Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Le Monde: Bucureştiul face un pas înapoi în lupta împotriva corupţiei

6
12 Dec 2013 13:48:15
Autor: Diana Rusu

Prestigioasa publicaţie franceză, Le Monde, comentează cazul modificărilor Codului Penal din România, în ediţia online de astăzi. Parlamentarii români şi-au atribuit o imunitate care le permite să se sustragă sancţiunilor prevăzute pentru corupţie, coaliţia socialiştilor şi liberalilor anulând în Parlament toate eforturile din ultimii ani în vederea combaterii flagelului, scrie Le Monde.

Potrivit publicaţiei, coaliţa aflată la putere, care controlează 70% din mandatele de parlamentari, a votat marţi o serie de amendamente la Codul Penal, catalogate de către preşedintele român Traian Băsescu drept "extrem de grave, deoarece aneantizează munca instituţiilor anticorupţie". „Politicienii se plasează din nou deasupra legii", adăuga şeful statului român, care se opune coaliţiei aflate în prezent la putere din mai 2012.

Parlamentul de la Bucureşti „riscă să decribilizeze o ţară care, de la adrerarea sa la UE în 2007, este supusă de către Bruxelles unui Mecanism de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei", comentează Le Monde.

Comisia Europeană (CE) a avertizat miercuri Bucureştiul cu privire la derapaje în lupta împotriva corupţiei. „Conflictele de interese, integritatea şi aplicarea regulilor de combatere a corupţiei sunt probleme acoperite de MVC", a declarat Mark Gray, un purtător de cuvânt CE.

Într-un comunicat, ambasada americană a recurs, în aceeaşi zi, la un limbaj mai direct, denunţând un atac la adresa justiţiei. „Acţiunea Parlamentului se îndepărtează de la principiile transparenţei şi statului de drept. Este un regres pentru România", afirma ea, iar ambasada olandeză şi-a exprimat îngrijorarea.

Parchetul naţional anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI), „cheile de boltă ale cruciadei împotriva corupţiei", în opinia Le Monde, au rămas fără putere asupra aleşilor.

„Legislaţia românească va intra în contradicţie cu convenţiile internaţionale anticorupţie pe care România le-a ratificat", afirma miercuri DNA într-un comunicat, adăugând că „în acest moment 28 de parlamentari sunt în procese, iar o parte dintre ei au fost condamnaţi", aminteşte publicaţia franceză.

Însă aleşii români par să ignore îngrijorările exprimate la nivel naţional şi internaţional. Ei sunt pregătiţi să continue demersul, anunţând o nouă lege de amnistiere care le va permite politicienilor corupţi aflaţi în prezent la închisoare să fie eliberaţi şi să candideze în următoarele alegeri europene, adaugă Le Monde. „Când sunt atacate în acest fel instituţiile democratice ale unei ţări, acest lucru se numeşte lovitură de stat", este citat Băsescu declarând de către publicaţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Utilizator Adevărul
12.12.2013, 13:56:06

Comentariu considerat abuziv.

tampa_killer
12.12.2013, 13:59:22

"un pas"... un pas in hau face ...

Utilizator Adevărul
12.12.2013, 14:15:07

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
12.12.2013, 14:17:35

Comentariu considerat abuziv.

Ara Brandiana
12.12.2013, 14:19:08

Uite, mai incerca inca o data. Sper totusi ca vrei sa traiesti in realitate sau macar in "adevar": 10 Decembrie 2013 – ZIUA INTERNATIONALA A DREPTURILOR OMULUI – va intra in istorie ca “MARTEA NEAGRA A PARLAMENTULUI ROMANIEI”. 10 Decembrie 2013 – Ziua Internationala a Drepturilor Omului s-a marcat ca ZI DE RUSINE, Parlamentul Romaniei calcand in picioarele drepturile si libertatile fundamentale ale romanilor, demnitatea lor de oameni. 10 Decembrie – Ziua Internationala a Drepturilor Omului – trebuie s-o asimilati cu Ziua Nationala a Drepturilor Fundamentale ale Romanilor si, in fiecare an, sa le reamintiti guvernantilor ca voi, poporul reprezentati puterea permanenta, guvernantii sunt doar o putere vremelnica. In fiecare an, pe 10 Decembrie sa iesiti din case….multi, cat mai multi, pentru a marsalui pe strazile tarii pentru ca guvernantii vostri sa simta in fiecare an cutremurul provocat de pasii vostri, sa simta puterea voastra, si sa va respecte demnitatea voastra de om, sa va respecte libertatea, drepturile voastre fundamentale, sa respecte democratia si statul de drept. Cereti guvernului ca Ziua de 10 Decembrie – sa fie zi libera oficiala pentru ca prin demonstratiile voastre sa reamintiti in fiecare an guvernantilor ca puterea lor este vremelnica si ca sunt datori sa serveasca poporul cu cinste, in respect pentru lege, cu demnitate si cu recunostinta pentru puterea pe care le-ati acordat-o.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările