Tragedia Colectiv. Ministerul Sănătăţii a finalizat raportul privind infecţiile nosocomiale: Spitalele, incapabile să detecteze la timp bacteriile ucigaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
63 de persoane au murit în urma incendiului din Colectiv FOTO Mediafax
63 de persoane au murit în urma incendiului din Colectiv FOTO Mediafax

Raportul Ministerului Sănătăţii privind infecţiile nosocomiale în cele 11 spitale în care au fost trataţi răniţii de la Colectiv admite că unii dintre pacienţi au fost infectaţi de bacterii rezistente la antibiotice. Mai mult, documentul arată că infecţiile sunt subraportate şi că nu toate spitalele dispun de personalul şi de instrumentele necesare pentru a depista aceşti microbi.

Unii pacienţi răniţi în urma incendiului din clubul Colectiv au fost infectaţi de bacterii rezistente la antibiotice, contractate în cele 11 spitale din Bucureşti în care au fost trataţi. Aşa arată raportul Ministerului Sănătăţii privind infecţiile nosocomiale, ale cărui concluzii au fost făcute publice ieri. Acelaşi document arată că spitalele nu dispun de suficient personal pentru prevenirea infecţiilor şi nici de dotările necesare pentru a depista în timp util aceste bacterii. 

Totodată, documentul arată că există un grad redus de raportare a infecţiilor nosocomiale pentru luna noiembrie, care variază între 0 şi 0,8%, excepţie făcând Spitalul de Arşi, unitate sanitară care a şi preluat cea mai mare parte din tineri. Aici, incidenţa infecţiilor nosocomiale este de 2,8%. De altfel, medicii de la Spitalul de Arşi au fost cei care au admis public că se confruntă cu infecţii intraspitaliceşti care au dus la decesul a trei dintre pacienţii răniţi în urma incendiului de la Colectiv. 

Concret, inspecţia făcută de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSP Bucureşti) în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) în perioada 3-16 decembrie 2015 la cele 11 spitale din Capitală arată că „normele de igienă, dezinfecţie, inclusiv asigurarea de substanţe necesare pentru acestea, precum şi managementul deşeurilor au fost respectate în toate spitalele”. 

Cu toate acestea, în cazul răniţilor din Colectiv, probele microbiologice au relevat „cazuri de infecţie cu germeni multirezistenţi implicaţi frecvent în infecţii nosocomiale, singuri sau asociaţi, această situaţie medicală fiind specifică bolnavilor cu arsuri extinse, la care apărarea locală oferită de piele nu mai există şi care au fost supuşi unui număr mare de manopere medicale”. 

Totuşi, raportul arată că cele mai multe decese au fost înregistrate în cazul pacienţilor cu leziuni pulmonare grave, care cresc riscul de mortalitate de opt - zece ori.

Izolarea pacienţilor, posibilă în şase spitale 

Chestionarele completate de medicii celor 11 unităţi sanitare au arătat că în doar şase spitale a fost posibilă izolarea pacienţilor în secţii de anestezie terapie intensivă special dedicate pacienţilor victime ale tragediei Colectiv. Însă, subliniază raportul, nu toţi pacienţii care aveau acelaşi tip de infecţii au fost grupaţi în acelaşi salon. 

Documentul dat publicităţii de Ministerul Sănătăţii subliniază că numai opt din cele 11 spitale vizate de ancheta DSP pot face diagnostic microbiologic 24 de ore din 24. Restul spitalelor controlate nu au laborator propriu, acesta fiind externalizat. De altfel, inspectorii au precizat, în raport, că metodele de determinare a rezistenţei bacteriene la antibiotice sunt variabile şi uneori neactualizate. 

Acelaşi raport arată că doar şapte unităţi medicale au putut asigura personal medical şi auxiliar special dedicat pacienţilor arşi, fără a putea asigura personal separat pentru fiecare grup de pacienţi colonizaţi sau infectaţi cu un anumit microorganism cu risc epidemiologic. „În schimb, toate spitalele au beneficiat de cantităţile necesare şi suficiente de dezinfectanţi pentru a asigura dezinfecţia suprafeţelor”, notează documentul. 

Spitale fără personal specializat

Ministerul Sănătăţii a mai concluzionat că nu toate spitalele au capacitatea de a realiza autocontrolul privind circulaţia germenilor în spital şi că dotarea actuală a unor laboratoare, precum şi externalizarea lor nu permit o activitate eficientă de control a infecţiilor sau de monitorizare a terapiei antibiotice. Oficialii au constatat şi lipsa unei abordări unitare, bazată pe protocoale. 

„În spitale lipseşte sau este insuficient personalul specializat necesar controlului şi prevenirii infecţiilor nosocomiale (medic microbiolog, medic epidemiolog, medic infecţionist), iar personalul de îngrijire dedicat (pentru unul - doi pacienţi critici) este mai mult decât insuficient, ceea ce determină ca riscul de infecţie să crească”, se mai arată în raport. 

Ministerul Sănătăţii plănuieşte însă elaborarea unui plan naţional de acţiune, cu obiective pe termen scurt, mediu şi lung. În primă instanţă, se doreşte înfiinţarea unui grup de monitorizare şi evaluare a activităţilor destinate controlului şi prevenirii infecţiilor. Totodată, s-a luat în calcul reînfiinţarea specialităţii de microbiologie medicală.

Linie telefonică unică pentru victime

Tot ieri, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a înfiinţat o linie telefonică unică pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. Atât acestea cât şi rudele lor vor putea solicita, astfel, sprijinul autorităţilor. Numărul de telefon unic la care pot apela victimele de la Colectiv este 021.3072.614, disponibil 24 de ore din 24.

În funcţie de solicitări, apelanţii vor primi suport pentru acoperirea costurilor tratamentelor în străinătate, a echipamentelor speciale necesare în perioada de recuperare în ţară şi străinătate recomandate de medicii specialişti, precum şi a altor costuri cu materiale şi medicamente necesare, se arată într-un comunicat de presă. De asemenea, pacienţii şi aparţinătorii acestora pot primi, la cerere, asistenţă socială şi psihologică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite