Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Legea privind Secţia specială de investigare a magistraţilor a fost trimisă la reexaminare în Parlament de preşedintele Iohannis

6
19 Apr 2019 16:18:23
Autor: Laurenţiu Sirbu
Gheorghe Stan - Adina Florea - declaraţie de presă / FOTO Inquam Photos / George Călin / 28 feb 2019
Gheorghe Stan - Adina Florea - declaraţie de presă / FOTO Inquam Photos / George Călin / 28 feb 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului la reexaminare legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă privind operaţionalizare Secţiei speciale de investigare a magistraţilor, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Argumentaţia preşedintelui se bazează pe faptul că această structură de parchet a fost dur criticată de Comisia Europeană, de Comisia de la Veneţia şi de GRECO, care au cerut desfiinţarea acestei Secţii, arătând că respectivele recomandări şi rapoarte nu pot fi ignorate de Parlamentul României.

”În ceea ce priveşte Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, atât prin ultimul raport MCV, cât şi prin opiniile Comisiei de la Veneţia pronunţate cu privire la modificările aduse legilor justiţiei, au fost formulate ample observaţii ce privesc înfiinţarea, dar şi modul de funcţionare al acestei secţii. Or, prin prisma dispoziţiilor art. 148 alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora „Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alin. (2)”, considerăm că aceste documente ale organismelor europene, inclusiv rapoartele GRECO, nu pot fi ignorate de Parlamentul României”, subliniază Klaus Iohannis în cererea de reexaminare.

Preşedintele a invocat două decizii ale Curţii Constituţionale prin care s-a statuat că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România este obligată să respecte deciziile şi recomandările europene, scrie g4media.

Pe 13 martie, Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că ordonanţa de urgenţă privind operaţionalizarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor nu încalcă legea fundamentală, respingând astfel criticile PNL şi USR. 

Înfiinţarea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor a fost făcută în 2017, prin modificarea legii privind organizarea judiciară, una dintre legile justiţiei. Atacată la Curtea Constituţională, noua prevedere a primit undă verde în ianuarie 2018. După ce legea a întrat în vigoare, în iulie 2018, Guvernul a adoptat, în octombrie, o Ordonanţă de Urgenţă prin care a fost operaţionalizată secţia specială în cadrul Parchetului General care va ancheta cauzele cu magistraţi (detalii aici). Ordonanţa de urgenţă a fost apoi adoptată şi de Parlament, iar PNL şi USR au atacat legea la Curtea Constituţională în decembrie 2018.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

M Costi
19.04.2019, 16:32:22

Primul frânar al tarii isi face inca o data ...numarul , desi CCR a decis ca legea este constitutionala... !

-2 (4 voturi)
Sorin Barbul
19.04.2019, 19:42:58

Nu, încearcă doar să curețe jegul numit Inspecția Judiciară.

-1 (1 vot)
M Costi
19.04.2019, 19:50:15

Nea Barbut , iar bati câmpii , Inspectia Judiciara e una iar Sectia speciala de investigare a magistraţilor e alta !

Tomescu Tom
19.04.2019, 17:23:34

Magistratii de la CCR , ca sa nu vina peste ei celebra SS de invetigare a magistratilor, au concluzionat ca este ....constitutionala !!! Dehh... te pui cu bratul cel lung al partidului ??? :))))

+1 (3 voturi)
Alexandru Preda
19.04.2019, 18:35:29

Magistrații nu trebuie lăsați de capul lor. Nici măcar ei nu sunt mai presus de lege. Comisia este binevenita, trebuie însă chibzuita cu răspundere componenta acesteia.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările