Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Le Monde: ''Foştii securişti din România sunt astăzi în parlament, în presă, în administraţie''

28
1 Nov 2009 21:21:21
Autor: adevarul
Le Monde: ''Foştii securişti din România sunt astăzi în parlament, în presă, în administraţie''
Le Monde: ''Foştii securişti din România sunt astăzi în parlament, în presă, în administraţie''

Dosarele Securităţii şi regimul totalitar care controla viaţa românilor sunt tratate într-un amplu articol scris de jurnaliştii de la Le Monde, care susţin că primul preşedinte postdecembrist român, Ion Iliescu, a ales să uite comunismul, în loc să-l confrunte. Jurnaliştii cred că foştii securişti sunt astăzi infiltraţi în viaţa politică şi administrativă a României.

Citeşte şi
INTERVIU Marius Oprea: "Foştii securişti sunt lângă noi, au vile, fiii lor au afaceri"

Jurnaliştii scriu că regimul comunist a reuşit să distrugă încrederea românilor unul în celălalt acum, chiar şi la 20 de ani după revoluţie. Deschiderea arhivelor Securităţii, produsă cu întârziere, a scos la iveală reţelele de spionaj şi mulţi dintre cei care şi-au văzut dosarul au constatat că cei care i-au denunţat au fost prietenii apropiaţi, vecinii sau chiar membri ai familiei.

Istoria unui disident român, Vasile Gavrilescu

Întemniţat de două ori în închisorile comuniste alături de elita politică şi culturală a României, francezii de la Le Monde scriu despre el: "Este un supravieţuitor, un fel de baobab, care rezistă la temperaturi insuportabile", Gavrilescu fiind educat, în mod ironic, în închisoare, unde a învăţat şi limba franceză.

Alături de viitoarea soţie, Aurora,  Vasile pune bazele unei reţele clandestine al Craiova, dar după doi ani, ei sunt denunţaţi şi arestaţi: Aurora este condamnată la 12 de ani, iar Vasile la 22 de ani de temniţă. "Am avut ocazia să beneficiez de o frumoasă educaţie în închisoare, alături de miniştri, de aristocraţi, de intelectuali, de persoane venite de la Sorbonna şi Oxford", comentează acesta.

După ce iese din închisoare în 1964, Vasile Gavrilescu devine electrician, dar Securitatea îi face viaţa imposibilă. Urmează modelul altor români şi încearcă să fugă din ţară, traversând Dunărea dar este prins pe malul iugoslav şi predat autorităţilor române, contra unui vagon de sare. Inevitabil, este condamnat la şapte ani de puşcărie, dar iese după trei ani şi jumătate şi îşi cunoaşte  fiica născută cât el era în detenţie.

Ura faţă de regim îl determină să scrie pentru a se elibera, dar manuscrisele sale sunt găsite de securişti în timpul unei percheziţii în apartamentul său, declanşate de o scrisoare anonimă care-l acuza de trafic cu pietre preţioase. În 1985, retrăgându-i-se cetăţenia română, se mută la Paris, cu Aurora şi cei doi copii. Aurora moare în 1991, iar doi ani mai târziu, Gavrielescu revine în România.

Dosarul de la Securitate a dezvăluit principalul trădător: soţia sa


La fel ca şi alte mii de victime ale represiunii, Gavrilescu cere să-şi vadă dosarul de la Securitate, dar abia după ani de solicitări, reuşeşte să îşi citească dosarul de 22 de volume din arhivele CNSAS în noiembrie 2001.

Şocul vine atunci când află că tocmai soţia sa, Aurora, semnase un formular de colaborare, iar după eliberarea din închisoare informase Securitate cu privire la deplasările, intenţiile şi scrierile lui."Dosarul conţinea lista a 43 de persoane, prieteni, cunoştinţe. colegi, vecini. "Toată lumea din jurul meu colabora. Iar eu eram ca un peşte în acvariu", a declarat mâhnit Gavrilescu.  Bărbatul a scris 17 cărţi, de la autobiografie la poezie, pentru a descrie "sistemul torţionar".

Românii, dezinteresaţi de trecut, în timp ce foştii securişti au certificat de revoluţionari

În vremea comunismului, 10.000 de persoane au fost executate fără niciun proces."A fost o experienţă totalitară unică. Ceauşescu a conceput Securitatea ca pe garda lui pretoriană, poliţia sa secretă nesupusă Moscovei", explică pentru Le Monde Vladimir Tismăneanu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru studiul dictaturii comuniste.

Jurnaliştii francezi  spun că, după Revoluţie, puterea a revenit unui vechi cadru al Partidului Comunist, Ion Iliescu, ales de două ori preşedinte. Iliescu a mizat nu pe transparenţa crimelor din trecut, ci pe uitare. "Fără a ţine vreun discurs nostalgic, el a vrut să întoarcă pagina, să o ardă"

"El are o mare responsabilitate. Nu avea niciun interes să deschidă cutia Pandorei", este citat în articol Alexandru Gussi, istoric şi consilier al actualului preşedinte, Traian Băsescu. 

Dar trecutul s-a impus în cele din urmă dezbaterii publice. În 1999 a fost creat CNSAS, fără a obţine însă gestionarea întregii arhive, încredinţată succesorului Securităţii, SRI. "Trebuie să vină anul 2004 pentru ca România să îşi înfrunte demonii", când actualul preşedinte, Traian Băsescu, a creat comisia Timăneanu şi a  condamnat solemn, în faţa Parlamentului, comunismul, spun jurnaliştii de la Le Monde.

"Comunismul nu a dispărut, el s-a privatizat
"

Decospirarea Monei Muscă, fost ministru al Culturii, acuzată că a denunţat activitatea studenţilor străini din campusul ei, în 1977, este interpretată de Le Monde ca fiind un gest mai degrabă simbolic, pentru că Mona Muscă avea o reputaţie impecabilă, datorată militantismului ei pentru o lege a lustraţiei.

Germina Nagat, de la CNSAS, povesteşte că erau între 10.000 şi 15.000 de ofiţeri de la Securitate la finele anului 1980. Mulţi au obţinut certificate de revoluţionari, care le-au dat privilegii la ieşirea la pensie. Ei sunt în parlament, în presă, în administraţie.


"Am identificat mai mult de 400 de suspecţi pentru torturi şi asasinate. Niciunul nu a fost cercetat. Condamnarea comunismului a fost utilizată doar într-o manieră politică", spune Marius Oprea, care conduce Institutul de investigare a crimelor comunismului. Timp de trei săptămâni, în septembrie, el a parcurs munţii pentru a identifica ţărani împuşcaţi fără proces, la începutul anilor 50.

"Comunismul nu a dispărut, el s-a privatizat, Copiii, fiicele, nepoţii ofiţerilor sunt în vârful adminiatraţiilor, întreprinderilor. Este un sistem dificil de cuantificat, de genul mafiot".


În finalul articolului, Le Monde scrie că Dan Voiculescu ar fi fost un personaj controversat, fiind obiectul unei anchete a CNSAS, care a demonstrat legăturile lui cu Securitatea. Jurnaliştii francezi au încercat să ia legătura cu Dan Voiculescu, dar răspunsul biroului de presă a fost scurt: "Subiectul nu ne interesează, nu corespunde strategiei noastre. Trecutul nu este grija noastră"

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Dan Petrescu
16.12.2013, 09:46:50

ce ma ingrijoreaza pe mine, este starea asta de letargie a acestui popor . Stim ca sunt securisti,turnatori ,puscariasi ,mitomani,plagiatori,curve si criminali si cu toate astea o parte insemnata dintre noi se duc si pun stampila unde trebuie . Ce se observa de aici ....? O lipsa de cele mai elementare cunostinte de civism ale unui intreg popor . Un popor ce voteaza ,iata ,de 24 de ani mai mereu raul cel mai mic si are de ales vesnic dintre doi comunisti. Starea de incoerenta vine de la saracia si incultura Romanului ,de la omiterea acelui punct -8- a proclamatiei de la Timisoara si de la lasitatea cu care ne aruncam atit de ''vitejeste'' intr-un masochism greu de inteles pina si de cele mai permisive si perverse minti. Uimirea occidentului este cu atit mai mare cu cit priveste mai atent la trecutul recent si anume la acele evenimente premergatoare Marii Lovituri din Decembrie 1989 si anume la acele zile din 16-22 .Fac parte dintr-o generatie care a fost la propriu pe baricade ( la Inter,Romana ,CC inca din 21) dar totodata fac parte si din cealalta generatie, ce au avut de ales intre un criminal ,Iliescu si un propagandist sovin securist, Vadim. Acel marasm a fost hotaritor pentru natia asta . In 22 Decembrie 1989 orele 18 am ratat sansa de a avea in prezent o viata normala . Priveam aseara cu uimire cum o armata de jandarmi ciomagea o mina de protestatari in numele blocarii circulatiei fix in locul unde peste citeva zile o cohorta de fosti securisti,peceristi, amante cocosate de blanuri ,curve si bisnitari imbracati la patru ace or sa pupe Piata Independentei ,cruci si alte troite si or sa preamareasca armata celor cazuti si mincati de viermi pentru a certifica ,legitima,existenta lor in acelasi spatiu si timp cu noi armata celor multi si prosti. Aproape zilnic privim paralizati ,inconstienti cum fura din viitorul nostru si al copiilor nostri bucatica cu bucatica din starea de legalitate ce ar trebui sa primeze in tot ce supfla in tara asta de adormiti. Nu ,nu vad mai clar cei de afara ,ci doar nu sunt corupti de o clasa''politica ''mirsava ce au dus faradelegea pe culmi nebanuite, cu un cinism azi greu de crezut daca privim in trecut Complicitatea la care ne dedam in aceste zile cu aceasta haita mafiota, care pe zi ce trece pune bazele primului STAT Mafiot din lume. Sa-mi spuna si mie cineva ce alta impresie il cuprinde cind priveste la starea sa sociala reala, afara de cea de sclav .Sclav al unui sistem mafiot cu care este azi imposibil de luptat asa cum ne permite ''legea'' ''Desteapta-te Romane'' ar trebui cintat aproape la infinit pina o sa ne DESTEPTAM dracului odata .

+15 (17 voturi)
Bratu Marius-Cosmin
16.12.2013, 20:51:44

Bine punctat ! Bravo !

+5 (5 voturi)
Vlad Butica
17.12.2013, 10:17:18

Foarte bine spus! Felicitari! Pacat ca putina lume gandeste asa. Sa speram ca noua generatie de tineri rebeli si neascultatori pe care ii tot ocaram atata, sa nu mai suporte asa ceva cand va veni randul lor. Poate atunci lucrurile se vor mai imbunatati. Pana cand fostii comunisti sunt la putere, mai avem de suportat.

+5 (5 voturi)
Dan Petrescu
17.12.2013, 11:04:07

Ar fi si imposibil sa nu fie asa . Atunci natia asta nu ar mai avea nici o sansa ,am fi ultima generatie de sacrificiu. Din pacate nu numai comunistii sunt problema acestei stari prezente in Romania de azi . Securistii ,Turnatorii ,Politrucii ,plus armata de bisnitari ce a pus mina pe tara asta si azi se numesc'' Oameni Afaceri.'' Sa fim sinceri cu noi ,sa privim cu atentie in jurul nostru si sa incercam sa indentificam macar unul singur care sa nu merite a primii pietre in cap. Au pus mina pe tara asta doar scursurile societatii trecute ,cameleoni ce pot trece de la o ideologie la alta, de la un stapin la altul fara sa clipeasca . Asta nu se cheama adptilitate ci curvasarie civica . Toti delapidatorii ,bisnitarii ,ciubucarii din trecut cu''malai''la saltea au devenit dintr-o data oamenii prosperi de afaceri de azi. Plini de relatii trecind de la un partid la altul ( toate sunt o apa si un pamint) ,mituind in stinga ,mituind in dreapta ,inselind ,umilind uneori si ucigind,obligindute pe tine ''muritorul'' sa-ti indrepti privirea catre pamint si sa taci. Sunt curios cit si pina unde poate suporta Romanul starea de fapt prezenta si la cum se arata cu siguranta si viitoare , sunt curios cine si cind o sa strige ca in '89 ....AJUNGE si MOARTE TICALOSILOR..... Am trimis la portile infernului doi ticalosi ( Ceausestii) si am adus in locul lor o haita intreaga. ce ne umileste ,sfideaza si alunga in fiecare secunda de la starea de normalitate si bine mult visata . Haimanalele astea ar trebui sa se intrebe si sa le fie frica de ziua cind Basescu nu o sa mai poata fi indentificat ca sursa a neputintei lor . Ziua in care Basescu o sa plece de la Cotroceni o sa fie prima zi a decaderii lor . daca pina atunci au un ''vinovat de serviciu'' care poate fi aratat cu degetul pentru tot si toate ,cind nu o sa mai fie nu or sa mai aiba nici o motivare a neputintei lor . Poate o sa ajungem in viata ziua cind nu o sa mai avem de ales intre doi comunisti ori intre doua haimanale.....insa eu tind la cum arata prezentul sa cred ca nu .

+8 (10 voturi)
Iulia Caldararu
16.12.2013, 12:39:46

Cata dreptate ai Domnule Dan Petrescu! Dar cat de putini suntem cei care gandim si actionam cu spirit civic! Scoala ar trebui sa ne ajute mult in formarea frumosilor nostri tineri. Dar, cum si in invatamant s-au strecurat "hienele", unde sa mai cautam sprijin? Eventual in autocontrol, autodidactie....ma opresc ca se va gasi, imediat, "cineva" sa ma trimita la Missa... creia, recunosc, nu-i gasesc prea multe "hibe", comparativ cu cele ale sistemului in care ne zbatem sa supravietuim...

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările