Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Licitaţia pentru corvete, blocată de Damen. Olandezii au contestat o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor

11
9 Jul 2019 16:02:45
Autor: Valentin Bolocan

Compania olandeză Damen a contestat licitaţia de 1,6 miliarde euro pentru construirea celor patru corvete multirol pentru Forţele Navale Române.

Concret, prin documentului depus de Damen la Curtea de Apel Bucureşti, olandezii au reclamat, printre altele, ca ilegală recenta decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, conform căreia o plângere a depusă de italienii de la Fincantieri ar fi tardivă. Conform unor surse militare, semnarea contractului dintre MApN şi asocierea Naval Group-Şantierul Naval Constanţa va fi amânată. 

"Damen a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) continuând un litigiu iniţiat anterior de Fincantieri, şi - în paralel - a sesizat Tribunalul Bucureşti pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”. Facem următoarele declaraţii pe această temă:
- Decizia  Damen vine ca urmare a faptului că toate părţile implicate în licitaţie, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naţionale.
- În loc să fie suspendată licitaţia până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitaţia ridică şi mai multe suspiciuni, incertitudini şi controverse care au impact asupra reputaţiei României şi asupra programelor de achiziţii publice atât în ţară cât şi în străinătate", se arată într-un comunicat Damen. 

Ministerul Apărării a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a corvetelor mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa, iar în acelaşi contract este efectuată şi modernizarea fregatelor MApN. Ministerul a primit oferte, în cadrul acestei licitaţii, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa. 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Galeriu Crestinu
9.07.2019, 17:16:46

...HOTIE in toata regula...."pentru apararea scumpei noastre Patrii".....toti borfasii cu stele.... nemeritate pe epoleti isi freaca palmele alea groase......pai nu dam 4 Miliarde Euro anual la USA ca sa ne apere...? ...tot mai trebuie...?

-3 (3 voturi)
arogantu
9.07.2019, 18:34:47

De unde ai scoso si pe asta cu 4 miliarde taxe catre usa mincinos infect ???? Esti mai puturos decat halena ce o expiri dupa ce ai mancat dejectiile rusilor

+3 (3 voturi)
bios
9.07.2019, 17:59:45

Ce-ar fi sa se aplece cu putin mai multa atentie autoritatile statului asupra afacerilor Damen in Romania ? Deja depasesc orice limita olandezii astia !

+2 (4 voturi)
IonIon Codreanu
9.07.2019, 21:18:28

Nu mai bine s-ar organiza și desfășura licitațiile absolut impecabil, astfel încât orice contestație să poată fi rezolvată în 24 ore?! ”A se apleca cu mai multă atenție” asupra afacerilor Damen înseamnă că până acum au fost tolerate ilegalități!

+1 (1 vot)
Banan Crudu
9.07.2019, 18:15:07

Înritmul ăsta o să avem nave de luotă nii și modernizate, la paștele cailor.

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările