici nu vei supravietui. Nu esti un lup, si asta e tara lupilor acum.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările