Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Legea bormaşinii. Ce amenzi primesc „recidiviştii“ care nu respectă programul de linişte

9
28 Feb 2021 12:26:27
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstocl
FOTO Shutterstocl

Amenzile pentru organizarea de petreceri şi tulburarea liniştii în apropierea locuinţelor au crescut de câteva ori, în timp ce repetarea actelor de deranjare a liniştii locatarilor, prin zgomote, larmă, muzică sau petreceri, va fi sancţionată inclusiv cu muncă în folosul comunităţii.

Noua lege, care a intrat deja în vigoare prevede că tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă: – Amenda este menţinută, ca şi acum, între 200 – 1.000 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 500 – 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
 
Tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora:
 
– Amenda este menţinută, ca şi acum, între 500 – 1.500 lei, dar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 2.000 – 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
 
Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban:
 
– Amenda creşte la 2.000 – 3.000 lei (faţă de 500 – 1.500 lei, până acum), iar repetarea faptei, în interval de 24 de ore, va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 3.000 – 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.
 
Autorii modificărilor legislative arată că, deşi amenda va fi în continuare instrumentul principal de restabilire a ordinii publice, ”este necesar să existe un mecanism care să descurajeze repetarea unor astfel de fapte antisociale”.
 
Astfel, când aplicarea amenzii nu este suficientă pentru a determina încetarea acţiunilor ilegale, poliţistul va putea înainta instanţei procesul verbal de constatare a contravenţiei, pentru care legea va prevedea sancţiunea, alternativă la amendă, de prestare de muncă în folosul comunităţii.
 
Proiectul de lege elimină însă sancţionarea contravenţională a persoanei care nu prezintă un act de identitate la solicitarea poliţistului. În schimb, este majorată amenda, de la 100-500 lei la 500-1.500 lei, pentru ”refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
 
De asemenea, amenda creşte de la 200-1.000 lei la 500-1.500 lei pentru săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Pano
28.02.2021, 12:55:13

Eu cred ca ar trebui totusi acordata o forma de clementa. Dupa muzica populara (y compris manele), sunetul de bormasina este deja parte din patrimoniul cultural sonor al romanului. Putin respect.

+4 (6 voturi)
High Hopes
28.02.2021, 13:45:57

Tulburarea liniștii publice între 13:00-14:00? Asta mergea în vremurile în care ziua erau acasă doar pensionarii. În prezent, de peste un an, în apartamentele românilor se face Work From Home și School On Line. Se gândește vreun primar sau vreun polițian local la noua realitate? Azi, între 13:00-14:00 este oră de masă, nu de somn...

+3 (5 voturi)
nea Ilie de la sculărie
28.02.2021, 14:15:54

Legea asta e facuta cu picioarele. 22-08 inseamna ca ala poate sa iti dea cu bormasina zilnic pana la ora 10 noapte. Ca vrei sa stai si cu linistit, sa citesti, sa vezi un film, sa asculti o muzica in surdina.. degeaba, ala are voie sa darame pana la 10 noaptea. Ce panarama de lege e asta ma? Da, stiu legea e veche dar asta nu insemna ca nu a gandita de imbecili.

+3 (3 voturi)
apatru apatru as usual
28.02.2021, 14:21:17

NEa Ilie inainte de a spune ca e gandita de imbecili incer sa iti spun un lucru pe care cred ca si tu il stii:) La noivel de EU romanistan face parte din EU :) exista o directiva a zgomotului unde se specifica cele scrise in articol. Directiva e de urmat din 2016 din cate stiu eu :) deci romanistanul a avut parte de 5 ani de clementa ca sa armonizeze directiva in legile sale. Directiva e clara. eu afirm cu "tarie" e nevoie de ea in forma aceasta altfel la expunerea prelunigtla peste 62 dB A in timp va produce neplaceri si calitative si cantitative.Desigur cei ce sant surzi :) lor le este egal:)

nea Ilie de la sculărie
28.02.2021, 14:40:03

ai un link catre acea directiv? am gasit ceva dar mai vechi Mi se par absurd ca poti avea santier activ pana la ora 22, cu atat mai mult in perioada asta in care multi lucram de acasa. Si daca nu era pandemia tot ar fi putut da nastere unor situatii grotesti: ajungi acasa la 6-7 si teoretic iti mai poate urla o bormasina in cap inca 3 ore. Ba, perioada de odihnita nu inseamna neaparat sa dormi! Relaxare inseamna sa petrec timp cu familia, sa vad un film, un meci, sa ascult o muzica, sa imi culegi gandurile. Vecinul de sub mine a spart pereti din septembrie pana in decembrie iar muncitorii lucrau incepand cu ora 17 (!), deci pe timpul zilei era liniste si pace, cum terminam munca, inchideam laptop-ul si dadeam drumul la ceva pe Netflix, incepea demolarea. Acum ca nu mai are hol, spargand perete bucatariei, tot mirosul de mancare va ajunge direct pe scara blocului. Boala romanului care sta in 50mp si vrea confort de 80 mp, sa faca hora in bucatarie.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările