Legile care îl fac responsabil pe primarul Piedone de tragedia de la Clubul Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiul de la Clubul Colectiv, care a ucis 32 de tineri, ar fi putut fi prevenit dacă Primăria Sectorului 4 şi-ar fi exercitat atribuţiile prevăzute de lege. Patronii clubului sunt acuzaţi oficial de omor din culpă şi vătămare din culpă. Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea au fost duşi luni pe sus în faţa anchetatorilor.

Acţionarii Clubului Colectiv Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea au fost audiaţi, luni, timp de mai multe ore. Pe seară, cei trei au fost scoşi încătuşaţi din sediul Parchetului General după ce au fost puşi sub acuzare.
Anchetatorii au renunţat la acuzaţiile iniţiale de omor calificat şi distrugere calificată. Cercetările vizează acum doar infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, fapte pedepsite de lege mult mai blând.

Astfel, pentru omor calificat, vinovaţii riscă 25 de ani de închisoare, în timp ce pentru omor din culpă pedeapsa este de maximum 10 ani şi 6 luni. În plus, infracţiunea de distrugere calificată, la care s-a renunţat, este pedepsită cu până la 12 ani de închisoare. În schimb, pentru noua acuzaţie de vătămare corporală vinovaţii nu riscă mai mult de 4 ani de închisoare.

La audieri, Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea, au susţinut aceeaşi variantă: că funcţionau legal şi că întreaga responsabilitate pentru organizarea concertului, inclusiv pentru spectacolul pirotehnic ar aparţine de fapt managerilor trupei rock. Cei trei vor trebui să explice în zilele următoare cum s-a ajuns la tragedia în care şi-au pierdut viaţa 31 de tineri, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pornind de la închirierea halei Pionierul, până la amenajările făcute cu materiale necorespunzătoare şi lipsa unor avize importante, cum este cel de la pompieri.

Povestiri din Clubul Groazei

Buretele s-a aprins instantaneu de la scântei, flăcările cuprinzând totul în doar 10 secunde, după cum au declarat martorii audiaţi ieri. „Eu am scăpat pentru că eram lângă uşa, când 500 de oameni vor să iasă în acelaşi timp, era şi un prag la uşă, s-a făcut buluceală la uşă şi s-au călcat în picioare“, povestea unul dintre tinerii care s-au aflat în club în seara dezastrului.

Anchetatorii au mers, luni, în toate spitalele în care sunt internate persoanele rănite în incendiu, pentru a vedea care dintre acestea pot relata ce s-a întâmplat vineri seară în Colectiv.

Vizaţi de anchetă nu sunt doar patronii clubului, dar şi cei care au autorizat localul să funcţioneaze. De aceea, tot luni procurorii au ridicat mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Amenajări fără autorizaţie de construire

Procedura prin care clubul Colectiv a fost autorizat de primărie ridică numeroase semne de întrebare. În „viaţa reală“, această procedură e complicată, iar birocraţia nu face decât să complice şi mai mult lucrurile. În cazul clubului Colectiv funcţionarii primarului Piedone au eliberat avizele cu ochii închişi şi pe bandă rulantă. Mai mult, au sărit peste etape importante, cum ar fi obţinerea autorizaţiei de construire pentru modificările aduse halei închiriate de la Pionierul şi avizul de la pompieri. Lipsă de la dosar a fost şi autorizaţia de mediu, administratorii Colectiv declarând în fals că localul deţine doar 80 de locuri. La capacitatea de peste 100 de locuri, aceştia ar fi fost obligaţi să obţină acest aviz.

„Amenajările halei închiriate de club aveau nevoie de autorizaţie de construcţie. Mai întâi, se scoate certificatul de urbanism, care trebuie să aibă toate avizele, inclusiv de la Inspectorarul de Stat în Construcţii şi Pompieri. Apoi se obţine autorizaţia de construire şi se fac modificările“, a declarat, pentru „Adevărul“, Dorin Lulea, specialist în construcţii.

Piedone a dat avizele la foc automat

Funcţionarii Primăriei sectorului 4 au închis ochii şi mai departe. La 6 noiembrie 2014, împuternicitul SC Colectiv SRL, Paul Cătălin Gancea a depus cereri pentru eliberarea atât a acordului de funcţionare, cât şi a autorizaţiei de funcţionare. În ultimul document, acesta a declarat în fals că firma deţine acord de funcţionare, cu toate că cererea pentru acesta fusese depusă chiar atunci. Nimeni nu a sesizat falsul grosolan, iar pe 14 ianuarie 2014, primarul Piedone i-a eliberat ambele documente.

În practică, acest lucru este imposibil. Asta pentru că, după eliberarea acordului de funcţionare, Primăria este obligată să verifice îndeplinirea tuturor condiţiilor legale, ceea ce nu se poate face într-o zi.

„Termenul legal este de o lună. Nu ştiu niciun caz în care azi îi dă acordul de funcţionare şi tot astăzi să-i dea şi autorizaţia finală. Poliţiştii locali care au făcut verificări mai târziu sunt total incompetenţi. Ei trec o dată pe lună sau la două luni să-şi ia şpaga şi pleacă mai departe“, a mai spus Dorin Lulea.

Cine răspunde de „bubele“ din capul Colectiv

Deşi primarul sectorului 4, Cristian Piedone, s-a grăbit să declare că avizele de funcţionare ale clubului Colectiv au fost date în baza declaraţiilor pe proprie răspundere ale adminstratorilor că localul îndeplineşte condiţiile legale de funcţionare, întreaga responsabilitate se află în curtea sa.

Avocata Claudia Postelnicescu a declarat că Primăria sectorului 4 avea obligaţia de a verifica legalitatea funcţionării.

Conform Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, „administrează, în condiţiile legii, bunurile proprietate publică sau privată a municipiului, de pe raza sectorului, pe baza Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti“.
Mai mult, în Hotărârea privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al primarului sectorului 4, se precizează clar că Direcţia de Avizări şi Autorizări verifică în teren solicitările de avize, certificatele de urbanism şi autorizaţiile de construire, urmăreşte realizarea lucrărilor de construcţii autorizate, verifică respectarea parametrilor tehnici stabiliţi de autorizaţiile de construcţie, verifică în teren starea imobilelor, înainte emiterii autorizaţiilor de construcţie etc.

Cum trebuia dotat clubul împotriva incendiilor

În noaptea tragediei, în clubul Colectiv s-au înghesuit circa 500 de persoane, cu mult peste capacitatea declarată în fals la primărie de către patroni, de 80 de locuri. La o astfel de capacitate, clubul ar fi trebuit să dispună de cel puţin şase căi de evacuare, în lăţime de minumum 80 de centimetri şi semnalizate cu firme luminoase pe care să fie afişat cuvântul „Ieşire”, susţin specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

De asemenea, era obligatorie o reţea de stropitori pe tavan cu senzori de fum care să pornească automat în momentul declanşării unui incendiu. Localul mai trebuia dotat cu extinctoare la vedere şi o cale alternativă de evacuare a fumului. În schimb, la Colectiv pereţii erau capitonaţi cu burete fonic de calitate proastă, iar tavanul placat cu paleţi de lemn uscat şi vopsiţi cu vopsea lavabilă. Doar două extinctoare de mici dimensiuni au găsit anchetatorii la faţa locului şi o singură cale de ieşire. Nici măcar toaletele nu erau prevăzute cu ferestre.

ISU avea mâinile legate

Ovidiu Chirca, purtător de cuvânt ISU, a explicat pentru „Adevărul“, că aceste norme de siguranţă trebuie prevăzute încă din stadiul de proiectare a unei clădiri, respectate cu sfinţenie de constructori şi verificate la recepţia lucrării. Este momentul în care pompierii decid dacă acordă avizul, necesar obţinerii autorizaţiei de funcţionare a unui spaţiu cu aflux de persoane. În plus, „ISU face periodic controale şi dacă se constată că nu se respectă normele se dau amenzi“, a completat purtătorul de cuvânt.

Până în acest an, amenzile erau derizorii, iar patronii le râdeau în nas inspectorilor. Legea privind securitatea la incendiu s-a modificat însă recent. Cuantumul amenzilor a crescut de 10 ori şi, cel mai important, ISU are posibilitatea de a opri activitatea agentului economic, în cazul unor nereguli grave.

Legea care atrage răspunderea directă a primarului Piedone

Surse judiciare au precizat, pentru ”Adevărul”, că primarul Piedone nu poate fi absolvit de orice responsabilitate prin simplul fapt că are acoperire în hârtii. Un procuror care a anchetat numeroase astfel de cazuri ne-a declarat că răspunerea edilului rezidă în legea 307 din 12 iulie 2006, privind apărarea împotriva incendiilor.

Astfel, la articolul 14, se prevede: „Primarul are următoarele obligaţii principale:”, iar la litera d) scrie: „Asigură controlul respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul adunărilor sau al manifestărilor publice“. De asemenea, la litera f) se precizează că primarul „dispune verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite prin avizele, autorizaţiile şi acordurile pe care le emite“. Nerespectarea de către primar a celor două alienate reprezintă contravenţie şi atrage amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000, dacă faptele nu întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni.

Aceeaşi lege, prin articolul 43, fixează şi baza legală pentru tragerea la răspundere penală: „Încălcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage răspunderea disciplinară, contravenţională, materială, civilă sau penală, după caz“.
Cu alte cuvinte, chiar dacă proprietarii clubului s-au angajat pe proprie răspundere să respecte condiţiile menţionate în avizele primite de la Primărie, era în sarcina primarului să verifice dacă acestea chiar sunt respectate, cel puţin pe cele referitoare la siguranţa contra incendiilor. Liviu Avram

Controale în Centrul Vechi

Primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Marin a declarat, luni, că au început deja controale în cluburile din Bucureşti, după incendiul din Clubul Colectiv, în care au murit 31 de oameni şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi.
Ştefănel Marin a spus că Primăria Capitalei nu deţine o centralizare a cluburilor din Bucureşti, precizând că în legislaţie acestea sunt denumite societăţi comerciale şi pot avea înregistrate domenii variate, care să le permită chiar şi organizarea unor petreceri.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Patronul de la Expirat anunţă închiderea clubului: Am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Nu mai pot să-mi asum vieţi

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite