Lecţia adolescenţilor români pentru dascăli

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea cadrelor didactice în special, dar şi un procent important din personalul nedidactic din unităţile de învăţământ,  instituţii în care s-au înregistrat zeci de infectări, chiar şi atunci când în şcoli nu se învăţa fizic, nu şi-au dorit să se vaccineze! Refuzul multor dascăli a venit în ciuda faptului că au beneficiat de  prioritate la centrele de vaccinare, facilitate pe care alte milioane de români nu au avut-o la vremea respectivă.

În cadrul procesului de vaccinare anticovid din ultimele săptămâni, din informaţiile oficiale, dar şi din cele ale persoanelor vaccinate, se observă că tot mai mulţi adolescenţi se imunizează. Un lucru extrem de benefic în contextul pandemiei care ne afectează de peste un an de zile.

De când s-a dat liber la vaccinarea populaţiei generale, de când s-a renunţat la programare şi s-au organizat diverse centre de vaccinare unde accesul tuturor doritorilor este liber şi se face doar prin prezentarea cărţii de identitate, am putut constata că tot mai mulţi tineri, începând de la vârsta de 16 ani, elevi de liceu, studenţi se imunizează.

Iar acest lucru este posibil şi prin faptul că acum există suficiente doze de seruri anticovid cu care se pot vaccina tinerii, care conştientizează tot mai mult că sănătatea, viaţa lor şi a celorlalţi din jur sunt esenţiale pentru toţi oamenii din România. Şi până la facilitarea vaccinări la liber au existat destui tineri care doreau să se imunizeze, dar foarte puţini dintre ei se încadrau la categoriile de populaţie acceptate în primele etape ale procesului de imunizare.

Au existat şi liceeni care au mers sute de kilometri dus-întors, pentru a se imuniza în localităţile unde reuşiseră să se programeze înainte. Unii dintre aceştia, care şi-au făcut publice acţiunile de vaccinare, au fost chiar puşi la zid, blamaţi, înjuraţi de nişte antivaccinişti care nu puteau accepta ca adolescenţii să se imunizeze în timp ce ei înşişi nu respectau măsurile de protecţie sanitară impuse în situaţia actuală. Cu toate acestea, realitatea ne demonstrează că adolescenţii nu doar că nu s-au lăsat intimidaţi de antivaccinişti, ci şi-au dorit cât mai mulţi să-şi protejeze sănătatea şi să-şi dorească revenirea cât mai rapid posibil la o viaţă normală, fără restricţii.

În comparaţie, majoritatea cadrelor didactice în special, dar şi un procent important din personalul nedidactic din unităţile de învăţământ,  instituţii în care s-au înregistrat zeci chiar sute de infectări, chiar şi atunci când în şcoli nu se învăţa fizic, nu ţi-au dorit să se vaccineze! Refuzul multor dascăli de a se imuniza a venit în ciuda faptului că au beneficiat de  prioritate la centrele de vaccinare, facilitate pe care alte milioane de români nu au avut-o la vremea respectivă.

Ne amintim cum în urmă cu doar câteva săptămâni, înainte de Paşte, Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Câmpeanu, a declarat că doar aproape jumătate dintre cadrele didactice au dorit să se vaccineze!!! Restul au fost rezervaţi sau au refuzat pur şi simplu vaccinarea. Ba, unii s-au arătat public împotriva vaccinării! În plus, la vremea respectivă ministrul mai afirma că exisă şi mari presiuni din afara unităţilor de învăţământ împotriva testării elevilor la şcoli!

Nu ştiu exact cum stă situaţia personalului didactic şi nedidactic în privinţa numărului de vaccinaţi şi a intenţiilor de imunizare sau nu a acestora acum, când s-au redeschis şcolile, dar în privinţa elevilor realitatea ne arată că tot mai mulţi se vaccinează. Cei mai mulţi din mediul urban, dar să sperăm că vor fi urmaţi şi de cei din zonele rurale.

Puterea exemplului este cea mai bună formă de educaţie pentru cei din jur!

Pe site-ul ro.vaccinare, pe multe alte site-uri, pe reţelele de socializare, în media, în diverse locuri publice, inclusiv în şcoli, sunt tot mai multe exemple de vaccinare, de atitudini pro sănătate şi revenire la viaţa normală din partea adolescenţilor.

Intrarea în normalitate se face şi prin campaniile de vaccinare începute în unele şcoli, unde se speră ca adolescenţilor care doresc să-şi protejeze viaţa şi aleg să se imunizeze, să li se alăture şi cadrele didactice şi personalul nedidactic. Li s-ar putea alătura şi ar constitui exemple de urmat şi cei din învăţământul religios, din toate cultele, în special din cultul ortodox majoritar în ţara noastră, cu tineri seminarişti şi dascălii prelaţi în frunte.

Exemplul tinerilor de 16, 17, 18 ani şi cu vârste mai mari, ar trebui să fie o lecţie de urmat şi de către mulţi dintre adulţii rezervaţi în privinţa vaccinării, indiferent de categoriile de vârstă şi zonele socio-profesionale din care fac parte.

Viaţa şi sănătatea tuturor sunt esenţiale, prioritare, iar aceste lucruri trebuie conştientizate mai ales în această perioadă de pandemie!

Lecţiile bune trebuie urmate!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite