Legea care permite vânarea cormoranului mare, promulgată. Petre Daea: Azi, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care modifică Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic din 2006, permiţând vânarea cormoranului mare, specie dăunătoare pentru populaţia piscicolă.

Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, un intens promotor al acestei modificări, i-a felicitat pe parlamentari şi pe preşedinte pentru votarea şi promulgarea legii: „Iată că timpul mi-a dat dreptate”.

În forma legii promulgate de preşedinte, este stabilită perioada de vânătoare pentru cormoranul mare între 1 septembrie şi 28 februarie.

De asemenea, sunt stabilite sume de despăgubire, pentru fapte ilicite, în perioada când vânătoarea este permisă (80 de euro) şi în perioade în care vânătoarea este interzisă (270 de euro).

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, includerea cormoranului mare în lista de specii a căror vânătoare este permisă ar duce la "crearea unui echilibru stabil între populaţiile de cormorani mari şi sectorul pescăresc".

Anterior acestor prevederi, vânătoarea cormoranului mare era interzisă, iar amenda era de 200 de euro.

Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, este cunoscut drept un aprig militant al dreptului de vâna cormorani, motivând că sunt o specie foarte dăunătoare pentru populaţia piscicolă. El i-a felicitat pe parlamentarii care au votat legea şi pe preşedintele Iohannis că a promulgat-o, spunând că „sectorul piscicol a fost mereu afectat de această pasăre ihtiofagă”.

„Este o împlinire a unei dorinţe care a izvorât dintr-o necesitate”, a comentat Petre Daea pentru digi24.ro.

El a mai arătat că era la curent cu iniţiativa legislativă de modificare a legii, care este unh demers mai vechi, pentru care el a militat pe vremea când era ministrul Agriculturii.

„Iată că timpul mi-a dat dreptate”, a comentat Petre Daea.

Potrivit fostului ministru, populaţia de cormorani mari este estimată la 100.000 de exemplare, iar pentru a păstra un echilibru cu natura ar trebui să fie de zece ori mai mică.

Pagubele pe care aceste păsări le provoacă peştilor, indiferent dacă e vorba de crescătorii sau ape naturale, sunt imense: un cormoran mare mănâncă circa 250 kg de peşte pe an, a mai precizat Daea.

„Azi, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii”, a calculat Petre Daea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite