Eveniment

articolul anterior articolul urmator

„Le Monde“: În România, să te protejezi de covid-19 este „anticonstituţional“

17
9 Jul 2020 10:43:14
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O hotărâre a Curţii Constituţionale din România blochează măsurile luate de Guvernul de la Bucureşti în vederea gestionării crizei sanitare cauzate de epidemia de covid-19, comentează cotidianul francez „La Monde”.

„Ai simptome? Eşti testat pozitov cu covid-19? Ai fost spitalizat? Nicio problemă, în România Curtea Constituţională garantează tuturor bolnavilor infectaţi deplina libertate de mişcare”, scrie Mirel Bran.

O hotărâre a înaltei jurisdicţii pronunţată la 2 iulie stabileşte că o carantină impusă de Guvern în vederea îndiguirii efectelor noului coronavirus este „o adevărată privare de libertate” şi „o restricţie a drepturilor fundamentale”.

Cu alte cuvinte, toate măsurile luate de Guvern în vederea controlării pandemiei covid-19 sunt considerate anticonstituţionale.

Românii spitalizaţi în urma unei contaminări cu covid-19 pot de-acum să plece de la spital printr-o simplă cerere.

Astfel, peste 600 de bolnavi - dintre cei 7.810 spitalizaţi - s-au întors acasă. Iar autorităţile nu mai au niciun mijloc legal să-i împiedice să intre în contact cu alte persoane.

Hotărârea CCR privează Guvernul de orice mijloace de gestionare a pandemiei covid-19, comentează „Le Monde”.

„Nu putem să-i împiedicăm să plece!”, declară directoarea Spitalului Marius Nasta de la Bucureşti Beatrice Mahler. „Noi, medicii, încercăm să le explicăm riscurile la care se expun. Însă tânărul în vârstă de 24 de ani care tocmai a plecat ne-a dat asigurări că nu va intra în contact cu alte persoane şi şi-a chemat părinţii, care au venit să-l ia”.

Premierul liberal Ludovic Orban este furios. Hotărârea CCR îi paralizează Guvernul şi îl privează de orice mijloace de gestionarea a epidemiei.

„Nu este prima oară când Curtea Constituţională încearcă să ne împiedice să veghem la sănătatea şi la viaţa cetăţenilor noşti”, declara el la 4 iulie.

„Curtea a anulat deja toate amenzile aplicate persoanelor care nu au respectat starea de urgenţă. Nu pot decât să le recomand românilor să respecte deciziile Guvernului pentru a se proteja pe ei înşişi. Nu ţineţi cont de hotărârile Curţii, fiţi responsabili până când Parlamentul ne dă o nouă lege”.

Apelul disperat al premierului nu le-a convins pe cele 600 de persoane infectate să rămână la spital. Ele s-au întors în familie şi se plimbă în deplină libertate, în timp ce numărul contaminărilor cu covid-19 creşte puternic.

„Timp de câteva luni am avut o medie de 125 de persoane infectate pe zi”, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.

„Acum avem aproximativ 450 de cazuri noi pe zi. Hotărârea Curţii ne-a luat toate mijloacele de a acţiona şi ne complică misiunea. Avem identitatea bolnavilor care au părăsit spitalele, dar nu putem face nimic. Există oameni care îndeamnă la nerespectarea regulilor, dar a venit timpul să uităm politica. Nu este în joc un mandat politic, ci sănătatea populaţiei în următorii zece ani”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Lucifer
9.07.2020, 10:49:10

Domnilor, Europa recunoaşte că CCR a dat o decizie CRIMINALĂ, dar în România nimeni nu zice nimic!!? Chiar nu se poate face nimic contra bandei criminale din CCR care vrea să distrugă România?

+12 (14 voturi)
Mesterul Ardelean
9.07.2020, 11:11:59

Este parte din ceea ce spun eu de la bun inceput si anume ca ne vom face de ras, ca vom atinge ridicolul absolut: Europa recunoaste cat de prosti, idioti si nenorociti suntem noi ca natie! Da, CCR-ul este de vina (dar si Guvernul!) pentru ca putea oricand sa aplice logica conform careia interesul public este deasupra interesului individual. Ar fi putut da o recomandare ca, sa zicem, Guvernul sa faca modificari in termen de X zile iar pana atunci sa ramana in vigoare reglementarile cu probleme (mai mici, mai mari, inchipuite sau exagerate).

+9 (9 voturi)
Lucifer
9.07.2020, 11:22:40

Domnule, exista o LEGE prin care Ministrul Sănătăţii putea să decidă carantinarea populaţiei, dar CCR a decis că legea în vigoare este neconstituţională( a mai făcut asta şi mai înainte, respectiv a declarat ca neconstituţionale legi ÎN VIGOARE, tocmai ACUM în plină pandemie). Premeditarea CCR este evidentă. Şi în Franţa a fost această situaţie, dar CCR LOR( al Franţei) a dat dreptate Guvernului.

+8 (10 voturi)
Adrian Foangǎ
9.07.2020, 11:25:19

Nu fiti naivi! CCR nu are nicio vina de data asta! Problema a venit de la imbecilitatea celor de la PNL, care nu sunt in stare sa dea o lege cat de cat simpla. Nu mai puneti botul al vrajeala presei, de oriunde ar fi ea. Credeati ca murea Le Monde de grija Romaniei, de brusc au descoperit ei ca "e anticonstitutional sa te protejezi de covid in Romania"?!

-9 (15 voturi)
mitrut
9.07.2020, 11:22:52

Singurul lucru anticonstitutional e CCR.

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările