Lecţie de legalitate pentru ministrul Justiţiei: „Ameninţarea jurnaliştilor cu retragerea acreditărilor este ilegală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) îi reaminteşte ministrului Justiţiei, într-o poziţie publicată marţi, că ameninţarea jurnaliştilor cu retragerea acreditărilor de presă este ilegală.

Potrivit hotnews.ro, poziţia CJI vine la o zi după ce Tudorel Toader le-a transmis jurnaliştilor că le-ar putea respinge cererile de reacreditare la ministerul Justiţiei pentru anul 2019. 

Retragerea acreditărilor este ilegală

Centrul pentru Jurnalism Independent îi reaminteşte Ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, că ameninţarea jurnaliştilor cu retragerea acreditărilor este ilegală.

La finalul întâlnirii de luni, 4 martie, de auto-evaluare a activităţii, dl. Tudorel Toader le-a replicat jurnaliştilor care au vrut să îi pună întrebări: “Deci, vă promit următorul lucru: am pe masă solicitările de reacreditare pentru 2019. În măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi proceda şi eu în consecinţă. Vă rog, aşadar…”

Autorităţile sunt obligate “să nu refuze sau să nu retragă acreditarea unui ziarist decât numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii instituţiei sau autorităţii publice respective şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist”, potrivit Normei metodologice de aplicare a legii liberului acces la informaţiile de interes public.

Astfel de ameninţări sunt inacceptabile şi limitează dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor. Din poziţia sa de funcţionar public şi persoană chemată să apere respectarea legilor ţării şi a drepturilor omului, în general, domnul Ministru trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să se abţină de la astfel de afirmaţii care dăunează atât imaginii sale, precum şi instituţiei pe care o conduce.

Este datoria profesională a jurnaliştilor să pună întrebări, aşa cum este datoria autorităţilor publice să răspundă la ele. Ambele profesii sunt legate de exercitarea unui mandat public şi trebuie să funcţioneze în interes public.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite