Liber la vânătoarea la urs. În ce condiţii pot fi ucise animalele agresive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Mediului a găsit ac de cojocul urşilor agresivi
Ministerul Mediului a găsit ac de cojocul urşilor agresivi

Urşii care intră pe teritoriul localităţilor vor putea fi îndepărtaţi, tranchilizaţi şi relocaţi sau chiar ucişi după aprobarea unei Ordonanţa de Urgenţă care prevede intervenţia în cazul atacurilor unor astfel de animale. Activiştii de mediu spun că vom asista la un carnagiu. În acelaşi timp, tot mai mulţi români sunt atacaţi de urşi agresivi ziua în amiaza mare

Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă care prevede intervenţia în cazul atacurilor urşilor, dar problema pare departe de a fi rezolvată. Potrivit ordonanţei, intervenţia în cazul urşilor care ajung în intravilanul localităţilor se va face „gradual”, dar organizaţiile de protecţia mediului susţin că noua reglementare va duce la executarea imediată a sute de urşi nevinovaţi. Unele voci mai susţin că reglementarea a apărut din motive total diferite de cele oficiale. 

Guvernul a luat această decizie în urma atacurilor tot mai dese ale urşilor „urbanizaţi” care se înregistrează în multe zone din ţară. „Conform legii, Jandarmeria ar trebui să se ocupe de aceste cazuri, dar din câte se vede a lucrat total ineficient. Am văzut localităţi unde din cauza urşilor nu se mai poate merge pe stradă. Situaţia nu mai poate trena. Conform legislaţiei de până acum, relocările unor urşi agresivi, de exemplu, durau şi câteva luni. Din diverse motive, de la dosare neîntocmite cum trebuie, la lipsa unor aprobări de la Academia Română”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a susţinut că sunt necesare măsuri imediate.

După adoptarea Ordonanţei, ministrul Mediului a explicat şi modul în care autorităţile locale vor interveni în cazul unor urşi agresivi. „Primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanţele locale, analizând expertiza profesională şi gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul”, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, după adoptarea actului normativ.

OUG prevede că „intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual”. Astfel, în primă fază se va încerca îndepărtarea animalului prin diverse mijloace. În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenţie procedează la intervenţia prin tranchilizare şi relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar. Însă, dacă ursul pune în pericol siguranţa cetăţenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenţie acesta va putea fi ucis.

Echipa de intervenţie este condusă de primar/viceprimar şi este formată din jandarm, vânător şi medic veterinar.

„Există şi situaţii în care se va recurge direct la împuşcare dacă te-ai trezit cu ursul în casă. Acestea sunt situaţiile de excepţie. În restul cazurilor intervenim prin alungare, respectiv prin relocare. Decizia nu se ia la întâmplare. Nu cred că îşi asumă cineva ca la încheierea procesului-verbal să scrie altceva decât ce a văzut acolo”, a declarat secretarul de stat din ministerul Mediului, Robert-Eugen Szep.

10.000 de lei, amenda pentru cei care se opun

De asemenea, proiectul prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenţiei imediate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională între 7.000 şi 10.000 de lei”. Ordonanţa prevede că pot fi împuşcate şi ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost. Ministrul Mediului spune că Ordonanţa „descentralizează” procedura de intervenţie. „Actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să îşi poată apăra comunitatea de pericol în condiţiile legii, fără frică”, a scris ministrul Mediului, pe Facebook.

„Sigur, urşii sau mistreţii ne şicanează de când lumea. Mai există unele atacuri, dar acum problema a fost hiperbolizată pentru că cineva a avut interesul să se dea liber vânătorii la urs. Toată campania asta cusută cu aţă albă s-a realizat ca să facă unii bani“ Alfred Bulai  sociolog

După ce ursul este împuşcat, blana şi craniul exemplarului ucis se predau Gărzilor forestiere, rămân în proprietatea statului, iar carcasa exemplarului extras prin împuşcare revine gestionarului care a efectuat extragerea, adică fondurilor de vânătoare.

O acţiunde de Ev Mediu 

Organizaţia de protecţia mediului Agent Green a transmis, după adoptarea documentului, că reglementarea va duce la un adevărat măcel. Organizaţia a lansat o petiţie şi anunţă că va lupta pe toate căile legale pentru a opri actul normativ. În plus, activistul de mediu Gabriel Păun, preşedintele „Agent Green”, afirmă că reglementarea care le permite vânătorilor să împuşte urşii-problemă arată ca „o acţiunde de Ev Mediu”, menită să ardă etapele normale pe care autorităţile trebuie să le aibă în vedere în demersul protejării atât a animalelor, cât şi a vieţilor omeneşti. Activistul mai spune că şi tactica Jandarmeriei în astfel de cazuri a fost greşită. „Armele neletale cu gloanţe de cauciuc ar fi fost un prim pas. Nu cu vuvuzele şi cu girofaruri înlături urşii, cum procedează acum jandarmii şi-şi pun viaţa în pericol. O puşcă cu gloanţe de cauciuc ar face ursul să se gândească dacă să se mai întoarcă în acelaşi loc”, a comentat Gabriel Păun.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite