Laura Codruţa Kovesi, la CSM: „Un procuror DNA are dosar disciplinar pentru că a îndrăznit să verifice modul în care DIPI a folosit banii statului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a venit miercuri la Consiliul Superior al Magistraturii, care analizează plângerea avocaţilor lui Petre Tobă în cazul Florentinei Mirică, procurorul DNA care instrumentează dosarul de abuz în serviciu al lui Gabriel Oprea.

„Am venit să îmi susţin colega, aşa cum am făcut şi data trecută. Sperăm ca CSM să ia o decizie corectă. Acest dosar disciplinar a fost deschis ca urmare a faptului că un procuror din DNA a îndrăznit să verifice modul în care un serviciu de informaţii a folosit banii statului, sunt investigaţi doi foşti miniştri de Interne, doi foşti şefi ai unui serviciu de informaţii şi mai mulţi ofiţeri de informaţii. Eu cred că astfel de anchete ar trebui încurajate şi aştept să văd verdictul pe care CSM îl va da în această acţiune disciplinară”, a spus procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM analizează, miercuri, plângerea avocaţilor lui Petre Tobă în cazul magistratului DNA Florentina Mirică, care a instrumentat dosarul de abuz în serviciu al lui Gabriel Oprea. Plângerea trebuia să fie analizată în 21 septembrie, dar atunci membrii secţiei care analizează posibile abateri disciplinare ale magistraţilor au amânat discuţiile pentru 5 octombrie.

Şefa Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procuroarea Florentina Mirică, este cercetată disciplinar de Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru că ar fi inserat date clasificate „secret de stat” în rechizitoriul din dosarul „Limuzina”. Este vorba de dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea şi mai mulţi ofiţeri superiori din Departamentul deInformaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne.

Campania de hărţuire

Procurorul şef al DNA a declarat că în ultima perioadă se duce o campanie de hărţuire şi decredibilizare a instituţiei, susţinând că s-au plătit sume mari de bani şi comisioane de succes pentru aceasta; precizările, după ce Victor Ponta a declarat că a văzut-o la crama lui Sebastian Ghiţă.

„Sunt atacuri foarte agresive în ultima perioadă de timp asupra DNA din partea persoanelor pe care le cercetăm. Aceste atacuri sunt pentru a intimida procurorii dar este şi o campanie agresivă pentru că s-au plătit sume de bani şi comisioane de succes pentru decredibilizarea DNA. Sunt campanii de hărţuire a procurorilor DNA“, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi: Dosarul Microsoft este în lucru

Una din principalele infracţiuni din a doua parte a dosarului „Microsoft” este abuzul în serviciu, a spus Laura Codruţa Kovesi. Procurorul-şef al DNA a precizat că în acest moment se stabilesc circuitele financiare.

„Celălalt dosar în care s-au făcut disjungerile, pot să vă spun că dosarul este în lucru. S-au făcut peste 60 de percheziţii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziţii informatice, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituţiile care au deţinut astfel de documente şi care interesează cauza. În acest moment suntem în evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare. Urmează, pentru stabilirea certă a prejudiciului, una din acuzaţiile principale vizează infracţiunea de abuz în serviciu, iar pentru a putea dovedi această infracţiune şi pentru a finaliza rechizitoriul sau o altă soluţie care se poate da în cursul procesului penal, este necesar să stabilim un prejudiciu cert. Se impune şi efectuarea unor expertize IT”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite