Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Liber la recidivă pentru şoferii agresivi

16
16 Jul 2019 20:04:58
Autor: Valentin Bolocan
Şi vitezomanii cu dreptul de a coduce suspendat vor putea intra mai repede în posesia permisului de conducere
Şi vitezomanii cu dreptul de a coduce suspendat vor putea intra mai repede în posesia permisului de conducere

O recentă modificare legislativă care le dă liber la recidivă şoferilor indisciplinaţi în trafic va intra în vigoare mâine, după ce luni a fost publicată în Monitorul Oficial. Noua reglementare prevede eliminarea a două condiţii pe care trebuie să le îndeplinească şoferii indisciplinaţi cu permisul suspendat, care doresc să recapete mai rapid dreptul de a conduce maşina.

Mai exact, spre deosebire de situaţia actuală, şoferi care au rămas fără permis vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce chiar dacă sunt recidivişti şi au mai beneficiat de măsura reducerii suspendării în ultimii trei ani sau au mai avut permisul suspendat în ultimii doi ani.
În prezend şoferii cu permisul suspendat pentru o perioadă de 30, 60, sau 90 de zile pot cere şefului poliţiei rutiere judeţene sau a municipiului Bucureşti reducerea cu 30 de zile a pedepsei numai dacă nu sunt în cele două  situaţii de recidivă şi numai după trecerea examenului teoretic  de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie. De joi, o singură categorie de şoferi indisciplinaţi, cea a începătorilor cu o vechime de sub un an, va mai avea interdicţia de a solicita clemenţa şefului poliţiei rutiere judeţene sau a minicipiului Bucureşti. 
 
Vitezomanii nu au interdicţie
 
Scandalos este că noua reglementare prevede că această reducere a pedepsei se poate da chiar şi în cazul în care şoferul a fost sancţionat pentru depăşirea cu 70 de kilometri pe oră a vitezei maxime admise „pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus”. Cu alte cuvinte, un şofer care a condus cu 120 de kilometri pe oră în localitate (unde viteza maximă este de 50 de kilometri pe oră) va putea beneficia de mâine de clemenţa legii. În aceeaşi situaţie se vor afla şi şoferii care depăşesc nebuneşte viteza legală cu peste 70 de kilometri pe oră, dar au fost prinşi săvârşind această contravenţie o singură dată într-un an. 
 
Se încurajează atitudinea deviantă
 
Ionel Simionca, psiholog, vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ consideră că o astfel de modificare legislativă este împotriva trendului european de creştere a pedepselor în cazul unor contravenţii în domeniul rutier şi amplifică pericolul pe şosele.
 
Toate studiile spun că mai mult de 95 % din şoferi se temperază când amenzile sau alte pedepse complementare sunt majorate. O astfel de relaxare a legislaţiei este inexplicabilă
Ionel Simionca
psiholog
 
„Este de înţeles cum luăm astfel de decizii în contextul în care suntem în fruntea clasamentului european al victimelor accidentelor rutiere. În plus cu această reglementare suntem total împotriva valului de măsuri luate în UE. În Occident, de exemplu, şoferii trebuie să fie mult mai atenţi pentru că perioada de valabilitate a punctelor de penalizare a fost extinsă la doi ani, iar noi am rămas tot la şase luni. Dacă dăm portiţe de scăpare pentru recidiviştii din domeniu încurajăm, practic, atitudinea agresivă pe şosele. Din contră, numai prin creşterea pedepselor putem educa şoferii cu un comportament deviant. Asta pentru că toate studiile spun că mai mult de 95 la sută dintre şoferi se temperază când amenzile sau alte pedepse complementare sunt majorate. Din acest motiv pentru mine o astfel de relaxare a legislaţiei este inexplicabilă, ca să fiu blând”, a precizat Ionel Simionca.   
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

un motan intransigent
16.07.2019, 20:40:55

legislativul nostru nu e compus din persoane potrivite cu locul, rolul si importanta unui parlament. Daca acceptam ideea ca sunt alesii nostri, nu avem ce le/ne reprosa. Asta am ales, asta avem. Ce-ar fi de facut? Nimic! Vom da vina pe soarta si asta e!

+11 (11 voturi)
mossss ion roata
16.07.2019, 20:49:37

Aici e clar o chestie dedicata strict alesilor poporului roman, care evident sunt si mari soferi amatori, ba unii chiar profesionisti. Sa cer eu sau dvs., cu permisul suspendat, "clementa" sefului Politiei Rutiere judetene sau a Municipiului Bucuresti, sa vedeti de ce "clementa" avem parte! Altceva se intampla insa daca solicitarea o face parlamentarul X sau Y. Este clar ca aceasta "portita" legislativa a fost adoptata cu unanimitate in Parlament si promulgata pe repede inainte de presedinte, care insa taraganeaza - el stie de ce - promulgarea altor legi, reparatorii, cum este cea destinata imbunatatirii putinei vieti de care se mai bucura detinutii politici, de exemplu.

+14 (14 voturi)
plaza ro
16.07.2019, 22:06:09

Comentariu considerat abuziv.

OmTacut
16.07.2019, 22:57:41

Soferii romani sunt cele mai mari catastrofe pe drumurile din Romania si UE provocând cel mai mare număr de accidente rutiere mortale.

+6 (10 voturi)
Radu Alexe
17.07.2019, 00:41:27

Cine au fost initiatorii legii sau complicii la crimele de pe sosele ? Doi indivizi , de la PSD normal ... : VLASE PETRU GABRIEL si DUNAVA COSTEL NECULAI ! A uitat gazetarul sa-i mentioneze , din ce motive....

+12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (16)