Liderii Federaţiei Hipocrat au negociat cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii gărzile suplimentare ale medicilor. Vor urma şi alte negocieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindialiştii din sănătate negociază la Guvern drepturile medicilor care efectuează gărzi
Sindialiştii din sănătate negociază la Guvern drepturile medicilor care efectuează gărzi

Liderii Federaţiei Sindicale Hipocrat au fost la Ministerul Sănătăţii şi au solicitat dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, precum şi un spor cuprins între 25% şi 75%, potrivit DIGI24.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a declarat la finalizarea negocierilor că au fost făcute o serie de sugestii şi că Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru ca medicii să nu fie nevoiţi să lucreze mai mult de 24, dar că trebuie să ţină cont şi de lipsa de personal.

„Trebuie să vedem ce măsuri pot fi aplicate şi care nu . Avem şi un deficit de personal, trebuie să luăm în vedere legea. Avem un termen ţintă, 1 august, până la care vom face clarificări pe contracte, apoi ne ţinem şi de celelalte modificări”, a spus Colintineanu. Totodată, acesta a subliniat că se va lucra în continuare cu sindicaliştii pentru găsirea unor soluţii, astfel încât să nu se ajungă la proteste din partea medicilor în spitale.

Potrivit reprezentanţilor sindicaliştilor mulţi medici vor refuza să semneze contractele de muncă separate cu privire la gărzi dacă nu se rezolvă sistuaţia.

"În cazul în care nu va fi reglementată de urgenţă, situaţia actuală va duce inevitabil la perturbarea activităţii medicale în unităţi sanitare publice şi chiar la o implementare neunitară. În acest moment, atât şefii de secţie, cât şi angajatorii nu ştiu cum să întocmească graficul de lucru pentru gărzi”, precizează Federaţia Hipocrat, potrivit News.ro.

De altfel, la sfârşitul săptămânii trecute, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România a iniţiat o petiţie online pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi.

Semnatarii petiţiei cer dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75%, dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte, precum şi dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, cu excepţia cazurilor în care medicul îşi dă acordul expres pentru acest lucru.

Ministerul Sănătăţii a răspuns nemulţumirilor Federaţiilor spunând că situaţia actuală nu este normală, iar gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale.

La începutul săptămânii viitoare Ministerul Sănătăţii va trimite o circulară către spitale prin care să se clarifice modul de redactare al acestor contracte.

„Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe această temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de muncă încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016 aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme”, arată documnetul Ministerului Sănătăţii.

Totodată, Federaţia Sanitas a anunţat că va avea, joi, negocieri cu Ministerul Muncii pe aceeaşi temă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite