Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA: „Nu este treaba mea rezultatul alegerilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a comentat în ce măsură va fi afectată România dacă infracţiunea de abuz în serviciu va fi dezincriminată. Curtea Constituţională a României urmează să analize pe 15 iunie dacă abuzul în serviciu trebuie dezincriminat.

Kovesi a declarat la Digi TV că dezincriminarea infracţiunii de abuz în serviciu ar avea consecinţe deosebit de grave pentru România.

„Este foarte important ce se întâmplă marţi la Curtea Constituţională. Din cele 7.200 de dosare aflate în lucru la DNA, peste 3.100 au ca obiect fapte de abuz în serviciu. Vom ajunge în situaţia de a închide în aceste dosare. Valoarea prejudiciilor pentru statul român, numai în 2015, a fost de 620 milioane de milioane de euro în cauzele cercetate de noi. Sunt bani care trebuie restituiţi statului român. În mod direct vor fi afectaţi cetăţenii.
Nu trebuie dezincriminate şi redefinită infracţiunea de abuz în serviciu. În domeniul achiziţiilor publice avem de 10 ani fapte de practică judiciară unitare. Acum, după 10 ani, s-au trezit nişte funcţionari prinşi de DNA să invoce că legea nu este predictibilă. Motivările lor pentru a invoca excepţiile sunt derizorii", a declarat Codruţa Kovesi.

Şefa DNA spune că procurorii din subordine ar putea ajunge în situaţia de a închide peste 40% dintre dosarele aflate în lucru.

„După 15 iunie, vom vedea dacă trebuie să închidem toate dosarele sau dacă vom continua să le investigăm. Am încredere că judecătorii Curţii Constituţionale sunt profesionişti. Sunt mii de funcţionari publici care atunci când merg la serviciu ştiu exact ce-ai de făcut. Nu poţi să invoci motive puerile, că ţi-e teamă. Nu vorbim despre simple greşeli. Sunt foarte multe ţări în Europa care au prevăzute infracţiunea de abuz în serviciu. Avem peste 100 de primari şi viceprimari şi o treime de preşedinţi de CJ trimişi în judecată. În toate aceste cazuri au fost infracţiuni de abuz în serviciu. Sunt infracţiuni clare, grave şi predictibile“, a mai spus Kovesi.

În acelaşi timp, Kovesi a evitat să comenteze faptul că mai mulţi primari penali au fost realeşi la scrutinul din 5 iunie. „Nu este treaba mea rezultatul alegerilor. Noi ca procurori avem sarcina să strângem probe, să investigăm, să trimitem dosare în instanţă. Cred că sunt sociologi, politicieni, care... Pe mine mă interesează anticorupţia şi noi o să ne continuăm“, a adăugat şefa DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite