Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Libertatea religioasă şi imigranţii

19
14 Sep 2016 09:33:06
Radu Preda

Chiar dacă, în aceste zile, la Berlin, dezbaterile în jurul formelor de aplicare a dreptului la exprimarea credinţei sau convingerii sunt mult mai complexe, chestiunea imigranţilor de dată recentă domină cumva atmosfera.

Parlamentari din Europa, Asia, cele trei Americi (de Nord, Centrală şi Latină), Orientul Apropiat şi Africa – reuniţi în International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief (IPPFoRB) – s-au întâlnit în capitala germană la invitaţia fracţiunii CDU/CSU din Bundestag şi a Fundaţiei Konrad Adenauer. Am privilegiul de a urmări la faţa locului intervenţiile, multe dintre aspectele ridicate fiind şi din perspectiva unei ţări trecute prin comunism încă relevante sau chiar, unele, mai mult decât atât.

Confruntarea europenilor cu un val de imigranţi fără precedent, prin număr şi densitate în timp, reprezintă inclusiv un test al modului cum sunt respectate drepturile fundamentale şi ocrotite valorile din care ne revendicăm. Aşa cum criza financiară este un test pentru capacitatea de reacţie a politicienilor, pentru corectitudinea sistemului bancar şi inventivitatea economiei ca atare, prezenţa, de la o zi la alta, a mai bine de un milion de oameni, având altă cultură, limbă, religie şi convingeri se constituie într-o provocare de proporţii.

Sigur, un prim test, la firul ierbii, este acela de a nu ceda la toate zvonurile, de a nu intra în panică sau de a alimenta, fără voie, isteria interesată a unora. Din trecutul totalitar al Europei secolului XX ar fi trebuit să fi învăţat deja că imaginea străinului (de rasă sau de clasă deopotrivă), se transformă rapid în alibiul preferat prin care sunt suspendate drepturi şi libertăţi. Frica de celălalt ajunge să ne sărăcească întâi pe noi înşine. Iată de ce cred că populismul nu este răspunsul corect faţă de noi, cu atât mai puţin faţă de alţii.

Nu este mai puţin adevărat că în această ciocnire a culturilor rezidă un potenţial periculos pe care trebuie să îl dezamorsăm din vreme. Un deputat musulman din Africa întreba, deloc retoric, de ce există partide europene care se revendică din Creştinism, dar nu şi unele întemeiate pe Islam. O interogaţie esenţială. Un răspuns scurt: acomodarea principiilor creştine la rigorile statului de drept modern a durat aproape două secole şi continuă inclusiv azi, dar nu conflictual, ci complementar. Procesul similar pentru teologia islamică, în Europa cel puţin, este însă abia la început.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Harry Porter
14.09.2016, 10:41:24

Islamul nu este religie,este o doctrina militara travestita in religie.Islamul cica inseamna "supunere",dar nu a lor in fata lui D-zeu ,ci a noastra in fata lor.Islamul este VT rastalmacit de un barbos cu un intelect indoielnic,a amestecat notiunile pana le-a facut un ghiveci care sa fie pe placul burtilor lor care tanjesc dupa sange si marire.Dovada ca tot orientul mijlociu arata ca pomul de Craciun daca il privesti noaptea,vezi numai luminite de la explozii si atentate.Sa stea la ei acasa,importul de insecuritate si teroare duce in final la pierderea de drepturi,la big brother,la dictatura !Pai nu este scris ca fiecare pasare pe limba ei piere ?

+5 (7 voturi)
Muntean Aurelian
14.09.2016, 13:03:20

Nu cred ca pot fi considerat populist daca afirm ca islamul este o religie care se muleaza perfect pe cultura unor popoare razboinice si razbunatoare.Aceste popoare nu au renuntat nici o clipa la modul lor de viata bazat pe reguli tribale neconforme cu principiile care ne calauzesc(pe multi dintre noi) in secolul XXI.Tarile arabe obtin stabilitate sociala prin mituirea sefilor de clan si a membrilor tribului respectiv.Au sedentarizat triburile oferindu-le bani in schimbul unei activitati casnice non-violente.In loc sa-i faca sa renunte la vechile lor traditii i-au lasat sa-si traiasca viata tribala intr-un mediu sedentar.Metehnele lor sunt aceleasi ca acum 1000 de ani insa folosesc noile tehnologii pentru a le perpetua.Europenii cred ca daca acesti membrii ai clanurilor tribale vor fi primiti intr-o societate prospera si implicit mult mai avansata economic si intelectual decat societatea lor de origine acestia vor imbratisa noile valori pe care ajung sa le cunoasca intr-un final.Aceasta metamorfoza nu se va intampla niciodata.Cand stilul de viata al membrilor unui trib este mulat perfect pe un caracter temperamental si o religie in acord cu modul retrograd in care isi duc viata de zi cu zi,dorinta de ai schimba devine o iluzie.

+4 (6 voturi)
toma necredinciosu'
14.09.2016, 14:50:00

Stimate domnule Preda, cred ca era mai corect sa-i explicati deputatului musulman ca partidele europene cu " crestin" in titulatura sint, indeobste cele mai putin interesate de intoarcerea celuilalt obraz, de ajutorarea celor slabi si nevoiasi sau de ocrotirea minoritatiilor. Sintagma "crestin" se foloseste pentru a atrage voturi din partea electoratului mai putin instruit, celor condusi de superstitii sau instincte de supravietuire hipertrofiate. Job-ul "crestinilor" este facut de cei de stinga. Prin eforturile stingii s-a ajuns la votul pentru femei, pentru introducerea de burse pentru studentii nevoiasi, asigurari sociale, stinga a obtinut legislatiile anti-discriminare samd. Specialitatile dreptei pretins crestine sint mai degraba apararea stutus quo-ului, apararea privilegiilor celor avuti, al establishment-ului religios, al complexului economico-militar. Ce-i drept in Europa occidentala o parte a dreptei, centru-dreapta s-a mai dat pe brazda incorporind in propriul discurs politic idei ale stingii. Dar au facut-o numai sub presiunea unui electorat sofisticat, care, spre exemplu, nu a mai inteles la ce buna discriminarea minoritatiilor sexuale. La noi lucrurile stau altfel. Nu avem dreapta, nu avem nici stinga, dar avem xenofobie, antisemitism, reflexe vechi testamentare impotriva minoritatiilor sexuale, misoginism, ba aud ca undeva prin Arges se tin chiar sclavi. Trebuia sa-i explicati musulmanului ca, noi in Europa ne zbatem sa scoatem religiile din discursul public. Si religia noastra. Dumneavostra, ins, lasa-ti imprsia ca si islamul isi va gasii locul in societatiile europene dupa un stagiu de citeva sute de ani, asa cum s-a intimplat si cu crestinusmul imblinzit. Eu sper sa dispara si crestinismul din spatiul public. In privat, fiecaruia cum ii place.

+2 (8 voturi)
{{{14/5}}}
14.09.2016, 15:49:23

si inca o data crestinopatii se faulteaza singuri. mai are cineva incredere in imbuibatii astia care zic raspicat sus si tare romania sa importe milioane de negri si de arabi? bor stia de moscheea arabilor din bucuresti si a fost de acord. crestinismul trebuie exterminat.

0 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
14.09.2016, 15:50:38

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările