Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Lecţia poloneză sau de ce n-a vrut România să salveze magistratele afgane

18
23 Aug 2021 17:18:31
Deutsche Welle
Luptători talibani patrulează străzile din Kabul
Luptători talibani patrulează străzile din Kabul

România a ratat din nou ocazia să-şi demonstreze generozitatea, umanitarismul şi capacitatea de a ieşi din marginalitate.

Ca întotdeauna în istorie, România aşteaptă să vadă ce fac ceilalţi şi tot ce face este să se aşeze declarativ în spatele celor mari. Se teme să aibă iniţiative, să spună ceva sau să dea o mână de ajutor înainte să i se ceară.

Acum o săptămână, Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia pentru Justiţie au cerut Ministerului de Externe ajutor concret pentru magistraţii din Afganistan mai exact „să acorde vize în format electronic tuturor judecătorilor şi procurorilor afgani a căror viaţă este pusă în pericol”. Argumentele sunt la îndemâna oricui încearcă să facă ceva, pentru că, în ultimii 10 ani, au fost ucişi şi răniţi zeci de magistraţi, au explodat bombe în palatele de justiţie din această ţară în care Occidentul nu a putut face schimbări majore, au fost împuşcaţi pe stradă judecători şi procurori, chiar în perioada în care trupele americane şi vestice erau încă acolo.

Diplomaţia de la Bucureşti nu doar că nu a dat niciun răspuns public, dar nici măcar nu a încercat să vorbească la telefon cu magistraţii români care au cerut sprijin. În schimb, aceştia împreună cu o asociaţie de avocaţi din Polonia au convins guvernul de la Varşovia să-i scoată rapid pe cei mai vulnerabili, în speciali pe femeile care au lucrat în magistratură. Într-un interviu dat judecătorului Dragoş Călin, judecătoarea Tayeba Parsa mărturisea cu lacrimi în ochi că se aşteaptă la execuţii imediate printre colegele ei, fiindcă „talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător” şi oricum „simplul fapt de a fi judecător al statului afgan este un motiv suficient pentru ca acesta să fie ucis fără vreun proces judiciar prealabil” (Revista Forumul Judecătorilor). De fapt, execuţiile magistraţilor au început chiar înainte de căderea Kabulului, dar între timp sunt căutaţi prin case.

O parte dintre magistratele afgane, inclusiv Tayeba Parsa, se află la adăpost în Polonia, la câteva zile după iniţiativa judecătorilor şi procurorilor români, care au găsit sprijin la Varşovia. Diplomaţii de acolo s-au mişcat rapid şi au înţeles cât de gravă e situaţia magistratelor afgane, n-au aşteptat să vadă care e trendul internaţional sau dacă cineva îi va mângâia pe cap pentru ce fac.

Bucureştiul a repatriat o parte dintre românii care lucrau în Kabul sub diferite umbrele internaţionale şi odată cu ei câţiva bulgari, dar acesta nu e doar un gest normal, ci şi o datorie a statului faţă de cetăţenii săi. Dincolo de acest efort, atât de lăudat, pare cel puţin ciudat că liderii români nu au luat încă alte decizii, că preşedintele a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării abia pentru miercuri şi că până atunci tot ce face România e să fie de acord cu NATO şi Uniunea Europeană, fără să gândească vreo formula proprie de reacţie. 

Există apeluri disperate din partea femeilor instruite, care au pus umărul la dezvoltarea ţării lor, sperând la fel ca Occidentul că într-o zi şi Afganistanul se va transforma într-o ţară normală, cu oameni educaţi, cu presă liberă şi o justiţie care nu se mai face cu pistolul mitralieră pe stradă. 

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor spune că a primit „sute de cereri de ajutor” din Afganistan şi că cele mai vânate sunt femeile.

Un jurnalist de la Deutsche Welle hăituit de talibani a reuşit să scape, dar o parte din familia lui a fost ucisă sau rănită

Nimeni nu poate crede în bunele intenţii ale insurgenţilor islamişti care au pus stăpânire pe Afganistan iar liderii români, care au trimis ani de zile soldaţi acolo, ar trebui să ştie ce e pe teren şi ce urmează să se întâmple. Din 2002, peste 30.000 de militari români au participat la misiuni în Afganistan la toate nivelurile, 30 au murit şi mai mult de 200 au fost răniţi. Armata Română şi-a demonstrat loialitatea faţă de încercarea Occidentului de stabilizare şi democratizare a Afganistanului. Acum însă, liderii politici, diplomaţii şi militarii ar trebui să aibă planuri urgente şi punctuale de salvare a celor care au crezut în aceleaşi idealuri ca Vestul şi care sunt carne de tun pentru talibani.

Reacţia rapidă a Poloniei de scoatere a magistratelor din Kabul e exemplară, fiindcă orice viaţă salvată în faţa teroriştilor care au pus stăpânire pe Afganistan devine o victorie. România poate învăţa multe din acest exemplu, nu doar despre umanitarism sau generozitate, ci şi despre asumarea unor iniţiative înainte să fie prea târziu, înainte de toate reuniunile internaţionale, înainte ca răul să fie şi mai rău. 

Sabina Fati - Deutsche Welle

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Marius Dumitru
23.08.2021, 18:19:00

Sabina Fati, plătită in bani germani, vrea să inducă emoție prin care România să ia decizii iraționale impotriva propriilor cetățeni. Nu, doamna Fati, nu avem obligație să salvăm planeta. De ce să nu aducem 1 miliard de africani si asiatici in Europa? Pentru că nu așa se rezolvă, ci așa iei o problemă dintr-o parte si o duci in altă parte. Că dumneavoastră sunteti bine remunerată in euro pentru propagandă impotriva siguranței publice a cetățenilor români, e business-ul dvs - o să se lege lucrurile . Dar prostia germanilor este renumită lka acest capitol: au luat migrație musulmană și au avut din această cauză zeci de atentate cu mii de sute de victime Deci statul germani in loc să apere cetățenii germani i-a dus la moarte. ASta este deal-ul: aduceti mii si mii de refugiați afgani, că sigur vor fi talibani intre ei Cand o să avem primul atentat in Metroul din București, Sabina Fati va fi pe lista vinovaților, impreună cu USR și toti cei care storc lacrimi pentru a presa o decizie emotională ÎMPOTRIVA SIGURANȚEI CETĂȚENILOR ROMÂNI. Afganii au primit miliarde de euro și echipamente militare de 80 de miliarde ale armatei afgane. Armata n-a luptat cu talibanii, așadat afganii au ales guvernarea talibană. E simplu, să isi asume. Și Sabina Fati să ia in apartamentul ei un afgan si mai vorbim apoi de emoție și omenie.

-12 (34 voturi)
Ludwig
23.08.2021, 18:50:52

Exista la noi o criza de judecatori pe procese civile, la fel si procurori in unele locuri. Eu zic ca se putea da macar pentru femeile magistrat de acolo azil politic rapid...Asa vor fi omorate si singura lege va fi Sharia interpretata dupa bunul plac al barbosilor in slapi...

+14 (20 voturi)
Alexe Radu
23.08.2021, 23:22:28

Foarte bun comentariul tau Marius Dumitru ! Pentru Sabina Fati , tot dispretul !

-15 (19 voturi)
iosif kiszely
23.08.2021, 22:20:33

Stau si ma intreb unde este umanismul si loialitaeae fata de cei cu care ai lucrat? Armata romana in timpul misiuni din Afganistan a aut ajutoare pentru diferite actiuni a unor cetateni afgani, care in prezent sunt intr-un mare pericol, dar noi am preferat sa plecam (foarte curajosi) singuri uitand de cei care la un momentan au sarit in ajutorul nostru. Aseara am vazut ca in Ungaria (tara care este impotriva sa primeasca refugiati) a sosit primul avion cu cei care au ajutat armata ungara in afganistan. Refugiati in numar de 98, ce au fost extrasi de catre militari maghiar din acea zona.

-5 (17 voturi)
Marcel Cristea
23.08.2021, 23:46:14

In other word it's always lose-lose for Romania. No, Romania doesn't owe Afghanistan anything, it's the other way around, genius.

-13 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările