Legea care dă Poliţiei super-puteri, atacată la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea a fost atacată la CCR după un demers al APADOR-CH
Legea a fost atacată la CCR după un demers al APADOR-CH

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională articolul din Legea poliţiei care legiferează privarea de libertate pe durată nedeterminată după o solicităre venită din partea APADOR-CH. Mai exact,  art. 31 al. 1 lit. b şi art. 36-40 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, prevăd că o persoană poate fi condusă administrativ la secţia de poliţie şi ţinută acolo pe o durată nedeterminată.

„Conducerea unei persoane la sediul poliţiei este o măsură administrativă care poate fi dispusă de poliţist în anumite cazuri (conduită violentă/agresivă, pregătirea sau comiterea unei fapte ilegale, probleme privind stabilirea identităţii etc.). Deşi se deosebeşte de arest sau reţinere, conducerea administrativă este tot o privare de libertate şi de aceea ea a căpătat garanţii suplimentare, de respectare a drepturilor persoanei conduse, prin modificările aduse la lege în 2019”, se arată într-un comunicat al APADOR-CH.

În timpul dezbaterilor pe marginea modificării Legii 218/2002, APADOR-CH a formulat câteva amendamente acceptate de Ministerul Afacerilor Interne, iar printre modificări s-a numărat şi scurtarea perioadei de conducere de la maximum 24 de ore, cât era în legea veche, la 8/12 ore. Legea a fost, însă, modificată la Camera Deputaţilor, unde a fost eliminat complet termenul maxim de 8/12 ore şi astfel a rezultat o lege prin care poliţia a primit dreptul de a ţine oamenii la secţie pe perioade nedefinite.  

La 10 martie 2020 APADOR-CH a adresat un apel atât parlamentarilor, să modifice legea, cât şi Avocatului Poporului, să semnaleze neconstituţionalitatea legii la CCR. Deşi ne-a răspuns prin poştă la solicitare, nu prin email, în aceste vremuri pandemice, apreciem totuşi decizia Avocatului poporului de a da curs solicitării APADOR-CH şi vom continua să urmărim subiectul, formulând un amicus curiae la CCR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite