Eveniment

articolul anterior articolul urmator

AUDIO Laura Codruţa Kovesi la RRA: „Procurorii DNA nu se vor opri, iar dacă trebuie să arestăm 1.000 de persoane care încalcă legea, atunci le vom aresta”

34
8 Apr 2015 14:07:17
Autor: Sorin Ghica
Laura Codruţa Kovesi a dezminţit acuzaţiile lansate de Traian Băsescu la adresa procurorilor DNA FOTO Mediafax
Laura Codruţa Kovesi a dezminţit acuzaţiile lansate de Traian Băsescu la adresa procurorilor DNA FOTO Mediafax

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, susţine că 2,49% este procentul de arestaţi în dosarele DNA din totalul persoanelor arestate anul trecut şi că în 2014 a crescut numărul cu 23 de persoane. Invitată la Radio România Actualităţi, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit despre combaterea corupţiei şi rezultatele activităţii DNA, în contextul acuzaţiilor lansate de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

Principalele declaraţii ale procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi

”Mi-am făcut treaba aşa cum scrie în lege şi în Constituţie. Nu mă interesează ce zice domnul Băsescu. Respectăm drepturile fundamentale şi suntem preocupaţi de a respecta legea atunci când investigăm dosare. Este important că toată activitatea procurorilor este supusă controlului judecătoresc”.

”Din perspectiva resurselor, avem nevoie de încă cel puţin 50 de procurori. Este important să avem suficienţi procurori să soluţionăm toate dosarele aflate în lucru. Una dintre soluţii este suplimentarea numărului de procurori. Dacă ritmul în care înregistrăm dosare rămâne cel actual, e posibil ca activitatea noastră să fie blocată. Sunt dosare care s-au înregistrat în 2012, dar se finalizează abia acum. Sunt cauze complexe, la care lucrează mai mulţi procurori. Este extrem de important să selectăm alţi magistraţi din Ministerul Public. Încercăm să specializăm procurori, dar prima condiţie este vechimea de 6 ani pentru a putea lucra la DNA”.

AUDIO: Interviul acordat de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, radioului public 

”Nu este o perioadă mai deosebită, face parte dintr-o activitate consecventă, susţinută, în ultimii 2 ani. Ritmul susţinut va continua. Atâta vreme cât vom avea funcţionari corupţi, activitatea noastră va fi la fel şi nu ne vom lăsa intimidaţi de presiuni”.

”Dosarele în care sunt dispuse măsuri preventive sunt soluţionate cu celeritate, pentru că măsurile preventive sunt limitate. În ultimii 7 ani, au fost trimişi în judecată 48 de demnitari, care fac parte din partide diferite. Pentru noi sunt nume de persoane suspecte care au acelaşi statut. Ritmul va fi contrinuat, noi nu ţinem cont de evenimente politice”.

Recuperarea prejudiciilor, o prioritate pentru DNA

”Să sperăm că ANAF va fi mult mai eficientă. În cursul urmăririi penale, depunem multe eforturi pentru a identifica bunuri prin care se pot recupera prejudiciile. Este extrem de importat ca organele fiscale să execute hotărârile judecătoreşti. Din păcate, sunt cazuri în care organele financiare nu au executat hotărârile de confiscare, iar după executarea pedepsei, cei condamnaţi se întorc în vilele lor. Noi am insistat foarte mult pe modul în care se recuperează prejudiciile. Sunt imobile confiscate care ar putea deveni sediile unor instituţii, care plătesc chirii foarte mari. Trebuie să ne preocupăm mai mult de confiscare”.

”Sunt două cauze care au împiedicat soluţionarea rapidă a dosarelor. În primul rând, este vorba de supraaglomerarea cauzelor, şi în al doilea rând, complexitatea cauzelor. Sunt dosare în care trebuie făcute expertize, care durează foarte mult. Dosarele sunt investigate în funcţie de modul în care poţi sau nu să administrezi probatoriul”.

”Procurorii DNA nu se vor opri, iar dacă trebuie să arestăm 1.000 de persone, atunci le vom aresta dacă acele persoane încalcă legea. Cred că este o îngrijorare a persoanelor cercetate sau care sprijină persoanele cercetate de noi”.

”Ţara procurorilor”

”Arestarea o dispune instanţa de judecată. Avem foarte multe denunţuri care nu au nicio finalitate. Nu ştiu dacă România este ţara procurorilor, dar noi suntem obligaţi să investigăm”.

”Nu avem treabă cu ce se întâmplă în spaţiul public, noi ne ghidăm activitatea în funcţie de dosarele pe care le avem în lucru. Suntem imuni la presiuni. Avem foarte multe cazuri în care am reuşit să stopăm prejudicii importante. Văd foarte multe persoane care spun că nu mai pot semna de frica DNA. Cred că un om cinstit nu trebuie să-şi facă probleme atunci când semnează documente. Sunt oameni de afaceri care ne felicită, pentru că toţi vor un mediu concurenţial corect”.

”Colaborarea cu SRI se face în baza legilor şi a protocoalelor. Un aşa-numit binom SRI-DNA este nu există. Doar 5% din sesizări vin de la SRI. Prefer să colaborez cu o instituţie a statului care mă ajută în activitatea mea, decât să fiu prietenă cu inculpaţii, aşa cum se întâmplă, din păcate, în foarte multe alte instituţii”.

”Nu cred că trebuie culpabilizată o instituţie pentru faptele conducătorului ei. Cel puţin în cazul lui Horia Georgescu, este vorba de activităţi fără legătură cu ANI”.

”Modificarea Codului de Procedură Penală este o încercare evidentă de a ne bloca activitatea, de a nu putea să ne atingem de corupţi”.

”Nu doresc să candidez la Preşedinţia României. Preocuparea primordială pentru mine este să-mi duc la bun sfârşit mandatul”.

”Până în acest moment, Traian Băsescu nu are calitatea de suspect sau de inculpat”.

DNA poate face interceptări

„DNA are un serviciu tehnic care poate efectua interceptări, nu toate interceptările sunt făcute cu concursul SRI. Dar orice interceptare este făcută cu aprobare de la un judecător”, a răspuns Laura Codruta Kovesi, în contextul unei întrebări privind colaborarea cu SRI.

”Noi nu colaborăm doar cu SRI, colaborăm cu mai multe servicii de informaţii”.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Sorin Barbul
8.04.2015, 14:24:09

Nimeni nu-i cere să se oprească și ar fi grav dacă ar face-o. Dar să nu abuzeze de arestări preventive. Normal e ca cei acuzați să fie anchetați în stare de libertate sau de arest la domiciliu, iar dacă sunt găsiți vinovați să li se dea pedepse cât mai severe.

-1 (9 voturi)
Kongo-Müller
8.04.2015, 14:46:20

Adevarat. Sa li se dea pedepse cat mai severe. Problema este ca daca o parte din ei nu ar fi arestati preventiv, ar incerca sa influenteze martorii si judecatorii. Bani au destui. Mi se pare un lucru bun ca justitia ne arata ca nu face diferente intre un hot din randul populatiei si un hot din Senat sau de la Primarie (indiferent de partidul politic in care este membru). Legea sa fie lege pentru toti. Imi amintesc de declaratiile lui Basescu cand spunea exact acelasi lucru si era plin de laude la adresa doamnei Kovesi. De cand Elena Udrea foloseste WC-uri turcesti, domnul Basescu si-a schimbat radical parerea despre justitie si procurorii DNA. Astept cu nerabdare sa-l vad si pe Iliescu la arest pentru Mineriade.

+2 (6 voturi)
Sorin Barbul
8.04.2015, 15:29:00

Nu și-a schimbat părerea, crede doar - ca și mine - că se abuzează de arestul preventiv, forțându-se nota pentru a obține mărturisiri și, eventual, denunțuri - ceea ce nu e foarte moral.

-1 (9 voturi)
tampa_killer
8.04.2015, 16:38:10

faptul ca se face curatenie este un lucru bun.. daca se abuzeaza de arestul preventiv deja ar fi o problema. Raman semne de intrebare asupra unor stari de arest preventiv, Alin Cocos si Andrei Hrebenciuc, stari despre care se spune ca au fost folosite pt a-i face sa cedeze si sa declare ce trebuie pe mai cunoscutii lor parinti. Poate fi si asta doar o intoxicare dar daca le privim in context: fii primesc 30 de zile de arest, li se permite apoi arestul la domiciliu dupa care parintii colaboreaza cu anchetatorii si obtin in cauzele acelea tot arest la domiciliu.. sunt totusi niste coincidente care pot parea bizare

+1 (5 voturi)
RedAbaris
8.04.2015, 16:05:15

Ce se mai aude cu dosarul tov. Ilici(escu)? Acum o luna, parca, i s-a deschis un dosar penal pentru „crime impotriva umanitatii” (mineriadele) de care doar de 2 ori am auzit pe la tv si-n presa, dupa care nimeni n-a mai piuit. Sa-nteleg ca s-a bagat la blat acel dosar?

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările