Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Lecţia cazului Roman. Puterile sunt putrede, dar România se poate salva

11
17 Dec 2021 16:10:42
Deutsche Welle

Ce ne învaţă demisia ministrului Roman? Că, deşi statul de drept agonizează în România, nu e totul pierdut. Dimpotrivă, există căi de a-l salva, dacă oamenii vor să-l salveze, se mobilizează şi acţionează inteligent.

E bine că, în alianţă cu rectorul universităţii clujene Babeş Bolyai, presa a reuşit, în cele din urmă, după războaie "seculare", să-l facă şah mat pe Florin Roman, silindu-l pe mincinosul cu cartea de "negăsit" şi "şcoli" pe care nu le-a absolvit decât în propria sa imaginaţie, să-şi dea, în fine, demisia.

Dar Roman e cea mai mică problemă a unui executiv doldora fie de plagiatori, fie de inşi cu multe probleme în CV şi în devenirea academică şi politică, dar nicio explicaţie valabilă pentru carenţe şi nedumeriri mari. În categoria lor intră, se pare, chiar premierul cu stele de general, omul lui Iohannis, "omul lui Grivco". Ca să nu mai vorbesc de ministrul de interne. Şi de cel al educaţiei.

Pare însă ca, dincolo de hoţii reali sau probabili de titluri academice sus-puşi, numai buni de şantajat de către marii gangsteri ai României cleptocrate, să existe probleme chiar şi mai mari pentru o ţară care se vrea realmente democratică, europeană şi la adăpost de suspiciunea întemeiată de a se fi retransformat rapid dintr-un stat de drept defect, într-unul mafiot.

În catacombele justiţiei

La Inspecţia Judiciară tronează din 2014 un ins ca Lucian Netejoru, despre care Emilia Şercan reliefa încă din 2018 că şi-a "plagiat aproape întreaga teză de doctorat".

Cum e, oare, posibil ca acest individ şi alţii ca el să orchestreze, "împreună cu Bogdan Mateescu", după cum scrie fostul ministru al justiţiei, Stelian Ion, un "linşaj judiciar", în speţă darea afară din magistratură a unui judecător admirabil, ca Cristi Danileţ, a cărui unică "vină" e denunţarea vulnerabilităţilor vădite ale puterii judiciare româneşti, motiv pentru care i se plătesc vechi poliţe?

Cum se poate ca presa şi întreaga suflare românească să nu protesteze la unison, astfel încât făptaşii acestui linşaj să fie traşi la răspundere? Cum de mai există Inspecţia Judiciară, o instanţă de intimidat jurişti, după ce varii asociaţii de magistraţi au cerut, pe bună dreptate, desfiinţarea ei? Îl apără pe Netejoru tabăra fostei şefe a CSM, Lia Savonea? Ce forţe oculte îl protejează şi de ce? 

Ruşini parlamentare şi naţionale

Ca şefă a Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, pesedista Laura Vicol alimentează vădit aceste suspiciuni, date fiind raporturile ei nebuloase cu lumea gangsterilor, mafia bucurându-se, parcă, în România, de-o impunitate de care beneficiază şi o senatoare cu aparente probleme psihice majore, care îşi discreditează plenar, din postura de parlamentar, şi forul legislativ, şi naţiunea pe care o reprezintă. Dacă se confirmă că Diana Şoşoacă a sechestrat o ziaristă, de fapt o echipă de jurnalişti italieni, această faptă, penală, desigur, trebuie, evident, soluţionată în instanţă, după ridicarea imuniţăţii parlamentare a vinovatei probabile. Al cărei loc numai în Senat nu e. Cum nu e locul Laurei Vicol la butoanele Comisiei Juridice.

Sau al pseudojurnaliştilor într-o presă aproape complet inadecvată, de vreme ce nu ţine cont de dezvăluirile despre voiajele Laurei Vicol "la Monaco, cu jetul privat, unde soţul său are închiriat un imobil de lux, cu toate semnele majore de întrebare care curg de aici". Or, după cum precizează un editorial al G4Media, care a făcut aceste dezvăluiri, doar Libertatea şi câteva publicaţii online au reluat subiectul. Oare de ce? Mai aflăm, tot de la G4Media că, în paralel, Nordis, firma soţului Laurei Vicol, "a inundat televiziunile şi presa cu publicitate. Să fie oare o simplă coincidenţă?"

Ţine de un elementar bun simţ să crezi că nu-i. Mai citim, sub semnătura lui Dan Tăpălagă, despre strania lipsă de apetit a presei într-un caz de interes public major: "reformele-cheie din justiţie, modificarea Codurilor Penale sau desfiinţarea Secţiei Speciale vor trece pe la Laura Vicol. Soţul ei, Răzvan Vladimir Ciorbă, are o condamnare penală definitivă pentru evaziune fiscală şi un dosar în curs la DNA, cu acuzaţii de grup infracţional organizat, fraudă cu fonduri europene şi evaziune fiscală. Ciorbă a fost chiar arestat pentru o scurtă perioadă. Cum este posibil ca aproape toată presa să tacă, să se uite în altă parte şi să nu pună în discuţie la modul serios faptul că o funcţie atât de importantă este ocupată de un politician atât de nepotrivit? Vă amintiţi cum aproape la fel s-a întâmplat cu fosta şefă DIICOT, Georgiana Hossu, numită de preşedintele Iohannis în ciuda avizului negativ de la CSM şi în ciuda faptului că soţul ei era judecat pentru corupţie? Şi atunci...subiectul aproape că n-a existat".

Corupţia în puteri şi forţa răscumpărătoare a românilor

În ce mă priveşte, am criticat în repetate rânduri atunci şi ulterior numirea Georgianei Hossu şi pe preşedintele Iohannis, conştient fiind că "jurnaliştii care au îndrăznit să scrie despre problemele acestei numiri au început apoi să fie filaţi profesionist de echipe întregi de dubioşi". Şi intuind de ce Klaus Iohannis şi-a permis asemenea numiri, dar a dat-o afară din funcţie pe nevinovata Kövesi.

România încă nu şi-a îndreptat legile justiţiei strâmbate grav de regimul Dragnea. Ca să nu se întâmple această îndreptare a fost dat afară din funcţie reformistul ex-ministru al justiţiei Stelian Ion şi aruncată în aer coaliţia PNL cu USR, spre a se readuce la timonă "ciuma roşie".

Îşi poate ţara permite şi acest nou faux-pas în ochii lumii, de a plasa la cârma legislaţiei juridice o persoană din PSD clar vulnerabilă, poate şantajabilă, chiar dacă pretinde că ar fi curată ca lacrima?

Nu pot decât să repet. E falsă iluzia, din greu alimentată de agitpropul hoţilor, că nu s-ar putea face nimic în România. Că statul e şi rămâne mafiot. Mulţi bani europeni depind de imaginea actualului executiv. Se pot face aşadar multe, în toate sferele puterilor executivă, legislativă, judecătorească şi mediatică, dacă se vrea, chiar şi în condiţiile abjecte ale reuselizării ţării. Căci pe fatalism, capotare şi fuga de luptă şi răspundere mizează mafia.

Multe depind deci de sociatetatea civilă. Dar românii trebuie să ajute activ şi energic presa independentă, câtă mai e, să-şi facă treaba. Să obţină demiterea neaveniţilor din funcţii publice şi pedepsirea lor. Cazul Roman demonstrează că se poate. Se poate însă mult mai mult.

Dacă nu vor să-şi vadă iar ţara furată, cum au capturat-o cândva comuniştii, dar de această dată fără ajutorul tancurilor sovietice, românii au dreptul şi datoria să protesteze cât mai clar, cât mai hotărât şi, la nevoie, cât mai vizibil, coerent şi susţinut, pentru a obliga puterea să fie transparentă şi corectă. Şi pentru a sili parlamentul, CSM, CNA, CCR şi alte instituţii cheie să nu fie foruri de sicofanţi şi yesmeni menite să legitimeze hoţia şi cleptocraţia ori să discrediteze România.

Petre M. Iancu - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Popescu Stela
17.12.2021, 16:52:11

Romanii și-au dorit lista de la Timișoara. Și-au dorit și legea lustrației. Mineriadele sunt dovada. Și le-au dorit dar nu le-au putut obține. Una e sa vrei, alta e sa poți. De atunci usha a rămas deschisă pentru inși suspecți de cele mai aiuritoare fapte. Clasa politica din România formată din cozi de cozi de topor. Beneficiarii democrației.

+6 (6 voturi)
Ludwig
17.12.2021, 17:22:10

iar cand PNL se aliaza cu fostul PCR rebotezat PSD, ce naiba mai e de facut?

+5 (5 voturi)
= aceeaşi mizerie
17.12.2021, 16:55:19

Eu zic autorului să nu se panicheze, fiindcă totuși, presa e liberă și funcțională în România, și e doar chestie de timp, pînă le va veni de hac tuturor impostorilor, corupților și penalilor din România. Nu cred că presa română "se uită în altă parte" (cum spunea autorul, referitor la diferite "cazuri concrete"), doar că are o "mică" problemă : e atît de extinsă și numeroasă "fauna" ce trebuie "analizată" de către presă, că nu are resursele necesare să-i ia pe toți odată...

-4 (4 voturi)
eu doar constat
17.12.2021, 17:05:09

Mai, sa fie! Este mereu bagat in fata acest Stelian Ion, care ar spune ceva, de necontestat. Si daca zice si Iancala ca a zis Stelian Ion, si asta e de necontestat. E adevarul pur, sau gol golutz. Nici una nici alta. Daca ai pretentia sa traiesti intr-o tara democratica, trebuie, nu este facultatuiv, ci trebuie sa accepti decizia majoritatii. Altfel dovedesti ca esti un fariseu. Sau in limbaj cotidian, ipocrit. Poti sa nu fii de acord cu unele pareri, dar trebuie sa accepti ca ceea ce decide majoritatea este democratic. Ce vedem in expozeul lui Iancala? Ca tot ce face actuala majoritate guvernamentala NU este democratic si ca doar ce zic niste exclusi din coalitia de guvernare, dar exclusi prin vointa majoritatii, moralmente gresit sau nu, este democratic. Ca ceea ce secreteaza Ciolosh, este numai muc si zvac si pe langa el, toti USR-istii aflati acum intr-o hibernare IT, dar in permanenta vigilenta. Si ce alta concluzie poate exista cand in spate sta USR? Salvarea Romaniei, precum scrie in titlu. Si in denumirea USR, de-altfel. Mesaj subliminal! Astia de la DW, in cap cu Petre Iancu, un pur sange precum si Radu F. Alexandru, (Un personaj infinit mai de respectat, care nu s-a vandut niciodata, dar care n-a vrut niciodata sa-si dea numele adevarat - Feldmann), uita ca lumea este in permanenta schimbare. Chiar si la ei acasa in RFG, "intangibila" Merkel a fost trimisa la pensie si a venit altul cancelar, un social democrat, care, va asigur ca nu va inghiti tot ce publica DW si, ca conseciinta (scuzati cacofonia), nici boardul DW nu va mai permite multa vreme astfel de expozee. De fapt nu e vorba de seful noului guvern, ci chiar de intregul guvern, spre deosebire de guvernele Merkel, in care nici nu s-a stiut ca in afara de Angela mai exista si altii de decizie. USR, cu toti avortonii lui 2015, in cap cu Ciolosh, nu vor mai ajunge niciodata intr-o alianta de guvernare. Ca e bine, sau nu, zau daca intereseaza. E vointa alegatorilor, deci a majoritatii. Deci, daca majoritatea romanilor vrea sa mearga pe un drum, neacceptat de DW, Petre M. Iancu etc, inseamna ca nu poti trece cu baba pe partea cealalta, daca ea nu vrea. Poate ca, chiar nu crede ca salvarea este cea sugerata de acelas Petre Iancu, sau de denumirea USR. Pentru ca il stie pe Ciolosh si ca premier in guvernul zero si in viata de toate zilele. Si il stie si Doina Cornea, cand facea de planton la domiciliul ei, ca soldat in trupele securitatii lui Ceausescu. Are si Romania parerea ei si, sigur are si dreptul sa nu creada ca altii, cand ii vor salvarea in felul lor, sunt sinceri, sau daca sunt, au si competenta necesara sa faca bine altora.

-7 (9 voturi)
eu doar constat
17.12.2021, 17:21:51

Nu ma intereseaza Florin Roman si nici Laura Vicol si nici pe DW n-ar trebui sa intereseza, daca ar fi echidistanta. Florin Roman este un infractor dovedit si, daca justitia noastra este corecta, cum doreste toata lumea, va plati pentru ce a gresit. Laura Vicol nu poate fi acuzata de nimic ilegal, asa ca toata tevatura pe seama ei este contrafacuta si inseamna o pata pe recomandarile pe care DW le va prezenta cand va dori sa mai fie angajata. Ar fi proasta sa nu cheme in instanta pe toti detractorii ei si sa-i arda de daune materiale insemnate pentru atac la imagine. Dar, e treaba ei.

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările